zondag 28 april 2013

Volkskeuken



Brussel

Volkskrant recepten

Volkskeuken, dat is de dagelijkse receptenrubriek. En ik hen ondertussen een hele stapel.
Ik heb ze net gesorteerd. Vlees, vis, vego, soep, koude voorgerechten...

Vandaag de visrecepten.
Uhh, er zijn ook recepten die een dergelijke titel hebben dat ik ze weiger te lezen.
Zelfgemaakte bij-elkaar-smijtkoekjes (idee gejat van Dahl), En nu de paaseitjes tot moes, Rollebollende lentetoet, Fijn onontkoombaar paasgedoe...

Eerst twee schelpdieren.

Een recept met sint-jakobsschelpen (titels zal ik u onthouden; nou ja, "Nootjes om over op te scheppen"), die overigens in het Nederlands jakobsschelpen heten.
"Kies schelpen waar weinig of geen zand in zit". En hoe gaan we dat doen? Ik zou zeggen Kies een betrouwbare visboer.
"Snijd het eventueel aanwezige oranje koraal ook weg". 1] Dat is niet koraal, dat is corail. 2] Wegsnijden? Dat ligt er aan... 3] Eventueel aanwezige? Waarom zou dat niet aanwezig zijn als je hele schelpen koopt?
"Bak de coquilles een minuut per kant". Nee. Snij ze op het vlak door en bak ze heel kort op elke kant.

Mosselen met cider en salie
(Nog een keer dan; "Verrassingsdoos vol bijzonders" heet dat.)
Een pak mosselen met 32 blaadjes salie?
En dat Engelse cider knerpend droog is en Franse weeïg, dat slaat nergens op. Dat soort volk krijgt één keer een droog flesje Engelse cider, en koopt één keer een vieze fles cider in een super langs de Franse snelweg, en denkt dan dat "Altijd...".
Een "verrassingsdoos vol gekwaak".


Bonbonwinkel Brussel

Eén aparte beestenrecept.
Gegrilde octopus met groene saus
Gegrilde inderdaad, niet gegrillde.
"dat er in de Spaanse keuken opvallend weinig met Spaanse peper wordt gewerkt". Maar wel opvallend veel met paprikapoeder (pimentón, ñora; chorizo!) waarvan een opvallend deel pikant is, en dat is dus Spaanse peper.
Een vreemd recept. Het beest in stukken snijden (gaat de kop mee dan?), eerst koken, daarna bakken.
En ja, daar istie weer! "Doe daarna de inktvis erbij"...

De rest, de echte vissen zeg maar.
Eerst met fenegriek en koriander, komijn en uienpoeder (uienpoeder??) ingewreven makreelfilets.
Pepertje en sjalot en courget bakken, paksoi erbij, nog een keer korianderzaad, vissaus (nuoc mam), vis erbij, kortom, dat kan niks worden.

Pieterman filets met spekjes en ras el hanout.
Prima idee. Maar: het moet dan met beurre noisette en azijn en kappertjes.
"Doe de boter in een thermoskan", waar slaat dat nou op?
Die beurre, prima, maar dan geen ras el hanout en geen spekjes.

En dan eentje die in de Librije gaat eten.
Bergamot, baharat, aardpeerbloem, citroengeranium... Ober doe mij maar een bord warm eten.
Wijting met Zeeuws spek. Prima. Met zoetzure groenten. Wortel, rettich en komkommer, gekookt met azijn en suiker. Laat maar.
"Op tafel verschenen hete stenen, bedekt met poeder van eekhoorntjesbrood. Daarop werden dunne plakjes extra lang gerijpt ribstuk gelegd". Lazer op met je paddestoelenpoederstrapatsen.


Kabeljauw met olijven en sinaasappel.
Bekende Zuid Spaanse combinatie.
Het moet met zoutevis maar "wij nemen echter kabeljauw, dat is voor ons handiger te krijgen". Wat is dat nou voor gelul? Dat heeft elke toko en elke Surinaamse groenteman op de markt... Wel de kelders van de Markies van Prado gaan bezoeken maar niet weten waar je hier bacalao koopt?

Zeebaars met rode wijnsaus en morieljes
"op de huid gebakken", hè gelukkig.
"Beaujolais vind ik persoonlijk niet te drinken maar in de saus past hij prima", tsjongejonge...
Vis in rode wijnsaus met karwijzaad, bent u er nog?

Ook hier weer filets natuurlijk, van zeebaars nota bene, en "vraag de visboer of hij..."
Grote bek over koken in de krant maar nog nooit een complete vis in handen gehad.