woensdag 20 november 2013

China



Gedroogde inktvis
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat is niet alleen gedroogd, dat is ook platgewalst (in Bangkok op straat gezien)
En het wordt gefrituurd (in Bangkok op straat gezien) of in soep gestoofd
Gaan we allebei doen

Grote Chinese toko

Het was dat m'n tas vol begon te raken en het was dat PJ al eens aanbood er samen met de auto heen te gaan.
Anders had ik er ook, nou ja, zie verslag volgende bezoek. Suikerriet-azijn, ik noem maar wat...


Biefstuk met Szechuan peper

Maak een dun mengsel van maizena en Chinese rijstwijn, en breng op smaak met light soy en Cheefoo wijn (Chinese druivenwijn, wit en licht zoet; enorm lekker om er tomatensaus mee te maken.)
Wok peultjes vrij lang in arachide-olie en haal uit de pan.
Rooster Szechuan peper (pas altijd op de lange vlijmscherpe steeltjes) in een droge pan op laag vuur, haal uit de pan en stamp fijn.
Bak biefstuk-reepjes snel bruin in de wok met arachide-olie en de Szechuan-peper.
Doe de biefstuk in een kom en giet er het braadvocht over.
Wrijf de wok schoon en warm er weer arachide-olie in op, nu met wat sesam-olie erbij.
Bak er nieuwe ongebakken Szechuan-peper in, met rode peper, verse gember en knoflook, op niet te hoog vuur.
Doe er de biefstuk met het vocht bij en dat wijnmengsel, voeg de peultjes toe, breng aan de kook, laat kort doorkoken en serveer.


Kwal
Gedroogde, geweekte, gepekelde kwal
Enorm lekker. Krokant, verdomd!
Zie hier (geen nieuw venster nu)
Vragen om jelly fish

Chinese fondue

Maak kippenbouillon.
Zet de kokende bouillon in een vleesfondue-pan op tafel, op de brander natuurlijk.
De fondue wordt gegeten met stukjes tofu (ook gerookte tofu) en/of vis en/of kippenvlees (van de borst) en/of groenten (ui, lente-ui, paprika, courget, enfin, als het maar snel gaar is).
Serveer met pikante sausjes.
Aan het eind van de maaltijd krijgt iedere gast een scheutje geklopt ei in zijn kommetje en daarover wordt de bouillon verdeeld.
Roer het ei door de bouillon en breng op smaak met wat dark soy en wat peper.


Witte Chinese rijstazijn
Je hebt witte, rode en zwarte.
De witte is zeg maar voor dingen-op-azijn en zo.
De rode, dat is "tafelazijn".
De zwarte, dat is rijst-balsamico zeg maar.
(Mijn mening, niet de Chinese!)

Chow Mein

Kook en bak daarna mie voorzichtig zodat het nestjes blijven, of maak het gerecht met rijst- of mungbonen-mie (respectievelijk mihoen en laksa), maar dan heb je geen nestjes maar ook veel minder gedoe.
Bak groenten naar smaak; gebruik in ieder geval óók bamboe, wortel en taoge.
Bak ook garnalen mee en kleine stukjes varkensvlees en/of kip.
Roer wat light soy en wat rijstwijn (of desnoods medium sherry) door de groenten etc. en "vul" er de nestjes mee.


Leuk! Zes kleine theeblikjes
Groene thee en jasmijnthee natuurlijk
Maar ook Oolong en Tit Koon Yum (een soort Oolong)
En Loong Tseng, een soort groene thee, en Pu Erh (vijf jaar gerijpt)(Poeh!)

Jakobsschelpen met varkensnier

Ontvlies de nier, snijd in de lengte door en leg in koud water; ververs het water enkele keren.
Haal de schelpen uit, snijd het corail eraf (het oranje deel) en snijd de rest in twee delen.
Roerbak stukjes nier en de schelpdelen snel op hoog vuur in een wok, in wat arachide-olie met een scheutje sesamolie, samen met lente-ui, knoflook, gember, een in stukjes gesneden rood pepertje en flink gebroken Sechuan-peper.
Meng er juist vóór het serveren nog wat light soy door.


Dit is die druiven-wijn