maandag 18 november 2013

Van curry pasta naar curry (3)



Een markt ergens in India

India

Bedenk op de eerste plaats dat de Indiase curry pasta's die je hier vindt oorspronkelijk geen pasta's zijn maar een curry-mengsel. Iets wat lijkt op het klassieke kip vindaloo kan je redelijk namaken met behulp van vindaloo curry paste.

Zie bijvoorbeeld hier (alle links hier in een nieuw venster). Goa was Portugees, en vindaloo is dan ook een verbastering van het Portugese vinha d'alhos, wijntje knof. Zie dit blog eergisteren of zo, "Portugese sambal".

En veel van die Indiase gerechten zijn met kip, om de simpele reden dat ze niet veel anders hebben meestal. Als ze al kip hebben...
Vindaloo, in het westen vooral, ook wel  met lam.


De dadelboer in New Delhi

Vindaloo

Een algemeen vindaloo (als gerecht) recept zie hier.

Recept voor vindaloo paste zie hier.

Chicken vindaloo
Meng vindaloo (hier iha komijn, zwarte peper, mosterdzaad, fenegriekblad, kardemom en kaneel) met zout, palmsuiker, cayenne en azijn.
Bak ui, gemberwortel en knof in ghee of in olie.
Ui etc. uit de pan en in de vijzel. Fijnwrijven en door het kruidenmengsel. met wat water.
Bak het mengsel in olie tot het bruint.
Maal korianderzaad en werk door het mengsel, samen met koenjit.
Tomatensaus erbij en een uurtje sudderen.
Kook aardappelblokjes half gaar en bak kipstukjes bruin. Bij de saus en een kwartier sudderen.
Serveer met korianderblad en rijst en/of naan.


Markt ergens in Pakistan

Biryani

De curry paste heet dikwijls ook Indian curry paste. En verder is groene curry pasta eigenlijk ook een soort biryani pasta.

Biryani iha zie hier
Enkele biryani recepten hier en hier.

Biryani curry zie hier.

Rundvlees biryani
Kook blokjes rundvlees met koenjit en p/z.
Uitlekken en in olie bruin bakken. Uit de pan en ook de meeste olie (doe die in een andere pan).
Bak uien en knof in de pan.
Koenjit erbij en cayenne, koriander, kardemom, Indische laurier (daoen djeroek poeroet in de toko) en zwarte peper. Bak droog.
Bak stukken tomaat mee, tot vrij droog gebakken.
Bak er het wat platgedrukte vlees ook bij, voeg wat water toe en sudder gaar.
Bak in de achtergehouden olie weer ui en knof, met peper, Indische laurier en kardemom.
Bak er gebroken cashew in bruin.
Bak rauwe rijst mee, water erbij en de rijst garen.
Als de rijst half gaar is de helft uit de pan, het rundvlees etc. op de rijst, met daarop munt- en korianderblad. De rest van de rijst daarop.
Sudder gaar en serveer met raita (zie voor de bekendste raita hier).


Markt in Rawalpindi

Balti

Zie balti iha hier.

Balti curry paste zie hier.

Balti kip
Ghee en wat olie (liefst palm of kokos), ui, knof, gemberwortel. 15 minuten zachtjes en met een deksel.
Deksel eraf, twee minuten roerend op wat hoger vuur.
Balti pasta erbij en op weer wat lager vuur drie minuten roerend.
Van het vuur af tomatensaus erdoor.
Kleur kipstukjes in wat olie.
Tomatenspul erbij met water en wat palmsuiker.
Als de kip zowat gaar is spinazie mee laten sudderen.


Op de markt ergens in Bangladesh
Guave

Korma

Korma in het algemeen zie hier.
Ze verkopen de pasta bij AH en bij Jumbo.

Korma curry paste recept zie hier.

Vego kikkererwten korma
Bedenk dat kikkererwten in India een ander soort kikkererwten zijn dan hier. Chana dal. Betere Turk. Kleine gele split. Zie hier. En bedenk dat je daar ongelofelijk winderig van wordt.
Meng tomatenpuree met geperste knof, koenjit, kardemom, korianderzaad, en maak er met wat olie een pasta van.
Bak ui en knof in olie.
Doe er de pasta bij en fruit enkele minuten roerend.
Maak er een saus van met kokosmelk.
Stukken paprika erbij en de gekookte kikkererwten.
Voeg roerend gemberpoeder toe en cayenne.
Laat een kwartier sudderen.


Een vismarkt in Chittagong