dinsdag 24 december 2013

Zelf koken



Een reuzen-dolmas
Zelf verzonnen

Ingevette ovenschaal bedekken met gespoelde uitgelekte druivenbladeren zonder steel


Allemaal zelf verzonnen

Nou ja, zelf verzonnen wel, echt, maar "alles is al verzonnen"...

Ananas in ketjap

Laat verse schijven ananas vijf uur marineren in ketjap manis met daardoorheen wat ketjap asin en wat sambal.
Regelmatig keren.
Laat uitlekken en snijd de schijven in stukjes.
Serveer bij oosterse gerechten.


Aubergine met blauwe kaas

Niet te dunne schijven aubergine door de bloem (met boekweitbloem wordt het erg knapperig).
In boter goudbruin bakken.
Stuk blauwschimmelkaas op elke plak en in de oven gratineren.


Gehakt erin
Rundergehakt, rauw, niet te compact

Artisjok met vermout-saus

Snijd of knip de toppen van de bladeren van de artisjokken, en snij een schijf van een halve centimeter van de onderzijde.
Wrijf het snijvlak meteen na het snijden in met azijn of citroensap.
Kook de artisjokken in gezouten water met wat citroensap; de punten van de bladeren mogen boven het water uitsteken.
De artisjokken zijn gaar als de bladeren makkelijk loslaten.
Eet de voet van de bladeren met vermout-saus, verwijder de rest van de bladeren en het hooi en eet dan de bodem met de saus.
Combineert prima met gegrilde of gesauteerde kalfs- of lamsnier, geflambeerd met jenever respectievelijk aguardiente.

Vermout-saus

Kook Noilly Prat en room een op een flink in.
Breng op smaak met peper en zout.


Groenten erover
Ik had nog bimi-stengels en ik stoofde kastanje-champignon

Augurk met kaassaus

We hebben het hier over verse, niet-ingelegde augurk.
Het kan ook met komkommer, en zeker met die lullige baby-komkommertjes, "snack-komkommertjes". Of met venkel.
Blokjes van snijden (venkel even blancheren) en in een beboterd ovenschaaltje doen.
Dikke kaassaus erover met daardoor wat mosterd.
Gratineren; serveren met citroen.


Baby-mais met spekjes

Bak in wat olie blokjes mager rookspek krokant en haal uit de pan.
Bak wat stukjes ui en knof in de olie, en kruid op laag vuur met geplet korianderzaad, geplet piment, komijnzaad, zwarte peper en wat cayennepeper.
Voeg in stukjes gesneden verse babymaïs toe en laat warm worden op half hoog vuur, steeds roerend.
Voeg de spekjes toe, een scheut medium sherry en een scheut water, en laat de vloeistof roerend en op hoog vuur bijna helemaal wegkoken.
Proef op zout, maar het zal wel zout genoeg zijn.


Olijfolie, sjalot, knof...
Amerikaanse of Surinaamse rijst, (berg)bonenkruid, chilivlokken...
Witte wijn, Oxo (of Viandox, of Marmite desnoods)...
Tomatenpuree (ik had nog wat dikke tomatensaus met stukjes tomaat)...
Over de groenten
Bedek met bladeren en vouw de bladeren aan de zijkant er over (geen foto...)

Biefstuk met citroen

Bak biefstukken aan beide kanten kort aan, in een zo heet mogelijke skillet (hoge gietijzeren pan) met ietsje druivenpit-olie.
Haal uit de pan, pers er wat citroensap over en serveer direct.


Blinde varkens

Maak grote blinde vinken van 125 gram aangemaakt gehakt per stuk, met er omheen eerst heel dun gesneden runderfilet (neem eventueel dubbel carpaccio-vlees) en daarna ontbijtspek.
Bak ze rondom aan en laat met een deksel op de pan en regelmatig draaiend garen op laag vuur.
Haal uit de pan en houd warm.
Giet eventueel overtollig vet uit de pan en roer er gemberjam in los, ginger preserve (ik zit nou te denken dat orange marmalade ook lekker moet zijn...).
Kruid met peper, Worcestershire en ietsje zout.
Maak met room saus in de pan en serveer bij het vlees.


Die bladeren er boven op zijn enorm lekker krokant
Het vlees en zo heeft van de bladeren uit de pekel een heel mooie smaak gekregen

Bonen voor kinderen die niet van bonen houden

Bak wat uien uit, in dunne ringen, in wat olie.
Doe er een blik witte bonen op tomatensaus bij, en een blikje witte bonen zonder meer, die laatste in een vergiet afgespoeld.
Breng roerend aan de kook met het sap van een blikje ananas-stukjes en een scheut ketjap manis.
Als het weer kookt de ananas-stukjes erdoor en ook stukjes knakworst.
Serveren met schenkstroop erover.

Bonen zijn goedkoop en gezond. Ook voor vaders trouwens.
Voor hen is het recept ietsje anders.
Bak uien en knoflook uit, met ook nog flink stukjes gemberwortel.
Kruid met komijn, cayenne, oregano en ietsje zout.
Vervolg zoals boven, maar laat de stroop natuurlijk weg.
Citroensap kan er wel door.


Wordt vervolgd. Ooit.