maandag 8 juli 2013

Pekelvlees, kaasfondu, kruidkoek



Granaatappelpitten.
Eindelijk gevonden, maar dat vermeldde ik al zijdelings.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
(Zouden die Indiërs dat staan te kauwen en die zaadjes dan uitspugen?)

Wat maakten we?

Pekelvlees, aardappel, snijbonen

Uhh, pekelvlees: ik bedoel dat stuk varkensschouder wat ik in die Engelse pekel gooide laatst.
Gebruik eventueel gekookt half half zuurkoolspek en casselerib.

Olijfolie en boter, rode ui, knof... Stukjes gedroogde rode peper ("chilivlokken")...
Blokjes rauwe aardappel erbij, wokken... Geblancheerde rauwe snijbonen erbij...
Witte wijn en bouillon en de handel gaarkoken.
Gekookt vlees in stukkies erin opwarmen. Pas dus op met zout.
Crème fraiche erdoor.


Tynjetaler fondu

Mensekinderen wat was het weer vies lekker...
En zie voor die kaas hier.

Fondu maken op de normale manier, met witte wijn (maar waar je eerst wel heel fijn gesneden knof in laat sudderen) en met Kirsch / maizena.
En dan komt het: op smaak brengen met Glarner Schwabziger.
U weet niet wat dat is? Jawel hoor, dat weet u wel. Zie hier. Maar de echte afficionado gebruikt natuurlijk dit hier.
Zie trouwens ook hier voor heel aardige recepten.

Maar goed.
Die sla had ik aangemaakt met genmai su, rijstazijn maar niet zo maar rijstazijn. Heel fijne rijstazijn. Van genmai, bruine rijst.
En met hazelnoot-olie.
Heerlijk.


Kruidkoek

Hierboven de bloem en de noten.

Maak koekkruiden. Koop die niet want dan zit er al gemalen kruidnagel door en niks is zo gemeen vies als lang geleden gemalen kruidnagel.
4 delen kardamom en idem kaneel, alles vers gemalen.
2 delen gember.
1 deel kruidnagel, idem nootmuskaat, idem witte peper.
Half deel venkelzaad (geen anijszaad dus) en idem koriander. In Frankrijk gebruiken ze min of meer hetzelfde, maar met steranijs ipv venkel- cq anijszaad.
Maak een flinke hoeveelheid zónder kruidnagel, onthoud welk volume kruidnagel er bij moet per theelepel, en voeg dat steeds bij gebruik vers toe.

Flink noten kneuzen: amandelen, walnoten, hazelnoten, pistache, pijnboom, noem maar op. Ik gebruikte ook zo'n potje noten in honing van de betere Turk, zie gisteren.


350 gram roggebloem mengen met twee theelepels koekkruiden, 15 gram bakpoeder, 7 gram baksoda (zie hier) en 50 gram bruine basterdsuiker. En de noten natuurlijk. Gebruik een flinke kop.

In 125 cc water 100 gram rietsuiker en 275 gram neutrale honing aan de kook laten komen.
Door de bloem en mengen. Is alles goed gemengd dan nog 10 minuten doorgaan.

Bakblik bekleden met bakpapier, beslag erin lepelen, goed eerst de hoeken vullen.
Met een natte lepel het beslag gladstrijken en onder folie wegzetten op een koele plek. Laat minstens 12 uur staan.

Bestrijk met wat zonnebloemolie en bak drie kwartier op 150 graden iets onder het midden van de oven.
Steek er een sate-stokje in: het is nog niet helemaal droog. Je kan de bovenkant ook nog gemakkelijk induwen.
Bak een dikke 10 minuten af op 180 graden.
De bovenkant geeft nauwelijks meer mee.
Laat koelen, pak in vetvrij papier en bewaar enkele maanden op een koele plek.
(Ik vreet 'm morgen al op hoor!)


Is dat mooi gerezen, of is dat niet mooi gerezen?!
En een geur...

Wat gaan we maken?

* Ebi (gedroogde garnalen) geweekt met Chinese rijstwijn, en verwerkt in rolletjes ketan (kleefrijst), met wokgroenten en kimchi (Koreaanse gefermenteerde kool).
Die ketan met die ebi, dat is lemper, ik schreef het al. Zie hier. Indonesische sushi zeg maar.

* Venkel ingepakt in ontbijtspek uit de oven (opnieuw; met meer spek nu, volledig ingepakt, terwijl ik de spek dan daarna voor wat anders gebruik), kaassaus met mosterd, "gebakken aardappelen" van cassave. Fruitjes over die kaassaus!

* Die erg fraaie Barnevelder verse ambachtelijke rookworst met aardappelpuree uit de oven, en rode kool met appel.
(Niks voor in de zomer? Lazer op!)

* Acar telur (Indische eieren in zure saus), peultjes en roti.

* Die Indiase sojaballen (zie onder), in groentenbouillon, met soepgroenten, gedroogde leliebollen-chips en somen (dunne Japanse pasta).


Arabische dadels.
Het schijnt het beste van het beste te zijn.

O ja, nog een link.
Zie voor kooklessen hier.
Goh Henk wat kan je dat goed! hier

Tot slot wat cultuur.

Eindelijk.

Kerkrade deze dagen zie hier.

Ff goed opletten nu.
* Je hebt symfonieorkest, zie hier.
* Je hebt fanfare-orkest, ook wel harmonie. Zie hier een harmonie. Een orkest zonder violen zeg maar. Een geciviliseerde fanfare bij wijze van spreken. Fanfare-orkest is ietsje sjieker. Zie hier. Een harp zie je niet bij een harmonie, want je moet theoretisch met je instrument kunnen lopen.
* Je hebt fanfare, zie hier. Ik denk dat ze net uit de kroeg kwamen trouwens. O, en Lisieux! Sainte Thérèse! Heilige Treeske. Zie hier.
* Je hebt brassband, zie hier. Een fanfare zonder slagwerk. Nou ja, later een trommel...
* Je hebt drumband, zie hier. Een fanfare zonder toeters of bellen.

(Oude Russische grap. Wat is een kamerorkest? Een symfonieorkest na een buitenlandse tournee.)

Weer wat geleerd...


Die sojabrokken die ik eerder noemde.