maandag 13 mei 2013

Gierst, gerookte haring, brede bonen



Pasta met gerookte haring

Pappardelle, gerookte haring, rode puntpaprika

Die pappardelle, die had ik gekookt en wel over.
AH aanbieding verse, maar zo'n pak is natuurlijk teveel voor een persoon.

Olijfolie, rode ui, knof, wat lombok...
Puntpaprika, fijngewreven komijnzaad, versgemalen korianderzaad...
Noilly Prat... Crème fraiche...
Gerookte haring...
Pappardelle erdoor...

Prei ipv paprika smaakt er ook perfect in.


Tarwebrood

Ik maakte na lang weer eens een puur tarwebrood, dus niks rogge erdoor.
Zie hierboven vóór het bakken.

Meel, gist, water, zout.
En gierst, lijnzaad en zwart mosterdzaad.
En pistacchio olie (heerlijk spul!, gezonde winkel) en dadelsiroop (heerlijk spul!, betere Turk).

Het was wat ingezakt bij het afkoelen, maar de smaak was perfect.


Planning

* Vandaag stoofvlees (ik gebruikte schenkels) in Liefmans Goudenband, met gedroogde pruimen, mosterd en appel. En rijst.

* Morgen Groningen maar woensdag kekers, ei, groene asperges en curry.
Met die Chinese tuinbonen-sambal, la doubanjiang, 辣豆瓣酱, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Uhh, tuinbonen = broad beans, en op mijn pot staat bij de ingrediënten "brede bonen" hahahahaha.

 * Donderdag die Bulgaarse feta van laatst, "Sirene", met die Bulgaarse pasta van laatst, Bulgaarse olijven, Italiaanse gedroogde tomaten en Nederlandse Tasty Tom tomaten.

* Vrijdag Groningen maar zaterdag verse zalm van de gril (aanbieding AH), ovenaardappelen en gestoofde pikante (is een soort) rode uien.

* Zondag Quorn (naturel natuurlijk), gefrituurd en dan in kippenbouillon, met die rijstvlokken van laatst en verse en gedroogde paddo's.


Over paddo's gesproken.
Dit zijn die Po ku, waarvan ik denk dat het toch wat anders is dan shiitake.
Ietsje anders. 
De ene soort heeft een flink gebarsten kop na het drogen, de andere totaal niet.

Culinaria

Ik had het laatst over die roomsaus met fors Afrikaanse pepers.
Ik deed daar een stukje gerookte haring in, en dat kon prima naast rode wijn...

Weer wat toegevoegd aan het nog-eens-te-maken lijstje.
Naast Käsetorte, sichimi en brioche nu ook rijstevlaai.

Iemand schreef me
Robert Kranenborg vind ik een heel onsmakelijke man omdat hij bij De Wereld Draait Door weer eens aan het koketteren was met zijn decadente eten.
Die man heeft een armoedige uitstraling. Vandaar misschien die patserige recepten.

Twee blijkbaar klassieke rijstrecepten waar ik nooit van hoorde.
Hoppin' John,o wacht, er zit wel rijst in maar voornamelijk oogboontjes, zie hier.
En Dirty Rice, zie hier.


Een chuck wagon, Rode Boekje...

Twee kookboeken die ik ga kopen.
Uhh, ik koop eigenlijk nooit nieuwe kookboeken, maar deze zijn aardig, en de prijs is niet zo dat je denkt Dat vind ik dan over een jaar wel voor nop op Boekwinkeltjes.

Nose to tail eating, of heet het The whole beast?, soms zie je het een, soms het ander, zie hier.

En Paard!, zie hier.

Varia

Fantastisch, de Formule 1 afgelopen weekend.

En ik zag La Ardilla Roja, de rode eenkhoorn.
Best aardig, al loopt het tegen het einde naar steeds ongeloofwaardigheid.
Te cerebraal.


Dit zijn die in zwarte rijstazijn en zout en kruiden ingelegde eende-eieren.
Wel erg zout + zuur, dat was té.