vrijdag 17 mei 2013

Champignon-ketchup, kekers, takoyaki



Champignon ketchup

Een bijna verdwenen artikel, vroeger in de VS heel populair.
In feite weer zo'n "Maggie effect" condiment.
(Trouwens, fish sauce kan je ook van paddo's maken. Uhh, dat is dan dus geen fish sauce dus...)

Gebruik kastanjechampignons, of deels die deels andere paddestoelen.
Snij de paddestoelen in dunne plakjes.
Meng met grof zeezout, een volle eetlepel op een kilo paddestoelen.
Laat 24 uur staan op een koele plek, regelmatig omscheppend.


Na 24 uur

Doe in een stoofpan.
Voeg toe, steeds op een kilo:
* twee gesnipperde sjalotten
* twee gesnipperde knoflooktenen (mijn toevoeging)
* een kopje witte wijnazijn
* twee laurierbladeren
* een vierde kopje bruine suiker
* geraspte gember, nootmuskaat en versgemalen zwarte peper naar smaak.

Breng langzaam aan de kook en laat anderhalf uur zachtjes sudderen.
In veel recepten staat "zonder deksel", maar dan droogt het in anderhalf uur natuurlijk wel uit.
Maar mét een deksel kookt het weer te hard. Water toevoegen of zo. Zie maar. Nadenken.

Laurier eruit en blenden (gebruik een staafmixer met een smalle hoge beker; geen Magimix of zo).

Terwijl nog heet: in goed schone potten doen.


Misschien dat het vloeibaarder moet zijn, ongetwijfeld zelfs, maar één ding: dit smaakt eeee-nooooh-rrrrum lekker!
Op jonge kaas of mozz, bij radijs, op gegrild vlees of vis... Wow!

Keker-curry

Kekers, eieren, groene asperges

Kook eieren goed hard.
Schrik, pel.

Pinda-olie, gemberwortel, knof, rode ui...
Garam masala... Witte wijn... Tuinbonensambal (la doubanjiang, 辣豆瓣酱, hete doubanjiang)...

Kekers erdoor... Stukken ei erdoor... Gare groene aspergestukjes erdoor.

(Ik deed er wat seroendeng over, sssst!)


Van die kekers was de foto onscherp.
Hierboven zie hieronder.

Ei op brood

Ik eet elke ochtend in bed bij de krant een dubbel sneetje Brabants roggebrood.
Om en om met vlees (kan van alles zijn; kip met piccalilly; ossenworst met chutney...), met vis (gerookte haring met citroen en witte peper, zalmpaté...), met ei.

Met ei.
Zacht gekookt ei met mooie mayo, omelet met limoenchutney...

Gepocheerd ei is natuurlijk moeilijk op brood, vooral in bed. Maar ik ga wel wat experimenteren met zo'n ei pocheren in zo'n dompelbakje.

En ik experimenteerde al met een ovenschoteltje.
Schoteltje precies formaat twee sneetjes heb ik, wat dus heel mooi uit komt.
Ei ietsje kloppen met witte peper, stukjes goed zoute feta erdoor (Turkse of Bulgaarse) en stukjes mooie tomaat.
Oven.
Niet 100% gaar laten worden.

Heeeeerlijk...
(Die zoute kaas wordt door dat ei heel mooi ontzout...)


Korte rode puntpaprika.
Werkt heel erg mooi.
Volgende keer door dat ei!

Culinaria

Hoorde vandaag wat over Marillienknödel. Abrikozen in deeg.
Mahler nam mensen mee naar huis om ze te proeven, want niemand maakte ze zo lekker als zijn zus.
Lijkt me enorm lekker.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en lees, nou ja, kies hier.

Ik proefde na jaren vanavond weer eens die Schillerlocken (zie gisteren).
Heerlijk.
Met citroen en peper.
Moet eens diep gaan nadenken hoe je dat in een gerecht zou kunnen gebruiken.
Moeilijk hoor.
Dat wordt saus...

Loek, dat restaurant Checchino ziet er mooi uit!
Zie hier.
De kaart is ff zoeken. Sezioni en daar Menu. Zie hier.


Dit werkt ook enorm mooi.
Heel lichtgroen en super krokant.

Takoyaki

Die Broekbaard had een chaotisch verhaal over Takoyaki, balletjes met octopus erin.
Dat je dat wel in een poffertjespan kon maken, of toch maar beter eigenlijk weer niet, want dat je er beter een Japanse pan voor kon gebruiken, maar eigenlijk dat dan ook weer niet zozeer omdat z'n schoonmoeder (oid) het toch ook wel weer deed met een "Amerikaanse popcakemaker van de Blokker (14,95)" enzovoorts.

Bent u er nog?
Oehoe?

Zie takoyaki zoals het hoort hier en lees het hier.

Een takoyaki-pan? Zie hier.

Je eet takoyaki met, inderdaad, tonkatsu-saus, zie hier.