zaterdag 1 februari 2014

Culinaria



Ontdekte een tweede Surinaamse toko
Minder huiskamerig (niks op tegen), meer een clean magazijn
Extra hot, nou, dat klopt, Jeeeezus...
Die Scotch bonnets zijn dikwijls ook wat verworden tot Madame Jeanettes
Het hoort er zo (alle links hier in een nieuw venster) uit te zien


Planning, pers, diversen...


Planning

* Busiate siciliane (zie hier) met bottarga (maar ditmaal meegebakken met de ui en de knof) en brown beech mushrooms, bruine beukzwam, enorm gewaardeerd in Japan (Chinese toko; zie hier)

* Gebakken ei (in zo'n patisserie-ringetje gebakken, dat het klein en een beetje dik is), Chinese witte zoete aardappel (white sweet potato; van binnen wit, jawel, maar van buiten wat zwarter juist), en Japanse vleugelbonen (zie hier).

* Babi rietja, heerlijk: speklappen in sojasaus met rode paprika en rode peper
Ook wel rica rica
Met bakbanaan

* Kweepeer in spek uit de langzame lange oven, en amsoi op de manier van acelgas (Spaanse amsoi zeg maar) met saus van queso manchego

* Kip van de Surinaams-hindoestaanse vegetarische slager, met verse somen (Japanse noedels), peultjes, en Nickerie masala (ruikt totaal anders dan garam masala...)



Goedkoop is anders, maar ja, dat wijffie...
Chan's recepten hier
 

Mangiare! en Bouillon!

Oftewel Blaas je in míjn reet, dan blaas ík in jouw reet!


Kreeg een plaatje gestuurd door Loek. "Kookkeuze" door ene Yvette van Boven (blaast van onderen).
"Mijn lievelingsprogramma Mangiare! op de radio wordt zo leuk gevonden dat het sinds vorige week niet meer een keer per maand, maar voortaan om de week te horen is." "Jonah Freud bespreekt kookboeken en behandelt uw kookprobleem in de rubriek Lieve Jonah."
Godsamme krake, behandelt uw kookprobleem. De ontzagwekkende truus staat drie keer iets ter nagedachtenis van De Dikke te koken en alle drie mislukt het. Achter mekaar alle drie godverdomme. Behandelt uw kookprobleem, laat je nakijken op de sofa of zo, gristus, de lopende culinaire plank voor de kop...
Lees Loek. Dat mens Freud kookt, uhh "kookt", en nooit never vindt ook maar één van de aanwezigen het te vreten. Behandelt uw kookprobleem... Laat je kop behandelen kristemeziele...

Bouillon promoot een boekje, De Supermarktleugen.
Speciaal voor de culinaire minus habentes, dus dat zal wel lopen.
De hoofdredacteur van Bouillon!, Will Jansen, aan het woord nu. Hou je vast.
Vanaf het moment dat je een winkelwagentje of mandje pakt, is er over je koopgedrag nagedacht en men weet exact hoe je bent te (mis)leiden bij de aanschaf van de dagelijkse boodschappen. Ja, als onnozelaar wel ja...
Van voor naar achter lopen we aan de leiband. En wij maar denken dat we een vrije keus hebben. Nou begrijp ik hoe al die shit in dat -verder aardige- blad terechtkomt.
En dat is dan ook de reden dat onze voorraadkasten uitpuilen met pakjes en potjes die we uiteindelijk niet gebruiken. Van de eerste de beste kakelaar wel ja...
Mag ik aannemen dat de gemiddelde lezer van dit blog Jonah Freud en Will Jansen hier herkent, maar zichzelf zeer zeker niet?!




Culinaria


NRC video Italiaanse groenten hier.
Gisteren heb ik fiddleheads gekookt. Heeft ook niemand ooit van gehoord en kan ook niemand vinden op de markt.
Lees ook het enorme gezeur in de commentaren, de Hochstappler Van Hest voorop.

