zondag 8 september 2013

Maar je kan natuurlijk ook naar een eettent gaan...



Omdat we openen met een Indonesisch restaurant eerst bij de aankopen een wadjan.
"Maar je hebt toch al een wok?"
-"Onvergelijkbaar."
Een wok houdt warmte vast, een wadjan niet.
Een wadjan wordt veel heter en dan ga je niet wokken maar het spul in de lucht mikken.
Supersnel gaar als het steeds iets afkoelt en weer een hitte-scheut krijgt...

Restaurant-besprekingen

Volkskrant.
Mijn opmerkingen.
Eerst twee restaurants waar wat over op te merken valt, ik bedoel: wat meer dan "lijkt me lekker" of zo.

Tandjong Priok
Arum (tussen Bolsward en Franeker)
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
"Indonesisch met Friese invloeden", oeps.
Zo te lezen beperken die Friese invloeden zich -gelukkig- tot een loempia gevuld met appeltaart.

Waterbuffel, inderdaad, op verschillende plekken in het noorden voor Mozzarella.
En het vlees is wel mals, maar het smaakt niet als "malse biefstuk" maar als malse draadjesvlees-biefstuk zeg maar.
Saté van waterbuffel en van geit (erg bekend erg lekker, saté kambing) en van wild zwijn. O, dat is óók een Friese invloed natuurlijk...
Bij sateh (schrijf ik altijd) kambing hoort pertinent geen pindasaus (ik zeg niet dat ze dat daar doen) maar ketjap met stukjes ui en lombok erin.

Smoor sapi, gestoofd rundvlees.
Sambal telor, ook wel telor Bali, ei in hete saus.
Karedok (een soort gado gado).
En Balinese kip gevuld met cassaveblad, in bananenblad. Dat zal wel een soort ayam betutu zijn.


Erg lekker spul. Jumbo.
Gebruik ipv gewone sesamolie, of in dingen waar je geroosterd sesamzaad in zou doen (ipv boter in een kruidkoek!).

De Keuken van Hackfort
Vorden
Zie hier.
Streekgebonden producten en vleesvervangers, maar dat valt wel mee. Wijting, en Beeter, die lekkere "kip" van de Vegetarische Slager.

Wijting met aubergine en citroen-vinaigrette. Met curry-olie (huhh?) en geitenkaas. Lijkt me allemaal wat veel voor bij die wijting.
Groene curry van seizoensgroenten. Niet duidelijk is of dat apart staat of dat het de "curry-olie" van hierboven is.
Couscous van quinoa. Bonen van aardappelen zeg maar.
Kalfslende met saus van gepofte knoflook. Dan moet dat wel erg goed smakend kalfsvlees zijn, wil het tegen die knoflook op kunnen.
Crème brulée met saffraan en zoethout (bah).


Overheerlijk!
Op pannenkoeken of over pudding of zo.
Jumbo.

Drie categorieën

De rest valt uiteen in drie categorieën.
*  Geen idee
* Weg ermee!
* Klinkt goed

Die laatste twee, of ik ergens wel of niet ga eten zeg maar, dat weet ik altijd feilloos als ik de menu-kaart zie. Feil-loos.
Maar hier heb je minder informatie, vandaar die categorie 1.
Ik had natuurlijk op die websites kunnen gaan rondsnuffelen, maar daar heb ik allemaal geen tijd voor.

Geen idee

* Yokio, Amsterdam.
Koreaans.
Zie hier.
"Miso pear with sesame icecream". Peer met miso?? Nashi? Maar dat ijs is dan weer mooi. Lijkt me lekker bij nashi.

* Balijepark, De Meern.
Klassiek.
Zie hier.
Zalm met citroenmayonaise, avocadocrème, asperge en papadum. Kan leuk zijn.
Heilbot met ratatouille en chorizosaus, kweenie... Met raapstelen ook nog...

* De Oude Melkhandel, Leidschendam.
Modern klassiek zeg maar.
Zie hier.
Gepocheerde harder met schuim van tomaat en hibiscus, doemenelol...
Ravioli met kip, zomertruffel en granaatappel. Kan wat zijn. Spannend.
Kalfslende met duxelles van paddestoel. Duxelles is altijd van paddestoel, bonensoep van bonen, maar de combinatie klinkt mooi klassiek.
Gelei van karnemelk, beuwark!

* Beachclub Culpepper, Scheveningen
Ook weer modern klassiek.
Zie hier.
Geitenkaassalade (toch niet "lauw, met honing-tijmsaus" mag ik hopen?), pizza gerookte zalm (kweenie), Hollands (Nederlands, ja) scharrelkalf met rode wijnsaus (mooi maar "hebben we niet"), kabeljaus Nobu style (Japans nouvelle cuisine; mooi maar "hebben we niet")


Schillerlocken.
Gerookte vanglap van hondshaai of doornhaai of zandhaai.
Lekker hoor!
Smelt in je mond weg...

Weg ermee!

* One, Roermond.
Broccoli met bergamotdressing, schuim van aardpeer, wortel met radijs...
Opgeflikkerd!

* Khotinsky, Dordrecht.
Kabeljauw met parelgort, postelein...
Moven!

* Eindeloos, Leeuwarden.
Zwarte heilbot. Dat is turbot double, zwart aan twee kanten. Niet te vreten!
Korstje van Friese droge worst, saus van klaverzuring, ijs van witte thee...
Ksst! Ksst!

* Allure, Roterdam.
Zalm met yoghurtkerrie-ijs, hangop met karnemelksorbet...
Wegwezen en gauw ook!

* Sugar Hill, Arnhem.
Zalm met monniksbaard (Kirill!), gerookte hollandaise, venkel met bloedsinaasappel, bloemkoolpuree...
Opzouten!

* Gebr. Hartering, Amsterdam. Deze naam valt mee maar die andere vijf...; eigenlijk kan je aan de naam daar allemaal al zien dat het niks kan zijn. Maar goed.
Barbarakruid, wilde waterkers, grondlof, meiraapjes...
Opgesodemieterd!


Dat zag ik ooit.
Dat ze daar in Frankrijk polenta van maken.
Nooit tegengekomen tot ik dacht Groene winkel.
En jawel.

Klinkt goed

* De Kromme Watergang, Hoofdplaat (tussen Breskens en Terneuzen).
Klassiek.
Zie hier.

Zeebaars en groene curry (opgepast!), rode poon en noordzeekrab, zilte aardappel (in zoutkorst? dat is erg lekker)(O nee, in zeewater gekookt, en met scheermessen!), zeetong met knapperig gebakken varkensstaart, melk-lam, blanc manger...


* Restaurant Piet Hein Eek, Eindhoven.
Klassiek en Italiaans.
Zie hier.

Groene salade met Parmezaan, steak tartare, tarbot meunière (met "jonge tarbot" zal wel turbotin bedoeld zijn), ossobucco milanese, chocoladetaartje uit de oven...


Twee keer klinkt goed en natuurlijk ook twee keer een mensennaam...
Ik bedoel, Kotzinsky...


Canadese stijl maar komt uit Polen.
En toch geloof ik dat het lekker zal zijn.
Jumbo.