dinsdag 4 juni 2013

Gestoomde vis, Bulgaarse pasta, eiersalade



Tilapia filet,

Tilapia, en jonge komijnekaas

Tilapia, maïs, snijbonen

(Tilapia: lees, bij nader inzien, Pangasius.)

Maïs is een beetje koolhydratig, en snijbonen zijn net als sperziebonen óók een beetje koolhydratig.
Dus de combi = groente + koolhydraten. Toch?!
Ja, sommige mensen begrijpen dit niet, maar ja. Laat maar.
(I'm walkin' through streets that I did...)

Snijbonen in sepjes snijden net zoals ze altijd in Zuid Europa doen, en wat ze hier Romano bonen noemen. In koud water, en na een half uur afgieten.
Blik maïs lekken.
Bonen heel goed uitlekken, droogslingeren zelfs.


met groene pesto erop,

Olijfolie, heel heet, bonen erin, wokken tot ze egaal verkleurd zijn.
Ui erbij, knof, wat lombok op lager vuur...
Gerookt paprikapoeder erdoor (geen hete pimentón als er al lombok in zit)...
Visbouillon (of groenten-) erbij, laurier... Proef.
Wat pale sherry erbij. Niet té droge dus.
Heel laag vuur.

De stoompan opstarten.
Die vis dat wordt dus een filet, groene pesto, andere filet erop en stomen maar.

Maïs door die bonen, vuur hoog.
Klaar.
Heerlijk. Maar je kan tilapia beter niet stomen. Dat wordt iets te stevig naast iets te waterig. Kweenie.
Doe maar met pangasius dus.


tweede filet op de eerste, en stomen...

Jonge komijnekaas, yufka, tomatensaus

Yufka, dat is Bulgaarse heel erg dunne pasta, uiterst dun uitgerold deeg wat in flapjes gesneden is vóór het drogen.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Uhh, dat bruin + gele, dat is typisch voor verschillende soorten Bulgaarse pasta.
Ik weet het waarom ook niet.

Olijfolie, rode ui, knof, lombok...
(Uhh, binnenkort ga ik weer gewone peper gebruiken en zo, want de aanvoer van al die rare soorten Afrikaanse pepers droogt blijkbaar op.)
Tomatenpuree...


Tilapia, gestoomd...
(Hoort bij het eerste recept!)

Een pak Heinz (is echt veel beter) tomatenblokjes erbij, rode wijn, za'atar, paprikapoeder...
Het moet een vrij dunne saus worden!

Yufka in de saus mikken zodat het daarin gaar wordt.
Meteen ook ontpitte kleingesneden droge soort zwarte olijven erdoor. (Jumbo: "Zwarte olijven Griekse stijl"; niemands anders verkoopt ze. Sla meteen 10 pakjes à € 0,49 in!)

De handel serveren met geraspte jonge Kolummer komijnekaas erover.

Die yufka, dat gebruik je in feite net zoals matze in gazpacho manchego.
(Eigenlijk zou ik nou willen schrijven Daar heb je die joden weer, maar ja, ondanks dat ik er zelf een ben mag dat toch niet in veel kringen. De gemiddelde Noord-Nederlandse refo of pliesie of woningcorporatie bijvoorbeeld weet niet om te gaan met zelfspot of met spot. Ik bedoel: zelfspot is hen even onbekend als vuile praat -woehahahahahaha!-, en spot is des duivels want Wij hebben gelijk.)


(Uhh, smaakt de boerenkool heren?) 
 (Hoort bij het eerste recept!)

Ik hielp, dit even tussendoor als u mij toestaat, een vriendin bij haar verhuizing.
Ze kwam in het huis van een refo familie (dat zie je aan de sturen van de damesfietsen, verdomd).
Enfin, gaatje in de muur van de badkamer, voor welk gaatje een schilderijtje had gehangen, dat soort dingen.
Komt in ene na een paar dagen de kat van die lui aanlopen.
Gebeld, komen ze die kat halen.
Wilt u ook een glaasje wijn?
Hoezo? Is er iemand jarig dan?
Godsammekrake...

Brood en eiersalade

Brood zie hieronder.
Tarwe volkoren met pompoenpitten, zonnebloempitten, gierst, lijnzaad.
Als zoete fractie: rijstsiroop (niet teveel gebruiken want erg zoet).
Als vette component: amandelolie.

Een heel gelukkige combinatie, verdomd.
Maar met weinig rijstsiroop dus!


Eiersalade nu.
Lekker hoor!
Voor op brood.
Bruinbrood of toast.

Gekookte eieren grof snijden.
Mengen met mooie mayo, Worcestershire, Green Sauce (Louisiana groene "Tabasco"), heel fijn gesneden kleine augurkjes, heel kleine stukjes iets zoutige droge zwarte olijven.
Jammie!

De Worcestershire + de olijf moet het "zout" zijn, dus houd daar rekening mee.
Niet minderen, en dan compenseren met zout!
(Hoe kleiner de olijf gesneden, hoe "zouter " het is. En roer goed, en laat een uurtje staan en roer opnieuw.)


Dank, PJ

Culinaria

Lipton Kericho Estate Tea
Kenia.
Uitstekende thee.
Kreeg het in een café.
Ff zien of je het ook in de winkel kan "krijgen".

Rode Boekje nu.
Mooi.
Vatapá zie hier.
Het wordt meest gegeten met acarajé. Zie hier.
Vreemd: Brazilië én Nigeria...
Hebben ze in Brazilië ook email dan?


Bert Meerstadt bij zijn afscheid van NS.
Hartelijk toegejuicht door het personeel van Ansaldobreda.
(Zie de zich van de Nederlandse NS- en parlementaire onnozelheid volvretende Tifosi hier trouwens.)

Tip
AH deze week: Argentijnse Cabernet Sauvignon, Familia Zuccardi.
Prima en vol-vurig.
Niet laten liggen. Opzuipen.

Zuccardi is een Italiaanse naam, en dat is niet bepaald vreemd daar.
In Zuid Amerika spreken ze Spaans of Portugees.
Maar af en toe krijg ik de indruk dat het gros van de bevolking daar uit Italië komt.
(In Uruguay struikel je over de grappa-tenten...)

Praag
Dat komt van NRC.
Die NRC video's, die kook video's, daar is meestal wel wat op aan te merken, maar totale shit is het toch eigenlijk nooit?
Tot deze week.
Hoor en zie de niks te vertellen hebbende maar toch met een slecht zittend kunstgebit doorwauwelende lispelaar Ronald Hoeben (nou hóór je hem eens!) hier.


Jalebi, Afghanistan
Je spuit beslag in drie concentrische cirkels in de olie.
Daarna nog een of twee "dwarsstrepen" erover.
Zie hier.

Formule 1

Wow.
Ik kon in ene een DVD van het seizoen 2000 kopen (slecht in mekaar gezet, maar goed) en zag daar een crash in Spa, en hoorde daar over een enorme crash in 1998.
Ik ging op zoek en jawel.
Je ziet dat het toen nog veel meer race-monsters waren dan nu.
Jammer dat dat op die 2000 DVD niet uit de doeken komt.
Maar goed, de crash hier.