woensdag 18 december 2013

Kip 3



Een goed vertaald (2004) goed Murdoch boek (2003)
Fraai gevarieerde recepten

Gestoofde kip (2)

Als ik klaar ben met die kip, dan maak ik een overzichtspagina.


Mole poblano
Betekent saus uit Puebla (Mexico)
Liefst met soepkip
Kan ook met "oude grootmoeder" (soepkalkoen)
Ik heb er ooit het volledige en volledig bezopen bestuur van een katholieke studentenvereniging mee op de been gekregen, Franciscus, Wageningen

Bak stukken kip rondom aan met ui en knoflook in olijfolie.
Voeg flink stukken goed rijpe tomaat toe, roer om, prak en voeg bouillon toe; maak zo een dunne(!) tomatensaus met rode wijn, en kruid, behalve met de normaal gebruikte kruiden ook met cayennepeper*, kruidnagel, anijs en kaneel; gebruik eventueel ansjovis in plaats van zout.
Voeg pijnboompitten en/of gebroken amandelen en/of sesam en/of pinda's toe (alle noten wat gebruind), en ook rozijnen.
Stoof het gevogelte gaar in de saus en breng die op smaak met iets geraspte bittere chocolade of beter nog couverture.
Bind de saus met grof gebrokkelde krokant gebakken tortilla`s.
* Eigenlijk hoort het met chile pasilla (gedroogde gerookte pepers) en chile ancho (gedroogde Poblano peper).


Senegalese kip
Kip in citroen

Ik heb het al eens gepubliceerd, maar ik paste het wat aan.

Marineer per persoon een kippepoot in drie(!) uitgeperste limoenen of anders maar citroenen, met twee theelepels Dijon mosterd, redelijk wat grove zwarte peper en iets zout.
Gebruik poten met vel, maar snijd loshangende vetlappen weg.

Laat de poten 24 uur in de marinade liggen op een koele plek, draai regelmatig om.
Laat ze uitlekken; bewaar de marinade.

Snijd pp een grote ui in dikke ringen.
Braad de ringen aan op laag vuur in flink boter, voorzichtig roerend en de ringen losmakend.
Als de ringen zacht zijn de marinade toevoegen en zet het vuur hoog.
Als het spul kookt op laag vuur en met een deksel minstens een uur heel zachtjes laten doorsudderen. Roer af en toe voorzichtig om. De smaak van de limoenen blijft zo behouden, het zuur niet.

Dep de poten droog en braad ze rondom mooi bruin in olijfolie met wat boter erbij.
Leg ze bij de uien en laat ze, met deksel, garen.

Kook rijst iets te gaar zodat het ietsje plakt.

Als de rijst en de poten gaar zijn in grove stukken gesneden groene olijven door de uien, en na enkele minuten serveren.

Eten met de vingers; het moet dus niet te heet zijn.
Van de rijst balletjes maken, door de saus halen en ui meenemen.

Met de rechter hand eten want je linker gebruik je in die landen voor iets anders.
Met de vingers een schepje maken en dan met de duim de handel naar binnen schuiven.


Scheepmaker is aardig
Maar: eten, niet koken

Coq au Riesling


Die voegde ik later toe, die was ik vergeten. Maar ik meldde het bij "Kip, diversen", dus als je me volgt dan wist je dat.


Blancheer prei, giet af, spoel koud, laat uitlekken.
Bak rookspekjes droog op laag vuur uit.
Wat boter en ietsje olijfolie bij die spekjes (nadat eventueel vet afgegoten is) en de kip, wat dan ook voor onderdeel, rondom goud bakken. Flambeer met Armagnac, wat rondroeren. Uit de pan.
Grofgemalen witte peper en iets paddoblokje.
Sjalot en knof stukjes in de pan... Riesling, fond losroeren, wat inkoken. Kip terug.
Stoven tot de kip goed is.
Roerbak in een andere pan stukjes oesterzwam in boter en voeg op het laatst de prei toe. Ff roeren op hoog vuur. Naar de kippenpan.
Proef de saus en breng op smaak, ook met wat room eventueel.
Serveer met friet.


Poulet Basquaise en Coq au vin, dat kunt u zelf wel vinden...




En verder

Over coq au vin hoef ik hier dus niks te vertellen, behalve dan dat je het ook eens met een witte bourgogne moet maken.
En zoek eens op cock-a-leeky (met prei; lees alleen de gerechten met ook gedroogde pruimen).

En stoof eens kip in bier.
Leffe brune, Guinness...

En stoof eens soepkip in bouillon, laat uitlekken en afkoelen, snij in niet te kleine blokjes en bak die op in boter.

En koop eens bij de toko fa chong kip, Surinaams-Chinese kip-worstjes.
In stukjes uitbakken en meestoven met kip.
(Of koop fa chong varken en stoof mee met varkensvlees.)

En zoek eens op jamaican (of trinidad of dominican of caribbean) + stewed + chicken. Voeg eventueel brown als zoekterm toe.
En zoek op stewed + chicken + louisiana of haiti of greek of peruvian of morocco...