woensdag 25 december 2013

Kerstgevoel



Een Duitse kerstgans
Gevuld met appel, ui, salie...
Merk hoe goed het beest aan beide zijden is dichtgenaaid
Zoek op weihnacht gans rezept
 

Feestelijke recepten

Allemaal comfort food voor ná het voorlezen van Het Meisje met de Zwavelstokjes...


Soesjes met zalm

Maak soesjes, laat ze koelen en snij ze open.
Hol ze wat op (met zo'n blauwe dop van zo'n goedkope doorzichtige balpen, óp die balpen gezeten).
Prak kleine stukjes gerookte zalm ("snippers"), wat crème fraiche, dille en peper; proef op zout. Bedenk wat voor drank er door kan.
Werk er goed uitgelekte kappertjes door en vul de soesjes ermee.
Koel.
Serveer met super kleine augurkjes.


Gerookte heilbot

Kook eieren hard, pel, snij in tweeën, eigeel eruit, laat alles koelen.
Radijs kop kont en in koud water met ijsblokjes.
Mayonaise maken met het eigeel, zachte olijfolie, citroen, mosterd.
De eiwitten vullen met forel-ei'tjes (betere visboer).
Hak de radijs grof.
Serveer heilbot-rolletjes met bergjes gehakte radijs ernaast want dat eet je met elkaar, die eieren en die mayo.



Christmas turkey
Heel verwant met die Duitse gans, als idee zeg maar
Altijd dat groen tussen die poten (kan van alles zijn), ook bij die Duitse gans!



Champignons à la bourguignon

Neem mooie champignon-hoeden en maak ze schoon.
Dep ze droog en borstel ze binnen en buiten in met olijfolie.
Leg een klont bourguignon-boter in elke hoed en zet ze in een oven op ongeveer 180 graden, tot de champignons heet zijn.
(Je kan natuurlijk in die bourguignon-boter een escargot drukken met wat gesmolten boter erover...)


Varkensschenkel uit de oven

Steek stukjes knoflook tussen het vel en het vlees van de schenkel, tussen de spieren op de snijkanten en in insnijdingen van het vel.
Wrijf in met citroensap en laat een half uur liggen. Herhaal.
Wrijf in met Japanse soja (dat "pakt" niet overal maar dat geeft niet) en zet in een hete oven.
Bedruip af en toe met ketjap manis, wat later met redelijk wat water en na de oven lager gezet te hebben met het braadvocht.
Trek grove parten van de schenkel en laat ze op het vel liggend door-garen, weer bedruipend.
Als het over-gaar is serveren als voorgerecht (knip eventueel grote stukken in tweeën), met geroosterde schijven stokbrood.



Zuid-Europa nu
Eindelijk vis met de Kerst
Baskenland en rond die kanten
Besugo, een soort grote red snapper (kan prima met één gewone pp)
Italië: pagello
Zoek op besugo oven recipe, en voor die aardappelen patatas pobre recipe
Ik vind dat bij die aardappelen ook knof moet, maar dikwijls zit er knof in de buik van die vis


Tarbot met Pernod

Breng voldoende melk in een sauspan aan de kook om tarbotfilets in te kunnen pocheren, met wat Pernod, zout en peper.
Laat de melk met een deksel op de pan 10 minuten zachtjes doorkoken.
Leg de filets in de melk, breng aan de kook met een deksel op de pan en laat 10 minuten op laag vuur staan, juist tegen de kook aan.
Haal de vis uit de pan en houd warm.
Zeef de melk en klop er losgeroerd eigeel door (flink kloppen met de garde).
Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot de melk verdikt.
Proef op p/z.
Serveer bij de vis, bestrooid met peterselie, en geef er citroen bij.



Cabrito al horno, geit uit de oven
Meestal alleen de bout
Ook weer altijd met die patatas a lo pobre, armelui's aardappelen, van die vis hierboven


Parelhoen met witlof
Pintadeau Brabançonne, België

Gebruik jong parelhoen.
Zout en peper het parelhoender van binnen, en vul met stevige roomkaas, aangemaakt met zout en peper, en gemengd met knoflook-croutons.
Bind een lapje vet spek op de borstfilets en braad het parelhoender rondom aan in boter, in een vrij smalle, hoge gietijzeren pan.
Peper en zout ook van buiten.
Haal het parelhoender uit de pan, leg op de bodem van de stoofpan een
laag gesneden witlof gekruid met zout, peper en nootmuskaat, leg het parelhoender terug en leg er een laag gekruide witlof over.
Leg naast het parelhoender wat halve tenen knoflook en een enkel stukje dun gesneden citroenschil (alleen het gele deel van de schil gebruiken natuurlijk).
Doe de deksel op de pan, breng aan de kook en laat drie kwartier  zachtjes garen.
Controleer regelmatig of misschien wat water moet worden toegevoegd.



Speenvarken uit de over of aan het spit ( hier "Speenvarken voor Pampus")
Bedenk dat ze in die landen in deze tijd van het jaar wél geitebokjes en speenvarkens hebben
Zoek op roast cocinillo recipe


Gevulde wilde eend

Niet voor een jong eendje
Zout en peper de eend van binnen, wrijf de buitenzijde in met bloem en bak rondom bruin in hete boter in een braadpan.
Haal de eend uit de pan, roer bloem door het braadvet en laat dit op laag vuur, steeds roerend, bruinen.
Voeg niet te geconcentreerde kippenbouillon toe en maak een dunne saus; breng die op smaak met zout en peper.
Vul de eend met stukke appel, ui en aardappel, leg in een ovenschotel, giet er de saus over, doe een deksel op de schotel en bak een uur of drie op 160 graden.
Bedruip -dus- regelmatig en draai af en toe.
Je kan ook wat rauwe ham erin verwerken, in de vulling of in het druipvocht.



Christmas Pudding, Plum Pudding
Laat hier vooral die onnozelaars naar kijken die af en toe zeggen "zakt als een plumpudding in elkaar"


Gedroogde vijgen in bladerdeeg
Tunesië

Gebruik "witte" vijgen, Griekse, of Turkse met een Griekse naam erop. Bij de betere Turk. Er ligt altijd een laurierblaadje op.
Neem zoveel vijgen als je taartjes gaat maken, mooie hele exemplaren met het steeltje er nog aan, en evenveel andere vijgen, beschadigd of niet maar zonder steeltje.
De mooie exemplaren in weinig kokend water gooien, samen met de gehakte andere, het water aan de kook laten komen en van het vuur af acht uur laten staan.
De hele vijgen uit de pan vissen en in een vergiet doen.
Van de rest een puree koken; haal eventueel door de draaizeef.
Breng op smaak met suiker indien nodig, en met ietsje zout.
De vijgen per stuk in een dun lapje bladerdeeg pakken (steeltje steekt eruit) en op bakpapier zetten op een bakplaat.
Bestrijken met losgeklopt ei en goudbruin bakken op 180 graden.
De vijgen dicht tegen elkaar schikken in een schaal, goed warm laten worden in de oven en dan flamberen met warme vijgenbrandewijn (Alcool de figues) of eventueel een niet te droge brandewijn.
De warme puree tussen de vijgen gieten en direct serveren.



Frankrijk vergaten we nog
Een Bûche de Noël, een Stronk van de Kerst
In die bakkerij in Arsac lagen er gisteren duizend klaar...