woensdag 3 juli 2013

Limburgse kaas, gerookte haring, vlier



Venkel stoven

Venkel, Limburger, pasta

Olijfolie, rode ui, knof, grove zwarte peper...
Witte wijn... Venkel erbij...
Proef.

Kook pasta (ik had linguine), ingevette ovenschotel, pasta door de venkel en in de schotel en bedek met Limburgse kaas (zie de volgende foto).
In de oven...
Als het uit de oven komt, dan is die kaas "weg" en de korstjes liggen er nog.

Enorm lekker. Wel redelijk heavy, maar goed.

Die Limburger had ik van AH, 30% plakker erop, dan weet je dat ie goed heeft gelegen.
Fantastisch lekker was ie.


Aardappel, gerookte haring, prei

Dat is een van mijn klassiekers, maar dan met farfalle of zo.

Kook aardappelstukjes in bouillon. Niet helemaal gaar!
Uit, koudspoelen, uitlekken.

Olijfolie, rode ui, knof, flink prei, rode Spaanse peper...
Gebroken korianderzaad, iets venkelzaad, laurier...
Witte wijn en langzaam inkoken.

Crème fraiche...
Proef.
Haring stukjes erin opwarmen en idem aardappel.

Het ziet er een beetje kwakkie uit, maar het was verdomd lekker.


Planning

Daar ben ik wat te laat mee, want
* hierboven, dat was dag 1.

* Vandaag bouillon met die Bulgaarse vermicelli (die nestjes deed ik in een pot, en in de zak hield ik een forse handvol tijdens de reis naar hier verongelukte stukjes over), met eieren erin gepocheerd, met groene kerriepasta en kokos, en met verse bamboe-scheuten.

* Dat pekelvlees want ik laatst maakte, gebakken aardappelen en snijbonen. En op een of andere manier het restje crème fraiche.

* Fondue van Tynjetaler (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) met cassave chips en sla. Met gebakken kappertjes over de sla.
Misschien wat Zwitserse groene kruidenkaas door de fondue.

* Quorn of zo, groene asperges, sesam en vadouvan.


Dank PJ, ook voor de volgende
Elsevier culinair

De Dikke is daar weg.
God wat een opluchting...
Goed tiepe nou. Bram Hahn.

Een heel aardig verhaal over wat je allemaal met vlier kan doen.
Maar wat er niet bij staat, dat is dat je ook de vruchtschermen, dus niet alleen de bloemen, door beslag kan halen, frituren, bestrooien met poedersuiker en oppeuzelen.
En "Wolkenoor", op dode vlier groeiend, wordt hier, toko, meestal muizenoortjes, koeping tikoes genoemd.
(Ik las trouwens vanmorgen dat iemand met flaporen in Indonesië Koeping lowo wordt genoemd, vleermuizenoor.)

Ook weer een goed verhaal van dezelfde man over vis grillen.
Ja, deed me Baskenland herinneren, met Kerstmis. Niks kalkoen.
Besugo, zeebrasem, soort grote red snapper, uit de oven. Uhh, uit de oven maar het effect is ongeveer hetzelfde als gegrild.
Zie hier.
Flink knof-tenen in de buik van de vis.
Met red snapper gaat het ook prima.


Culinaria

Jumbo, Venlo.
Ik denk Wat raar, geen Turkse of Poolse afdeling of zo, wat ze altijd wel hebben.
Vraag ernaar. Dat jochie schrok zich de pleuris; buitenlands...

Las op een menu Tiramisu van bastognekoek.
De Sigaar, Groningen.
Goed idee!

Iemand vroeg me naar het verschil tussen lime pickle en lime chutney.
Het antwoord is tevens een algemeen pickle vs chutney antwoord.
* Pickle
Snij het topje van de limoen (weggooien) en daarna kontje en vier zijkanten (bewaren).
Pinda-olie, ui, knof, lombok, kruiden...
Fijngesneden rest van de limoen meestoven met wat water.
Kapjes een kwartiertje meestoven en klaar.
* Chutney
Meng de kapjes met suiker en laat 24 uur staan, regelmatig omroerend. Er komt vocht vrij (zó begin je ook als je serieus jam wilt maken).
Zelfde verhaal als hierboven, kapjes + vocht erbij, wat meestoven en op smaak brengen met azijn.


Praap! Praap!

Bij Huis de Beurs hadden ze het al geleerd dat ze, als je wijn bestelt, het viltje met de witte kant naar boven moeten leggen.
Hier gekeken zeker...

Een recept voor linguine, daar heb je ze weer, met tomatensaus, van Nora Ephron.
Goed idee.
Tomaten ontvellen, in stukken, pulp weg. Mengen met olijfolie, knof, basilicum, zout, pepervlokken. En dan een paar uur laten staan.
En af en toe omroeren zou ik willen toevoegen.
Ze haalt voor gebruik de knof er uit, want ze gebruikt het koud door de linguine.

Jumbo. Vier soorten rog (drie op de foto hieronder) van het tiepe Brabants rog. In totaal hebben ze trouwens vijf soorten, maar nooit vijf in één vestiging voor zover ik weet.
Altijd alle soorten aanwezig.
AH. Enkel een soort, en dikwijls niet aanwezig...
Trouwens AH publiek, dat zijn tweeverdienende recepten-kokers. Jumbo zijn kunnen-kokers.

En over wijn gesproken.
Ik heb nog nooit bij Jumbo een midden-klasse wijn getroffen die niet lekker was. Misschien geen top, maar zeker niet vies. Nooit.
Bij AH legio...
De wijn is bij Jumbo niet goedkoop overigens, maar wel perfect prijs-kwaliteit.
En voor goedkope redelijke wijn moet je bij Aldi zijn. Goedkoop rood is daar goedkoper dan de goedkoopste bij AH én stukken beter.