donderdag 22 augustus 2013

Plofkip



Vandaag gerechten met echte plofkip

Waarschuwing

De recepten hieronder moet u enkel maken met plofkip.
Maakt u ze met scharrelkip, dan is dat geld-wegsmijterij.
Gebruik natuurlijk wel altijd een beter soort plofkip, bijvoorbeeld de strikt vegetarisch gevoede kip van AH of Jumbo. (Voor vrije uitloop-kip kan vegetarische voeding nooit worden gegarandeerd. Denkt u aan wormen en naaktslakken!)(Jakkie!)

Eerst iets simpels
Plofkip Spanje

Kip met sherry, pollo al Jerez

Wrijf een kip in met peper, zout en geperste knoflook, en bak rondom bruin in wat olijfolie.
Voeg ui en kleingesneden wortel toe en laat 15 minuten garen op niet te hoog vuur.
Voeg een flinke scheut oloroso sherry toe en wat peper en zout.
Draai de kip een keer door de vloeistof en laat daarna, met een deksel op de pan, drie kwartier garen op niet te hoog vuur.
Serveer met gebakken champignons en met een saus, gemaakt van de kookvloeistof en room.


Wat moeilijks nu
Plofkip Senegal

Kip gemarineerd in limoen, yassa

Marineer per persoon een parelhoenderbout (of eventueel een kippepoot of een stuk kalkoenpoot) in (per poot) drie uitgeperste limoenen of anders maar citroenen, met pp twee theelepeltjes sterke mosterd, flink zwarte peper en wat zout.
Gebruik stukken met (in ieder geval deels) vel erom, maar snijd loshangende vette lappen weg.
Pulk ook eventuele restjes orgaanvlees weg.

Laat de poten regelmatig draaiend 24 uur in de marinade liggen (niet in de koelkast maar op een koele plek).

Laat de poten uitlekken en bewaar de marinade.

Snijd per persoon een grote ui in grove ringen.
Braad die ringen in boter aan op laag vuur, regelmatig draaiend en de ringen van elkaar losmakend.
Als de uienringen zacht zijn, de marinade toevoegen.
Zet het vuur hoog.
Als het kookt de hele zaak op laag vuur en met een deksel minstens een uur zo zacht mogelijk laten doorsudderen, af en toe omscheppend.
(De smaak van de limoenen blijft behouden, het zuur niet.)

Dep de poten droog en braad ze rondom mooi bruin in boter of zonnebloemolie. Of gril ze.

Leg ze tussen de uien en laat ze, weer met het deksel op de pan en af en toe draaiend, gaar worden.
Schep eventueel wat vet af.

Kook rijst iets te gaar zodat het wat plakt.

Als de rijst en de poten gaar zijn, enkele in grove stukjes gesneden groene olijven per poot door de uien roeren en na enkele minuten alles serveren.

Eten met de vingers; het moet dus niet gloeiend heet zijn.
Van de rijst balletjes maken, die door de saus halen en een stukje ui meenemen.
Poten kluiven.
Met de rechter hand eten want de linker gebruik je in dat soort landen ergens anders voor.
Met de vingers een soort schepje maken, palm naar boven, en dan met de duim de handel naar binnen schuiven.


Simpel weer
Plofkip Indonesië

Kip met ketjap, ayam ledakan

Wrijf kippenpoten in met een mengsel van zout, peper en gemalen nootmuskaat.
Bak ze op hoog vuur rondom bruin in arachide-olie en voeg dan, op half hoog vuur, gesnipperde ui toe en knoflook.
Kruid op laag vuur met gemalen kruidnagel, roer even om en giet er dan een flinke scheut ketjap manis bij.
Laat, met een deksel op de pan, zachtjes koken tot de kip gaar is.
Serveer met witte rijst.


Ook simpel
Plofkip Frans

Kip in cider, poulet au cidre

Wrijf stukken kip in met zout en peper, bak ze op hoog vuur bruin in boter, en laat ze dan op laag vuur, met een deksel op de pan en regelmatig kerend garen.
Haal de kip uit de pan.
Bak in de pan sjalot, knoflook en wat later paddenstoelen goed aan.
Giet er flink cider bij en roer de aanbaksels los.
Giet er een scheut calvados bij en laat flink inkoken.
Warm er de kip in op en roer, als de kip bijna warm is, crème fraiche door de saus.


Ook al simpel
Plofkip Reve

Kipje Rozijn

Een Friki diepvrieskip [plofkip!] in de ijskast bijna helemaal laten ontdooien.
Kip inwrijven met peper en zout.
In braadpan goed heet rondom aanbakken in margarine.
Afblussen met twee waterglazen rode landwijn.
Twee tot drie bollen knophje look, 75 gram rozijnen en wat tijm toevoegen.
Langzaam zachtjes gaar laten sudderen.


Iets moeilijker
Plofkip Mexico

Kip met bakbanaan, pollo con platano macho

Wrijf een kip in met een mengsel van limoensap, geperste knoflook, oregano, olijfolie, zout en Tabasco.
Laat een uur staan op een koele plek.
Bak stukjes rookspek in olijfolie krokant en haal uit de pan.
Bak stukjes bakbanaan in dezelfde pan goudbruin.
Voeg stukjes knoflook en rode peper toe, en oregano.
Roer en bak een minuut of drie.
Giet een scheut kippenbouillon in de pan, roer de aanbaksels los breng aan de kook en laat enkele minuten zacht doorkoken.
Breng op smaak met zout en voeg stukjes oud brood toe, om het geheel te binden.
Laat wat koelen en vul er de kip mee.
Bind de kip op en bak een half uurtje in de oven op 170 graden, met de borst naar beneden.
Draai de kip en bak nog een half uurtje.


Niet moeilijk maar duurt lang
Plofkip Engeland

Kip met witlof, chicken with chicory

Snijd witlofstronken in de lengte door en leg ze, met de snijkant onder, in een beboterde ovenschotel.
Giet er wat gesmolten boter over, wat citroensap, en bestrooi met peper en zout.
Zet een half uur in een oven van 150 graden, eventueel met blokjes aardappel.
Wrijf een kip van binnen en van buiten in met citroen en bestrooi idem met peper en zout.
Leg de kip op een rooster in de oven, boven de witlof, een half uur op 200 graden en dan nog een half uur op 150.
Bedruip de kip regelmatig met het vet wat op de witlof druipt.


BBQ nu
Plofkip Amerika

Gemarineerde kippenvleugels, Buffalo wings

Marineer kippenvleugels in een mengsel van ketchup, gembersiroop, een scheut sojasaus, wat suiker en wat hoisin.
Kruid de marinade met geplet korianderzaad, idem piment, idem komijnzaad en verder met wat cayennepeper.
Voeg redelijk wat citroensap toe en een scheut medium sherry.
Haal het vlees door de marinade, dek af en laat enkele uren op kamertemperatuur staan, af en toe omroerend.
Gril op de BBQ, regelmatig bedruipend.