maandag 28 oktober 2013

Vloerbrood (2)



Links vloerbrood, rechts niet (bobbeltjes-patroon)
Links veel bloem, maar dat maakt niet uit
Trouwens veel bloem, dat kán niet eens op die gaatjesdingen; dan raken die gaatjes dicht
(Rechts platte onderkant, maar dat zie je enkel bij kleine broodjes; zie verderop)

Somalisch brood

Maak brooddeeg van bloem, gist, wat zout en water.
Werk er nigelle, nigella  door (betere kruidenzaak of Surinaamse toko; soms bekend als zwarte komijn of als black gira).
Laat het rijzen en kneed het terug.
Laat opnieuw rijzen maar niet helemaal; vorm het als een vloerbrood, pak het met aluminiumfolie (eigenlijk bananenblad) stevig in en bak het in een oven bij 180 graden.
Gebruik flink folie want anders barst het pakket.

Op de Balkan wordt iets dergelijks gemaakt.

Variant
Werk er fenegriek door, op zacht vuur geroosterd en daarna fijngewreven.

India: uienzaad.


Hoe moet het niet



Dit is zo'n elektrische, zo'n heteluchtoven
Voor nepbrood
Want snij zo'n broodje als op de eerste foto rechts eens door
Slecht gebakken onderzijde

 

Nogmaals: dat kleine broodje is op een platte gaatjesplaat gebakken 
Onderkant dus bobbeltjespatroon maar wel plat

Salade met geroosterd brood, Panzanella, Italië

Rooster boerenbrood met wat olijfolie erover en wat zout.
Laat het brood goed koelen.
Snijd tomaat, komkommer, wortel, ui en bleekselderij in kleine stukjes.
Verkruimel het brood grof en meng met de groenten, basilicum, peper, zout en wat witte wijnazijn.
Koel heel goed.
Serveer op gekoelde borden, met olijfolie en eventueel met gekookte eieren.


Dit is zo'n gaatjesplaat / oorzaak bobbeltjespatroon
In een vloerbrood-oven komt de warmte uit de vloer
Hier heb je hete lucht
Vandaar die gaatjes; dat die lucht "erbij kan"

Boekweit-brood

Maak deeg met 2/3 volkorenmeel, 1/3 boekweitmeel, een scheutje olijfolie, zout, een flinke schep boekweit-honing, een flinke hand gierst, wat melk, een scheut room, water en 20 gram droge gist op een pond meel.
Het deeg moet te nat zijn om te kneden.
Zet afgedekt met een doek op een warme plek en laat flink rijzen.
Kneed terug met gewone bloem tot het deeg bijna niet meer plakt.
Vorm het deeg, stort in een ingevette ovenschaal of op een bakplaat en laat nog even rijzen.
Bak op 170 graden tot goudbruin.
Draai het brood en bak een minuut of 10 op 150 graden.
Laat koelen op een rooster.


En als je nou stokbrood bakt op zo'n gaatjesplaat,
dan krijg je natuurlijk brood met een iets bolle onderkant...
Zie dat lullige schommel-oppervlak
Brood uit het dodenrijk

Broodsaus

Vijzel of blend vers witbrood zonder korst met peterselie, knoflook, zout en peper.
Maak er met olijfolie op de manier van mayonaise een dikke saus van.

Serveer bij wild.


Stokbrood met ratatouille

Maak ratatouille en laat afkoelen.
Schep op in de lengte gehalveerd stokbrood, met ook wat van het vocht, en laat een kwartier liggen.


Zie deze ellende liggen
Net als op de vorige foto zitten er een soort namaak insnijdingen in
Oppervlakkige nep-insnijdingen
Hier zelfs geen kleurverschil tussen insnijding en niet
En die ongelijke lengte...
Zombie brood


Hoe moet het wel



Kijk
Dat is andere koek dan die dooie vegetarische impotentie-worsten
Dit is lévend brood!
Dit rúik je vanaf de foto...

