donderdag 9 januari 2014

Kip (7)



De brug van Besalu
Je weet niet hoe die te fotograferen
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).


Kip 7: vergeten spul

Dat is overigens ex kippensoep.
Kippensoep, dat wordt Kip (8).
En Kip (9) wordt het overzicht.
Zo.
[korreksie; kip koud = 9!]


Pollo Gloria

Dominicaanse Republiek
Lijkt op Kentucky Fried Chicken, "KFC".
Kleine stukjes door citroensap halen, half uurtje marineren, opnieuw, half uurtje, door bloem met peper en zout, en bakken.

Dat repeteren van die citroen dat lijkt op Senegalees Yassa (search the blog). En zie hieronder, aan het spit.

KFC zie Wiki hier.
En zie een recept hier, maar bedenk dat de preoccupatie met het recept in de VS voornamelijk in de "coating" ligt.



De brug over de Ebro in Logroño
Niet de enige brug daar
Zie hier. Calatrava?
Trouwens Castejón zie hier
Dat hebben we meer gezien

Al Ajillo

Spaans, met knof

Stukjes kip met flink olijfolie erover en wat peper, zout, rozemarijn en een flinke partij niet-ontvelde maar wel dwars doormidden gesneden knoflooktenen in een hete koekenpan met olijfolie; regelmatig omschudden; vet afgieten.

Dat is de Oost-Spaanse variant.

In Navarra wordt het in de oven gemaakt, met paprika-poeder erover en flink olijfolie dan dus, een scheut droge witte wijn erover als het gaar is, en dan omscheppen en de aanbaksels losschrapen.


De brug van Puentecillas
Provincie Palencia (geen schrijffout)
Zie ook  hier

Frango no speto

Portugees, aan het spit

Inwrijven met citroensap, een half uur laten liggen, weer inwrijven en weer een half uur laten liggen.
Flink ongesneden platte peterselie in die kip proppen, met in het midden een stuk spek van rauwe ham; inwrijven met een mengsel van Piripiri en olijfolie, en dan grillen of spitten.
Piripiri (probeer de Surinaamse toko!) kan je eventueel imiteren door in flink olijfolie zachtjes sambal een tijd te laten sudderen, met komijn en oregano en knoflook.
Of bij de Marokkaanse slager Harissa halen, en dat met olijfolie aanlengen.


De brug over de Taag in Ronda

Duivels gevogelte

Dat is de laatste die ik vergat.
Dat doe je met fazant, maar als je niet wekelijks fazant eet, dan kan je dat veel beter met kip maken.

Maar goed.
Faisan au diable
Zeer klassiek

Verwarm de oven zo heet mogelijk voor.
Splijt het dier aan de buikzijde open en druk plat.
Wrijf de buitenkant in met een mengsel van olijfolie, Dijon mosterd en cayennepeper.
Zet de oven uit en de grill aan.
Grill de vogel zo dicht mogelijk met de buitenzijde tegen de grill aan.
Grill kort na aan de andere zijde.


De brug van Badajóz is mijn favoriet
Daar rij je van Portugal (cultuur) naar Spanje (het echte leven)