zaterdag 13 april 2013

Lekkerbek, Quorn, sap



Loempia Quorn

Loempia, Quorn, tauge

Bak de Quorn (stukjes, naturel) in wat pindaolie en haal uit de pan. Bak de hele kleine stukjes niet; doe die gewoon na het bakken erbij.
Knip of snijd de grootste blokjes wat klein.

Blancheer de tauge, giet af en spoel koud.

Pindaolie, iets sesamolie, gemberwortel, rode ui, iets knof...
Knoflooksambal (sambal bawang putih, sambal ui wit)...
Pruimenwijn, inkoken...


Werk altijd met twee loempia-vellen.
Zie hoe ze op elkaar liggen, de bovenste wat lager.

NB Bij de toko koop je rijstvellen.
Erg krokant, maar ongebakken noch gebakken kan je de loempia's bewaren. Vocht zakt eruit en het spul wordt soggy. (Chinees en super: maizena-vellen.)
Ik heb er nou een rauw direct in een zakje gestopt en dat in de vriezer. Als experiment.

Normaal bevochtig ik de randen met eigeel, probeerde het nu met een maizenapapje.
Dat plakt wel, maar toch laten de uiteinden ietsje los.
Het gaat wel niet open, maar toch.
Het zat trouwens zo goed dicht dat het vervaarlijk begon te zwellen en ik er voor de zekerheid een par gaatjes inprikte.

Zie op de eerste foto dat de vulling bóven het midden ligt. Dat is essentieel.

Maar goed, vouwen en frituren dus.
Tweede foto: bovenste punt naar beneden, linker naar rechts.
Nu nog de rechter naar links, en de hele handel naar beneden klappen.



Als "zout" deed ik er hoisin naast.

Erg lekker.

Lekkerbek

Lekkerbek, maïs, paprika

Een lekkerbekje is prima in de keuken te gebruiken.
En aangezien ze bij AH in de aanbieding waren...

Foto's vergeten.

Puntpaprikastukjes in zonnebloemolie aanbakken.

Maïs uitlekken.
Zonnebloemolie, gemberwortel (ja, alweer), rode ui, knof, lombok...
Wat fijngewreven komijnzaad erbij, wat versgemalen korianderzaad...
Witte wijn...

Lekkerbek in stukken, en erdoor.
Mais en paprika ook erbij en proeven op z/p.

Heerlijk fris licht gezond enzovoorts hapje.


Culinaria

Plum sauce
Heb jij deze Loek, of heb je er een die er erg veel op lijkt maar die níet naar rechts nóg een etiket-"voorkant" heeft waarop staat "Pikante saus"?
Die ik omschrijf, die vind je meestal; die hierboven, mét "Pikante saus" dus, is veel beter.
Minder zoetig, mooiere knoflooksmaak.

Pataks chili pasta
Zie hieronder.
Deze week in de aanbieding bij AH.
Ik vind de Korma, die ik al lang gebruik, de beste, de lekkerste.
Heel fraaie limoensmaak.
Die Balti is lichtzuur, maar niet overtuigend van smaak, en die Tikka wat zoetzuur en ook niet overtuigend.


Sap
Video van NRC hier. Alle links hier openen in een nieuw venster.

Euroshopper
Euroshopper verdwijnt. Dat wordt AH Basic.
De producten "zullen bij dezelfde leveranciers worden ingekocht" maar een ding kan ik nu al garanderen.
Het wordt duurder.

Italiaanse keuken
In de Volkskrant op de 11e een artikel van twee pagina's over de Italiaanse keuken.
Nergens ook maar één zin die je zou willen onthouden...
Vaag gelul...
Aan het eind wat bruikbaars, eindelijk.
Gids Italiaanse restaurants in Nederland kan je kopen via italieinbedrijf.nl maar die site ligt plat.
Kookcursussen hier en hier en hier en hier (waar dan?).
En zie ook dit hier.


Ze zijn er weer!
De lentekoninkjes!
Zag ze op de markt.
Als "Mispels", maar het heet Japanse mispel of loquat.

Planning

* Gepocheerd ei, Bulgaarse yoghurt-knofsaus (het is een Bulgaars gerecht), gebakken aardappelen, sperzie.

* Wontons (een elk gestoomd, gekookt, gebakken en gefrituurd) met Oosters aangemaakt HOH erin, ik denk met masala, heel dunne Chinese mie, en "Oosterse wokgroenten".

* Venkel gegratineerd met sauce Mornay (idee uit dat Sacher kookboek), stokbrood.

* Hongaars gerecht van forel met tomaat uit de oven en spek erbij; rijst.

* Tofu Cakes met stoombroodjes en snijbonen, En geroosterde fenegriek en idem mosterdzaad erbij.


Uitstekende wijn PJ!
Dank!
Vurig maar toch fijn, hoe moet ik het zegen.
Ik las trouwens vandaag dat Lirac vroeger dé Côtes du Rhône was.
Bij Lodewijk de 14e, bij die schisma-paus in Orange etc.

Verder

niet zoveel te melden.

* Ik kocht bij De Slegte een zeer fraai Frans boek over foie gras.

* Ik kocht als vis-broodbeleg weer eens van die haringkoninkjes, die kleine gerookte.

* En een Bulgaarse worst die heel erg lekker is. Iets zoetig.

* En een paar flesjes Rodenbach. Eeuwen geleden, en ik ga er wat mee koken. Fazant.

* En vandaag voor het eerst de qualificatie van de Formule 1 op de BBC gezien.
Die qualificatie duurt een uur, en dat programma, met heel interessante interviews, met beelden van de vrije trainingen enzovoorts, dat programma duurt twee en een half uur.
Bij RTL was dat minder dan een uur.
RTL zette de F 1 achter de decoder dus ik moest op zoek en vond die fraaie en volledig reclameloze BBC.
Dank RTL!!

Fraaie qualificatie trouwens.
Mercedes 1, Lotus 2, Ferrari 3, McLaren 4.
Red Bull is "weg".


O, en zie hier.