dinsdag 8 oktober 2013

Heidi



Is die Heidi nou Zwitsers of Oostenrijks?

En trouwens Deine Welt sind die Berge zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Maar, MAAR! Deine Bergen sind die Welt hier.

Zwitserse kotelet, Côtelette Suisse
Snijd kalfskoteletten over het platte vlak tot aan het bot in tweeën.
Leg een plak Parma-ham en een plak Gruyère in de kotelet, sla dicht, peper het vlees en zout het heel licht, en bak het dan in hete boter gaar, eerst op hoog vuur en dan op laag vuur.

Lijkt op Cordon Bleu, en dat is wat anders dan die slagerij-zooi.


Biefstuk of kalfs-oester met kaas en ham, cordon bleu

Hamer biefstukken plat of gebruik eventueel kalfsoesters, maar het hoort met biefstuk.
Smeer ze aan een zijde in met Dyon-mosterd en leg op elke biefstuk een plak gekookte ham en een plak goede, half belegen kaas.
Vouw dubbel (met de kaas etc. naar binnen natuurlijk) en steek vast met prikkers.
Meng bloem met peper en zout en haal het vlees erdoor.
Haal het vlees door losgeklopt ei en door paneermeel.
Bak het vlees aan beide zijden bruin in hete boter.


Zwitserse kaasfondue

Meest gebruikte kaas-combinatie: twee op een Gruyère en Emmentaler.

Officiële recept nu.
Wrijf de caquelon in met knoflook.
Doe er 400 gram Gruyère en 200 gram Emmentaler in, beide geraspt.
Voeg 400 cc Fendant toe (de wijn moet lichtzuur zijn; voeg eventueel citroensap toe); gebruik een deel om anderhalve koffielepel maizena mee los te roeren en voeg dat ook toe. (Gebruik eventueel zonder verdere toevoegingen AH Chili wit literfles.)
Op hoog vuur zetten, even omroeren en aan de kook laten komen.
Laat nog een twee en een halve minuut doorkoken (niet al te hard) en werk er ondertussen een borrelglas Kirsch door (dus niet met de maizena), peper en nootmuskaat.
Op het rechaud moet de fondue juist aan de kook blijven.
Serveer met stokbrood (alle stukjes met korst), Fendant, Kirsch en augurken.

Variaties
Gruyère met Vacherin à Fondue.
Gruyère met Appenzeller (gebruik mooi gele Appenzeller, niet die bleke zooi die je hier soms treft).

Welschlands: alleen Gruyère (pittiger fondue).