Ik proefde een Pecorino uit Puglia, Pecorino canestrato.
Jee wat is dat lekker. Een hele brede smaak, een hele diepe smaak ook, en niks bremzout of zo (schreef ik dat al niet?) en niks dat droge.
Niks van dat zo van "enkel om ergens overheen te raspen".

Loek
Het verbaast me dat Witteman geen boekweitbloem gebruikt in die blini's.

Vondst!
Ik kocht Crema mostarda. Nogal heavy spul van balsamico en mosterd.
Bij Mozzarella smaakt het te sterk, bij Feta kan het net.
Maar nou deed ik het volgende. Mirin erbij, zoete sake. Heerlijk bij Mozzarella!
Kocht een fles Bristol Cream want dat lijkt me nog lekkerder dan met Mirin, en morgen ga ik experimenteren met balsamico (ik denk -witte- condimento balsamico), mosterd (ik denk zachte Deense), en Bristol Cream.

Ik had het laatst over bami goreng en niet erg lang geleden over nasi goreng. Ik bedoel: ik maakte dat met die prima Conimex kruiden.
Vergat toen te vertellen dat dat in Indonesië een ontbijtgerecht is.
Opbakken van overgebleven spul van de avond ervoor.
Ander ontbijtgerecht, erg lekker: bubur. Rijstepap. Met kip (bubur ayam) of met ei (bubur telor) of als je arm bent met niks (bubur).
Bubur telor hier.

Ik kreeg sambal brandal.
Lekker.
Rode pepers, sjalot, knof, trassi, suikerstroop. En macadamia-noten ipg kemiri, wat helemaal geen slecht idee is!
Die suikerstroop was in plaats van assem, en ik moet zeggen geen slecht idee, maar doe er dan toch óók assem bij.
Het was mooi fris van smaak (ondanks dat zoetje vreemd genoeg).
En precies goed van heetheid.



Mooie paella-pan gekocht
Kookpunt.nl
Heel stevig, dik, en toch ijzer, geen staal, zoals het hoort
Ja, ik vond eindelijk paella-rijst, dus toen moest ik wel
Mooie pan, toch?!
Na het afwassen droogstoken en met wat olie inwrijven


Varia


Die foldertjes van La Place, met al die aanbiedings-coupons (32 deze keer) verbazen me altijd enorm. Ik vraag me altijd af of er iets bij zit wat ik, al is het maar eventueel, zou willen eten.
Nee dus.
Clubsandwicht zalm remoulade coppa di Parma, wat is dat nou voor manke shit-combinatie?
Pompoen-zoete aardappelsoep...
Yoghurt smoothie banaan limoen...
Saucijzenbroodje XL...

Welke krant was dat ook weer, de West-Friese tak van de Slow-Food beweging, de Wildwerkplaats.
Krijgen ze (€ 85 pp, kassa!) 's morgens wild ("de zwaan is nog warm"), en dat gaan ze leren te marineren en 's avonds eten ze dat.
Wat is dat nou weer voor ontzagwekkend gelul.
Dat spul moet dagen hangen, dat moet minimaal twee of drie dagen marineren, flikker op met je grachtengordelflauwekul.

Kijk eens hier. Restaurantday.
Dat je bij de eerste de beste mongool terecht komt die denkt dat ie kan koken...
Daar moet je toch niet aan denken...
"Maria kookt bij Wilma", "Chez Dick", "Mamma Appeltaart", "Huiskamercafé De Sokkenbar"...

Witteman 28 januari
Een gloednieuwe bakker
...een terra incognita van bonkige speltbroden, antroposofische zuurdesemhompen en met de mond geschilderde mueslirepen.
...Volkorencroissants zijn de belichaming van het Kwaad, een loodzware verbastering van die ooit zo broze Franse ontbijtbagatel, op oerhollandse wijze ontaard in een calvinistische kluit turf in je ransel; openzagen, Becel en komijnenkaas erop, én maar lekker buffelen.
Naar mijn hart.




Enorm lekkere mie
Ik had er al over verteld
("Hoe komt die zo bruin, er zit enkel meel en zout in, en niks volkoren?")