zondag 17 november 2013

Bacalao kroketten



Spanje
Daar zit dus peterselie door

Tsja,

u zal denken Dat zal ik niet gauw maken, maar dan hebt u pech want het is namelijk enorrum lekker.
Maak het met zoutevis (oftewel klipvis dus), of bakkeljauw (Surinaamse toko of Surinaamse groenten verkoper op de markt; Jumbo heeft het dikwijls ook; helemaal niet duur, en is meestal schelvis of zo maar dat maakt niks uit) of bacalao of bacalhau.

In Zuid Europa vaak gemaakt met het zagemeel van bacalao wat ze opvangen in de bacalao winkel, maar dat heb je hier niet.

Als er instructies op de verpakking staan, die instructies ogenblikkelijk vergeten. Weken en water verversen tot het net nog iets te zout smaakt en kook het dan met vers water. Gebruik geen enorme hoeveelheid water om te ontzouten of te koken, want dan ontzout het misschien te compleet en dan wordt het smakeloos.

Kort koken, uitpluizen, graten en vellen weg.

Twee systemen.
Gemengd met aardappelpuree, of door de béchamel (gemaakt met melk én visfond!).

Mengsel koelen, vormen, koelen, paneren, koelen, herpaneren en bakken.


Rechts gedroogde pikante paprika
Voor het wereldberoemde Baskische bacalao al pilpil
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Spanje zie hier.

(Als je trouwens toch met die zoutevis bezig bent, dan moet je er ook eens van die kleine gegrilde paprika'tjes uit zo'n pot of blik mee vullen. Ook al enorrum lekker. Zie hier. Piquillo is een bepaalde erg lekkere maar ook erg dure soort.)


Portugal nu
En meteen dan maar een recept met aardappel. Het voordeel daarvan is dat je ze kunt bakken. Ik bedoel in de koekenpan.

Gebruik 5 delen (gewicht) aan ongeweekte vis op vier aardappel.
Weken, koken, en klein- en schoonpulken.
Aardappelen koken in het kookwater van de vis.
Puree, ui erdoor en peterselie (en knof!).
Op 100 gram aardappel één ei en één eigeel erdoor.
Platte ballen, bakken.

Ook een uitstekend maaltje met tonijn uit blik, tuna burgers.



Frankrijk

Beignets de poisson
La Cuisine Familiale et Pratique
 
Kan met allerlei vis, zalm, tarbot, heek "en zelfs met zoutevis, wat heerlijk is, zelfs voor hen die zoutevis niet lekker vinden".

Puree, geweekte gekookte vis (eventueel ook gebakken), wat in boter gestoofde stukjes ui, ei, peper...
Mengen, burgers, bloem, makken.

"Serveer met gesmolten boter of met roomsaus".


Amerika

New England codfish balls.
Dat zijn die Portugese maar dan sjiek.

Weken en in stukjes (flakes; inderdaad, schilfers).
In een sauspan met schijven rauwe aardappel, bleekselderij, ui (en knof!), wortel (deze drie ingrediënten grof gesneden) en peperkorrels.
Water. Het moet iets onder staan.
Aan de kook en sudder tot de aardappel gaar is. Alles wegmikken behalve de vis en de aardappel.
Water afgieten en drookbakken.
Van het vuur af pureren, en ei en boter erbij (ik denk dat je ipv die korrels beter nu peper kan toevoegen).
Olie heet stoken en lepels van het mengsel er in bakken.