woensdag 1 januari 2014

Zuurkool kip



Kippenvet

Het begon er mee dat Sylvia Witteman ergens ooit schreef dat het Joods en lekker is om zuurkool in kippenvet te stoven.
Dat geloof ik direct, maar ja, hoe kom je aan "kippenvet"?

Ik dacht aan zo'n soepkip-poot, zie foto hierboven. Veel vet eraan. Maar ja. Wat moet je daarmee? Met dat vet?

En toen dacht ik aan mijn fantastische zuurkoolrecept, verdomd, waarbij je urenlang zuurkool stooft op speklappen, en die speklappen uiteindelijk helemaal verdwenen zijn, opgenomen door de zuurkool...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) maar dat was de eerste poging. Met ontbijtspek. Niks ontbijtspek nou. Gewoon dikke speklappen, geen gelul!


Dus wat doe je dan met die kip, in het verlengde van die speklappen?
Nou ja, zie hierboven.

Al dat vet losgesneden, die dikke bult ervan opengesneden, en voor de smaak ook nog wat rookspekjes er om heen.
(Gebruik de vette staart niet!)

Ik vertelde zonet dat de smaak van die verdwenen speklappen enorm lekker in die zuurkool is getrokken.
Daar kan ik nu aan toevoegen dat dat kippenvet (en die spekblokjes) na uren ook volkomen verdampt (Verdammt!) zijn, en o wat was het godverdomme weer ongelofelijk vies lekker, Jezus...



Zuurkool kip

Ganzevet, sjalot, knof... Grof gebroken witte peper (Muntok!), wat komijn (hier geen karwij), laurier, gehalveerde jeneverbessen...

Zuurkool (gewoon uit het vat; niks "wijn" of "kruiden") erbij en met twee vorken loshalen en de ui en zo erdoor werken.
Zuurkool etc. uit de pan.

In die pan dat kippenvet, lees de instructies hierboven en zie de foto, met rookspekjes er om heen. Dan is het niet meer kosher, maar wel lekkerder. (Jood vraagt wat die ham kost. Donder en bliksem. "Maar ik vráág alleen maar!")

Kippenpoot ex vet rondom aanbraden.

Zuurkool over het kippenvet, aandrukken, zoet paprikapoeder, fors witte wijn...
Als het kookt kippenpoot erin drukken, deksel, kookt weer = laag vuur.
Poot af en toe draaien.
Poot gaar: uit de pan.
Zuurkool moet uren...

Blokjes aardappel op de zuurkool, deksel, aardappel garen.

Kip uitplukken en door de zuurkool werken.


Het was weer ontstellend goor lekker...
Bah!

Dit was overigens zuurkool-1.
Als ik met de Kip-serie klaar ben, dan komt zuurkool-2 etc.