vrijdag 13 september 2013

Vrijdag de 13e, brrrrrr!!!!!!!!!!!!



Dit is die roti pan.
Waar ik die chapati in bakte laatst.
Met die foto was die pan nog maagdelijk.
Nu istie zwart. 

Culinaria

Links, en gelezen en zo

Kikkoman
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Niet Kikoman met één K want dat is ongelofelijke shit. Zie hier. Daar kan je een illegale Pool krijgen en zo.

O, en als je in Duitsland Kikkoman koopt dan krijg je een normaal flesje met schroefdop. Hier krijg je zo'n flesje met eeuwig openstaande gaatjes en dus na een maand schimmel.
En nog wat. Die Duitse is stukken krachtiger van smaak!


NRC

"Bijvangst" zie hier.
"Zoektocht naar kreeft": hoezo zoektocht naar kreeft?
"Nooit mee gewerkt": waarom dan die floeper ermee op de krant?
Enfin, een gecoiffeerde drol die mededeelt dat de kreeft nu "levensloos" is.

"Bottarga poeder", die weet niet waarover ie praat, "Bottarga poeder"...

Hij houdt de kreeft "rosé". Die kreeft is krijtwit. De man weet dus niet wat "rosé" betekent...

"Korei". Bedoeld is corail...

De infantilisering van NRC.


Vandaag had ik dat ook weer.
Ik lees wat, denk Dat moet ik eens zien te vinden (Gerstemeel zeg maar).
Ik vind het, en tsja...
Dan weet ik niet meer waarvóór ik het zocht.
Vandaag had ik dat met hennepzaad.

Recept in NRC.
4 sneetjes beetje stevig brood.
Wrijf de boterhammetjes aan beide zijden in met het doorgesneden teentje knoflook. Bak ze in een koekenpan goudbruin...
Kom dat eens gauw voordoen, knof uitwrijven op vers brood!


De Peulenparade

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
O God, duurzaam...
Duurzaam bonen vreten.
O wacht! Duurzame energie! Duurzaam gas! Ik begrijp het! Heerlijk! KraakPraapProotKnal!


AH

Die verkopen, verdomd als het niet waar is, tegenwoordig geen varkensvlees meer wat niet flits! klaar is.
Dus enkel nog verse worst, kotelet, varkenshaas etc.
Niks hamlappen, fricandeau...

Binnenkort ook geen runderstoofvlees meer. Als ze de laatste slager kapotgemaakt hebben.
(Uhh, dat ze die Sleurslager kapot maken, dat maakt me niks uit. Maar die andere kleine volhouders...)


Bergamot jam. "Pergamot" dikwijls.
Betere Turk. Heerlijk!
Bergamot is hier de schil van een citrusvrucht, waarvan de bloem in Earl Grey zit.

Opmerkingen

* Wat is die Chinese mie, die je voor het koken moet weken eerst, toch stukken, stuk-ken lekkerder dan die pijlsnel klare soort...

* In de aanbieding: AH gerookte kipfilet.
Bremzout en enkel waterig.

* Sambal ebby, merk Wanita Djawa (Javaans Wijfie zeg maar).
Lees ebi, eventueel ebbi.
Sambal gedroogde garnalen.
Hele mooie gedroogde garnalen-smaak, erg mooi en niet té.
Wel ietsje té hot.
Gaan we veel mee doen in de keuken...

* AH Jacob's Creek pinot noir.
Maar dat is een claret!
Uhh, claret is een in ongebruik geraakt woord.
Heel vroeger was elke Bordeaux-wijn een echte claret: licht rood, schillen er sneller uit, sneller drinkbaar dus.
Later was elke gewone rode Bordeaux-wijn een "claret".
Maar in Spanje heb je nog steeds clarete, een licht-rode wijn, een donkere rosé (rosado).
Fantastisch om mee te koken.
Een tarbot erin pocheren... Met prei en paddo's...


Deze jam was ook heel speciaal.
En niet van de betere Turk maar van de Bulgaar.
Uiterst exotisch...

* Slankie
20+ kaas.
Plakken: of je karton op je brood hebt, en ook nog een vieze rare zoet-zoute smaak.
En een nóg viezere chemische nasmaak.
Maar hun smeerkaas smaakt prima, verdomd.

* Chivers Orange Ginger marmalade.
Heel apart. Complex.
Fris + bitter!


Israelische honing
Dank PJ.
De honing was erg mooi van smaak.
Het was "donkere" honing, wat altijd beter is, wat goed is.
Echt heel erg mooi van smaak. Prachtig diep.

Planning

Ik ben er al half doorheengegeten hoor...

* Die varkensmedaillons met die mostarda en gebakken aardappelen van laatst... Burp!

* Die gerookte tofu met bimi en die rijstvlokken van eergisteren. Heerlijk trouwens; at het vanavond nog eens als kliekje.

* En o ja! Die tig soorten Chinese paddo's, groentenbouillon, stripjes omelet en die Bulgaarse balletjes-pasta. Gisteren...

* Morgen een börek (hartige baklava zeg maar) met vis en rivierkreeft en tomatensaus en gedroogde tomaat en zwarte droge olijf....
.
* Overmorgen niks want dan hebben we een Bulgaarse avond met Bulgaars eten en Bulgaarse wijn en een Bulgaarse zakkenroller.

* En dan krieltjes, artisjokharten, rookkaas-saus, knapperspekjes...


Nog wat

Shrimp paste

Links Indonesië, rechts Thailand.
Totaal verschillend.
Links dikke pasta (petis oedang), rechts korrelige massa.
Als links "1" is, en rechts "2", dan is trassi "3".
Ik bedoel: rechts is iets tussen links en trassi in.

Die linkse gebruik je in marinades en zo, meer dan in "bakken". In de marinade voor roedjak bijvoorbeeld.
Uhh, in de marinade voor roedjak gebruik je ook trassi, daar niet van.
(Roedjak is volgens mij het enige niet-vegetarische nagerecht.)
(Uhh, Indonesiërs vinden het eerder een bijgerecht dan een nagerecht, maar wij niet.)


OV

Het was weer raak vandaag.

Bus 15 komt "om de 12 minuten".
40 minuten later komt de eerste.

Terugweg.
De eerste, de tweede, en ook de derde bus rijdt langs zonder te stoppen. "Te vol". Sta je drie kwartier voor lul.
Maar elke vrijdag zie je rond die tijd een enorm aantal extra bussen 15 de andere kant op gaan. Maar ja, altijd een uur te laat.
Kunnen die lui niet denken of rekenen of zo?

Trein nu.
 
"De stoptrein naar Leeuwarden vertrekt over 20 minuten" [oftewel 15 minuten te laat].
Vijf minuten later. "De stoptrein naar Leeuwarden vertrekt over 15 minuten"
Vijf minuten later. "De stoptrein naar Leeuwarden vertrekt over 10 minuten"
Tien minuten later. "De stoptrein naar Leeuwarden vertrekt over een kwartier".

Hier kan je niet tegenop. Dat is opgeleukt zwakzinnigenwerk.

Ik had ooit een tijdje een opgeleukte halve zool als postbesteller. Totdat zelfs vrouwtjes van in de 80 over die Ahoehhh??Huhhoehh?? tiepe begonnen te klagen.

En ik had net Radio 4, "Amoroso", aanstaan.

Nederland is tegenwoordig één opgeleukt krankzinnigenwerk.
Wel goedkoper natuurlijk denkt Rutte...