woensdag 16 oktober 2013

De Culinaire Roddelpers



Ik kreeg van iemand erg lekkere lasagne.
Uitstekende pasta was Barilla (Jumbo).
Kijk, dubbele laagjes.
Doet denken aan werken met filodeeg.

Van alles en nog wat...

Fazant

Video NRC zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Heel mooi.

* Hij zegt hennen te gebruiken maar dat is dus wel een haan...
* Pakje boter zoals in de winkel. Juist. Deed ik ook altijd. Zo'n enorm blok wordt langzamerhand vies.
* Die lange sjalotten dat zijn Provencaalse sjalotten. (Groenteboeren die ze banaan-sjalotten noemen moeten op de brandstapel.)
* Juist. Oftewel heel kort bakken, of  ± lang stoven. Net als een karbonade. En je kan er aan toevoegen dat je bv. voor een eenjarige patrijs kiest voor heel kort bakken en voor een meerjarige... Maar op lang stoven voor iets wat ook kort kan, daar is niks op tegen hoor! Dat is simpelweg wat anders.
* Hij flambeert en laat uitbranden. Nee. Na een seconde blussen met deksel.


Fufu

Vergat ik dat misschien te melden?
Dat ik fufu-meel (bakbanaan in dit geval) ga gebruiken om er beslag van te maken?
Voor stukjes bief of balletjes lamsgehakt!



Loek

Volgens Loek at Paul de Leeuw dit hierboven, in San Sebastián.
Daar was een homo-filmfestival of zoiets.

Paling met biet. Tsja.
Zou het niet aardbeien met kiwi zijn?

Menu dégustation zie hier.

Foie met algen, carpaccio van kinnebakspek, kristallen van visschubben, ravioli gevuld met inktvis-inkt.

Ober voor mij een bord warm eten graag.


Giovanni

Dat Groninger restaurant Loek, "een van de tien beste Italiaanse restaurants van Nederland", daar ben ik wezen kijken.
Wat een grauwe gribustent.
En geen kaart, en dan weet je het al. "Kom hier lekker genept worden!"
En H zei Die aan de overkant is veel beter.
Hoe kan trouwens een restaurant een van de tien beste zijn terwijl je er in de afgelopen vier jaar nooit of te nimmer wat over hebt gehoord hier in de stad?


Dit is Vietnamese rijst-mie.
Geen mihoen, wat breder en plat.
Kan je ook uitstekend frituren.
Zie de volgende foto.

Limburgse stroop

Dank T.

Zie hier.
Zie het hele artikel hier. Mooi!

Ik had het er al eens over.
Je hebt ook Maestrichter stroop, dat is met ook druiven, en Luikse stroop, met ook dadels.

Tip.
Enorm lekker.
Melba toast met dun laagje goede stroop (dus geen suikerbieten-gelul) en een stuk gerookte palingfilet!


Varkenstaart (taart)
Zie hier.

Niet naar de recepten kijken.
Dat is allemaal met spul uit pakjes die ze verkopen.


Ganache
Zie hier.


Van dezelfde sliert!
En lekker hoor!

Dierensoezen
Zie hier.


En ik schreef laatst over
l'Aile ou la cuisse
De vleugel of de poot, van Louis de Funes, zie hier.

En ik keek er nog eens naar en vond toen een heel fraai interview met hem.
Zie hier.

Hij heeft het trouwens over gateau de riz, rijsttaart.
Dat is wel heel wat anders dan die Limburgse rijstevlaai.
Ken ik niet.
Zie hier. Wow...
Dat gaan we eens doen!


O ja!
Re-wow!
De Mitra in Groningen, Vismarkt, die op de Ebbingestraat lukte het niet, kon komen aan
Martini Brut!
Doos besteld, doos afgehaald.
Het is net zo'n soort champagne ("champagne") als Laurent Perrier. Dat je de boerderijen en het vee ruikt...

Zie hier.
Hij had wat meer laten komen, ik vertelde het rond, en in twee dagen was ie alles kwijt.

Dat wordt risotto met eekhoorntjesbrood en dat spul er als witte wijn door...
En daarvan dan weer suppli!
Oeioeioeioeioei...


Vies lekker.
's Avonds laat.
Nasi-blok.
Maar ja, nou eten we dus suppli...

Naan

Bij de toko gekocht en in zoverre interessant dat het kleintjes waren en apart verpakt ook nog.
Hoef je de helft niet in te vriezen, wat toch kwaliteit kost.

Er zat "kalonje" in. Huhh?
Enig gezoek. Vond het hier (enorm goede site).
Blijkt dus nigelle.

(Dat zag ik ook op de Balkan. Witbrood met nigelle erdoor, wat in bladeren verpakt niet volledig uit kan rijzen. Vreemde techniek maar best lekker spul.)


Tabil gemaakt.

Zie hier.
Koriander, karwij, cayenne, en wat er niet bij staat: oregano.
Zie hier.
En altijd flink knof bakken als je het gebruikt.
Bij schapenvlees en bij bonen.
Gaan we doen.
Ik hou u op de hoogte.
(Eigenlijk lijkt het erg veel op chili poeder. Komijn, oregano, knof, cayenne...)


Txokoa

Baskisch restaurant in Berlijn.
"De hoek". In Groningen heb je Txoko, "hoek" zonder a en dus zonder de.
Trouwens dat zei ik al eens: "hoek" betekent kroeg.

Inktvis met appel-emulsie, konijn met koffiesaus...
Doe mij nog maar zo'n bord warm eten ober!


Rauwe pistache.
Ga ik wat mee doen (eerst geroosterd) in koek of in amandeltaart of zo.

Olla de la venta

Pannetje van de venta, dat at Don Quijote, las ik. [don kiechÒttuh]
Een venta is een herberg, op de kruising van een doorgaande weg en een redelijk belangrijke dwarsweg.

"Lamsvlees [lees schapenvlees], aardappel, ham [lees bot van rauwe ham en schraapsels], worst [lees bloedworst en/of chorizo] en bonen [witte óf gedroogde tuinbonen]".
Olla podrida, verrotte pot ook wel.
Zie hier met gedroogde pepers erin, zoals het hoort.


Laugengebäck

Daar las ik over.
Zie hier.
Zout spul net als Pretzels.
Maar het ging meer over zie hier.

Gaan we doen!


Arancini

Dat vergat ik Loek.
Dat klopt. Zo heten die suppli ook wel.
"Sinaasappeltjes".

En inderdaad zijn die telefoondraden wat anders, althans.
In suppli zit altijd wat (verassing betekent het dan ook). En als er mozzarella in zit dan trekt dat draden en dan zijn het suppli al telefono.


Freekeh

In Elsevier schreef Hahn (altijd zeer leesbaar) over quinoa.
Ja, lekker spul hoor! 2013 is trouwens Quinoa-jaar (tsjongejonge...)

En hij kondigde de volgende hype aan: freekeh.
Zie hier.


Heb m'n Chinese legerjas helemaal laten restaureren en verven.
Kostte wat (voering eruit halen, enorm veel werk, verven, repareren op tig plekken, hele handel weer in mekaar naaien) maar dan heb je ook wat.

(Wat zeg je? Dat tapijt?
Dat is een Deventer tapijt. ± 1905.
Mamamini, € 3,-.
Kreeg een bod van € 3.500,-)