maandag 26 augustus 2013

India (1)



Cooking the Indian way

Een klein boekje voor een enorm land (250 pagina's), maar toch een prima boekje.

Midden- en Zuid-Oost Azië

* Vandaag India.
Deel 1.

* Een tijd geleden behandelde ik hier Afghanistan.
Zie hier.
Deze link níet in een nieuw venster zoals gewoonlijk hier, want u blijft op de site. Terug dus met de terug-knop.

* Gisteren Pakistan, gisteren de eerste van de drie berichten.
Of zie hier.

* En de komende dagen Indonesië en Maleisië.
Dat ligt natuurlijk wel een heel eind verder, maar in Maleisië vind je een smeltpot van Midden-Aziatische (Pakistan, India), Zuid-Oost Aziatische (Indonesië in dit geval) en Oost-Aziatische keukens.
Dus vanaf India gaan we via Maleisië naar Indonesië.


Gerechten

Met gerechten bedoel ik: welke gerechten-namen zie je steeds terugkeren in de India'se keuken?
Even een saai lijstje.

Brood

* Chapati. Plat volkorenbrood zonder gist. Wel ghee erdoor. Dat is de simpelste. Met melk kan ook, met kruiden... Zie hier (alle links hier in een nieuw venster, behalve als anders aangegeven).

* Paratha. Als chapati, maar door dubbelvouwen enkele keren, blaast het bij het bakken wat op. Zie hier.

* Roti. Ook weer zoiets, maar met iets extra's. Aardappel, room... Kan er uit zien als chapati (waarvan ons ciabatta komt, als woord dan) of als paratha.

* Poori, puri. Bloem, rijstebloem, curcuma, boter. Sjiek dus. Met die rijstebloem houd je twee vlakken deeg onafhankelijk van elkaar, niet aan elkaar plakkend, zodat het sterk op kan zwellen. Zie hier.

* Dosa. Zuid India. Met bonen- of linzenmeel. Dat gaat sterk, samenstelling, hoe het er uit ziet en ook wat hoe eten betreft, richting Surinaamse roti.

* Papadum. kent u al.

Dat was het brood.
Zie foto's ervan in India 2, morgen, dinsdag 27 augustus.


Chapati

Rijst

* Kedgeree. Rijst met linzen. En eventueel vis of kip of groenten. Eventueel met uien, kokos...

* Pulao (pilav, pilau). Wat pilav is hoef ik hier niet te vertellen. Vlees, vis, garnalen, groenten, gedroogd fruit...

* Curry. Dat hoef ik ook niet uit te leggen. Alle soorten vlees (ook varken) en gevogelte, dikwijls met groenten, dikwijls met yoghurt...

Vlees

* Kabab. Ook dat weet u. Kebab. Vlees. Seekh kabab: shish kebab. Shami kabab: vlees met linzen; gebakken (zie Ghost)..

* Kofta. Vleesballetjes. Gebakken, gestoofd... Veel combinaties met curry.

* Ghost. Linzen en vlees, aardappelen en vlees... Soort van gestoofd itt shami kabab; soms met yoghurt gestoofd.

 * Kip. Farcha en mullygatawny: gebakken (farcha gepaneerd). Korma: gestoofd. Vindaloo: gestoofd met wat azijn erbij.


Kebab

Vis

* Patia. Gestoofd. In water, in met kikkerewtenmeel gebonden saus, met azijn...

* Verder curry, kofta, veel stoofschotels met groenten, en geroosterd en gegrild.

Aardappelen

* Alu. Gestoofd. Met yoghurt of met ghee.

* Bari. Alu bari dan. Met gedroogde balletjes van gekruide linzenpuree.

Bijgerechten

* Raita. Yoghurt met kruiden en komkommer of aubergine of pompoen of...

* Bhurta. Gegrilde aubergine, pompoen, tomaat, aardappel...

* Bahjia, bahjee. In beslag gefrituurde groenten.

* Samosa. Indiase dim sum zeg maar.

* Pakora. Gefrituurde deegklodders zeg maar. Met van alles en nog wat er door.


Rechts die rare slingerkoekjes die ik bij Pakistan besprak.
Ook een op z'n hoofd trouwens.
Daarnaast bahjee.

Vergelijkend

Met Afghanistan

In het hier besproken boek twee gerechten op de manier van Kabul.

* Kabab minced à la Kabul
Gehakt, ui, peper, koriander, amandelen, gedroogde kokos, gember, garam masala, zout en kikkererwtenmeel.
Ballen bakken.

* Kabuli channa khatta
Kabuli channa, Spanish peas, witte (= onze gewone) kikkererwten.
Koken.
Uien bakken, komijn, erwten, gember, Spaanse peper, wat kookvocht...
Aardappelen, wat kookvocht...
Tamarinde, zout, suiker, garam masala.
O, wacht, "This is a kabuli dish and is very delicious."
Enkel die erwten zijn "kabuli"...

* Verder.
Alu, pilau, chapati, daal, chutney, ghee, kebaab, kofte, naan (o wacht, dat mis ik in dat India'se boek; meer "echt" brood; echt gerezen), rot (roti), tandur (tandoori)...
En veel yoghurt...


Met Pakistan

* Tikka's en Karhai's, dat heb je niet in dat India'se boek.
Respectievelijk een soort kebab en een stoofschotel, maar wat eerst door de wok gaat, een karahi.

* Kebab, dal, chapati, tandoori, puri (in Pakistan wel luchee), biryani (dat mis ik ook in dat Indiase boek; rijst met vlees of vis of ei) en halva (wat ik ook mis en waar ik later op terug kom).

* Bhatura, gefrituurde naan vond ik ook niet in dat boek. Yoghurt in het deeg.
Pakhora, samosa (somosa)...