 

Het andere broodje, het vloerbroodje
Zie hoe keurig de bodem is gebakken...

Broodje Catalaans

Rooster sneden boerenbrood die ingewreven zijn met wat goede olijfolie.
Rasp er direct na het roosteren knoflook op uit en beleg ze daarna met uitgeknepen tomaten die van binnen nog ietsje groen mogen zijn.
Bestrooi licht met grof zeezout.
Serveer met Manchego kaas en/of Serrano ham.


Brood met tomaat en sinaasappel, Centraal-Spanje

Rooster in de lengte doorgesneden stokbrood, ingeborsteld met olijfolie, in de oven goudbruin.
Sprenkel wat sinaasappelsap over de snijkant, maal er zeezout over en zwarte peper en beleg met koude tomatensaus.


Dit is een vloerbrood-oven voor stokbrood en ander brood
En met die brancard schuif je het erin en eruit
Dat rolt het brood eraf als je die brancard eruit trekt (lap rolt van je af)
En rolt het brood erop als je die erin duwt want dan draait die witte lap naar je toe
Helemaal onder verwarming, en ook bij die man z'n linker schouder
Elke verwarmingsplaat voor twee ovenlagen, de bovenste laag even warm omdat er ook verwarming bóven zit
Knoppen rechts om per laag links of rechts glazen ingang open te klappen

Brood met merguez

Witbrooddeeg (van ongebleekte bloem) na de eerste keer rijzen tot dikke plakken rollen.
Er in de lengte doorgesneden en van het vel ontdane merguez (Marokkaanse slager) opleggen, dichtvouwen en de naden goed aandrukken (eventueel met water dichtplakken).
Rijzen, kerven, bakken.


Broodje Alicante

Bestrijk een in de lengte gehalveerd stokbrood met de olie uit een blikje ansjovis.
Leg daarop schijven tomaat, daarop gesnipperde ui en knoflook, daarop de in de lengte gehalveerde stripjes ansjovis, bestrooi met peper en beleg met plakken redelijk jonge kaas.
Serveer met pepers uit de pekel.


Kijk. Platte onderkant. Vloerbrood...
Je ruikt het weer van de foto af...
Je hoort het kraken in je mond...
Je zal maar veroordeeld zijn om dat levende-dodenbrood te moeten eten...

Pruimen-broodtaart, Duitsland

Kook een kilo ontpitte pruimen (kan nog net!) met het rasp en het sap van een sinaasappel, kaneel, kruidnagel en 150 gram bruine suiker in een pan met een deksel erop tot de pruimen geprakt kunnen worden.
En prak ze dan dus.
Beleg een diepe ovenschotel met beboterde sneden brood, pruimenspul, brood etc.
Bak 25 minuten op 160 graden.


Broodpudding met bier

Week oud witbrood zonder korst in een flinke hoeveelheid mengsel van melk en bier.
Roer na een uur alles tot een vrij gladde massa.
Roer eieren met suiker smeuïg, meng met het broodmengsel en roer er stukjes (eventueel gedroogd) fruit door.
Bestrooi met kaneel en bak drie kwartier op 180 graden.


Gisteren bakte ik een home made pizza in dit blik
Werkt fantastisch, super knapperig
Gaatjes: vergelijk die hangmatten voor dat shit-brood
Maar hier levert het wel goed spul
Pizza-bodem is namelijk voorgebakken...

Broodpudding met whisky

Maak als Broodpudding met bier, maar week het brood in voornamelijk melk en een scheut whisky.
Kruid met vier-kruidenmengsel (Snees Poeirie in de toko), doe in een ovenschotel en decoreer met noten en/of geweekte rozijnen.


Uhh

Deep Throat meldt mij dat Mangiare mij wil aanpakken vrijdag.
Leuk!! Gaan we lache!! Eindelijk!!!

Vraag
Hierboven staat ergens iets wat eigenlijk helemaal niet klopt.
Laat de Mangiare experts maar komen.
Ik vertel het zaterdag.