woensdag 18 september 2013

Culi



Mooi brood vandaag...
Allemaal uit die dorpsbakkerij onder me...

Limburgs

Omdat je van koken houdt… (en dan natuurlijk dus ook van lekker eten).
Kauw schjoatel, voor je blog, of als je weer eens veel eters krijgt.

Dit ding heb ik vertaald uit een artikel in de Veldeke Limburg nieuwsbrief. Dus als je 't in het Limburgs wil hebben!
Ik heb ook nog een typisch Sittards gerecht: hiëringsjlaat (haringsalade).

En een recept voor rijstevlaai… Schijnt nog steeds een uitdaging te zijn….
Hebben?


Heel graag die recepten en heel graag -ook-in het Limburgs!
Dank T!

Kauw Schjoatel hier (alle links hier in een nieuw venster).


Receptjes

Beanz met chorizo

Gisteren.
Olijfolie, wat stukjes rookspek, flink stukjes grove chorizo (droge, geen verse)...
Rode ui, flink gemberwortel, karwij, korianderzaad...
Blik Heinz Beanz in tomatenzauz erdoor en pikante paprika-puree (Turk).
Fors verse knof erdoor, wat witte wijn...
Jammie!

Vanmorgen
Gekookt ei prakken met Maille dragon-mosterd.
Op smaak met witte peper.
Op Brabants roggebrood (AH) of Limburgs roggebrood (Jumbo).
Niks mis mee!


Een épi

Links

* Ierse bief hier.

* Gentse vego hier.
Waterzooi van eieren...

* Het Russian Food Festival hier is al voorbij, maar ja, als je nergens meldt dat het er aan komt...

* Krab hier.

* Die Bulgaarse rode wijn van Jumbo (en van die borrel laatst) zie hier. Die waar je meteen tegenaankijkt, die is het.

* De Turkse Kok hier.

* En o ja, een blog van mij van 10 jaar geleden. Dat bestaat nog steeds! Ja, de CSS (de vormgeving) is weggevallen, maar goed.
Zie hier.
Niet weg te branden...

Kookboekenwinkel De Sperwer zie hier.
En Fontaine Uitgevers zie hier.
En AntiqBook zie hier.


Ik denk dat dit brioche is 

Producten

Chapati-meel
Hetzelfde als voor pizza schreef ik laatst.
Of schreef ik Als voor Turks brood?
Ik weet het niet.
Ik denk eigenlijk dat je "zachte harde bloem" moet gebruiken, de harde bloem die in Frankrijk voor stokbrood wordt gebruikt, die niet zo hard is als die waarmee je pasta maakt. Dus toch hetzelfde als voor Turks brood lijkt me.
Maar een ding: chapati-meel ("meel"!) moet niet volledig bloem zijn, het moet half volkoren zijn.

Cashewnoten-pasta
Voor op brood.
Sjieke pindakaas zeg maar.
Heerlijk.
Jumbo.
Wel € 5,50 voor een klein potje...


Kan het simpeler? Kan het mooier? Kan het smakelijker?
Nee.

Planning

Morgen
Paardenrosbief, yam (chips of zo), jus en weer een proefje met die venkel rauw in ontbijtspek uit de oven.
De eerste keer was het niet voldoende bedekt, de tweede keer wel maar dat gaat krullen en valt er af, nu dus met keukentouw vastgebonden.

Zaterdag
Die tofu-stengels van laatst maar niet gebakken maar in saus. Met gestoomde rijst (heb ik nu een pan voor) en iets met bamboe.

Zondag
Formule 1 en lobio met tomatenprut en met die pikante paprika-puree, en met gekookt ei.
Lobio hier.

Maandag
ga ik eindelijk eens rarebit maken.
Rarebit zie hier.
Heel beroemd. Nooit gegeten.

Dinsdag
Schol in Gouden Carolus, met fregola en courget.
Fregola zie hier.
Het is dus niet similar to couscous maar to Israelian couscous, ptitim. Zie hier.


Gelul, nep, kletskoek en dergelijke

Kras adverteert met Restaurant Merlet, Schoorl.
"De keuken staat bekend als de beste in de omgeving"; "Het ligt in het breedste duingebied van Nederland".

AH Rinse appelstroop.
"Ingrediënten. Geconcentreerd suikerbietensap,..."

AH Sacla gedroogde tomaten op olie.
Niet best, geen olijfolie.
Je krijgt wel je geld terug.
Moet je naar een website.
Klik je op Commentaar geven, kom je op een inlogpagina van Facebook. Flikker op met je Facebook.
Ga je terug: kan niet.
Opnieuw naar die website.
"Deze code is al gebruikt"...

"Karin Swerink (44) hoofdredacteur van de Nederlandse Vogue, de maandelijkse modebijbel".
De tuin.
"Er zijn bramen, er is een plek om vuurtjes te stoken, je kunt er een tent opzetten [moeten we naar toe!] en er staat een mulberry-boom. Hoe heet die in het Nederlands?"
Moerbei, ja.
De ontzagwekkende truus.
"Nou, een stekker openschroeven, nou, dat kan ik niet hoor, hihihi!"

360 Magazine
Niet culinair maar de moeite waard.
"U stelt dat er een nieuw digitaal hoofdstuk in de mondiale risicosamenleving is begonnen. Hoe bedoelt u dat?"...

Hoeben, NRC
"Geiten bijvoorbeeld, die voor de melk en de kaas gehouden worden, maar waarvan je het vlees in de restaurants niet of nauwelijks terugvindt."
Nee onnozelaar, dat vlees komt van vleesgeiten, niet van melkgeiten, en bij de betere Marokkaanse slager vind je het trouwens in overvloed.
"Als jochie at ik eens een zelf gevangen zeelt, die ik weliswaar nog drie dagen in een emmertje hield om te ‘ontgronden’ maar waarvan ik me de afschuwelijke baggersmaak soms nog bijna fysiek kan herinneren."
Mooi zo.

Vreugdenhil
"gegrilde baby-inktvisjes (chipirones)".
Dat zijn gegrilde baby-octopusjes, ja! En chipirones zijn geen baby-inktvisjes ook nog.
"pimentos de padrón".
Pimientos, ja!


De techniek van de fougasse eigenlijk

Tot slot

Fantastisch verhaal hier.

En ik ben deze dagen mijn tanden aan het stukbijten op dit hier.