woensdag 24 april 2013

Topfgeldjäger












Ik heb wel eens verteld van dat kookprogramma / kookwedstrijd op de Duitse teevee. Deze zaken kwamen ter sprake de afgelopen dagen.
Desert: vijgen met tijm (vond die chef een voortreffelijke combinatie)
Eendeborst met meloen: verrassend lekker
Broccolisoep: groente mag hooguit 4 minuten meekoken en room pas op het allerlaatste toevoegen; met elke minuut dat het er langer in zit verslechtert de soep.
Aardappelpuree: heeft een beetje zuur nodig.

Het was vandaag de 500e uitzending.
Ik zie het graag. Die Duitsers missen elke vorm van humor (hoor ik mijn oude vader bij wijze van spreken zeggen; ”dat hebben wij ervaren, 5 jaar lang”). Ik heb het al meer laten weten: die Frank Rosin is een autoritaire vent (2 sterrenkok) maar hij heeft goede adviezen, soms, waar het het bereiden van voedsel betreft.











Voorbeeld: er waren nu twee travestieten aan het koken en die leverden een behoorlijke prestatie. Zij waren al winnaars en kwamen als zodanig nog eens als gast. Ze hadden een bloemkoolsoepje gemaakt, het was te flauw en ze vroegen advies aan Stefan Henssler (de andere sterrenchef die presenteert). Henssler zei: ”bak nog extra bloemkoolroosjes, zonder steel, om een beetje meer smaak te krijgen en deponeer die bovenop de soep”. Rosin (de chef die het eindresultaat beoordeelt) sprak: “Soep is te flauw (ondanks de extra gebakken roosjes), je had een beetje bloemkool moeten laten karameliseren aan het begin, voor extra smaak”. Nou, zulke dingen vind ik leuk om te horen.

Henssler doet altijd “een snel nummer”. Dit keer had hij 200ml witte wijn met saffraan en peterselie laten inkoken tot 100 ml en daarna gezeefd en toen opgeschuimd met 150 gr. boter. Hij had een carpaccio van bloemkool gebakken, daar gebakken heilbot opgedaan en het “schuim” rondom gepresenteerd. Je snapt wel dat bloemkool dit keer een van de ingrediënten was waarmee gekookt werd.
















Die pruimenwijn heeft die Chinees niet. Er zit hier een hele grote Chinees, iets verderop, maar die heeft Japanse pruimenwijn.

Die gekke griep, zo heb je niks, zo ben je weer beroerd en eten smaakt niet en nu lijkt het weer of er niets aan de hand is en mijn mede griepkennissen hebben hetzelfde.

Dag, Loek