donderdag 28 maart 2013

Van alles...



Authentieke Canarische keuken
gerechten (zeg maar), nagerechten en likeur

Nou, de slappe tijd is voorbij.
Gisteren 550+ pageviews, vandaag om 20.00 al 375...

Canarische keuken

Veel asadura, pluck in het Engels, zie hier (alle links hier in een nieuw venster). De hele interne handel zeg maar.
En veel maïs en snijbiet en allerlei soorten kalebassen en pompoenen en courgetten...
En gofio, een soort geroosterde gerst waar ze pap van maken of zo.
Ook yam / taro knollen.
En tollos, zoutevis van haai. Zie hier.

De keuken is wel erg origineel, in zoverre dat als je een vreemd woord ziet opduiken, je onmiddellijk daarmee veel succes hebt op Google, en dat allemaal als Canarisch. Ik bedoel: natuurlijk succes op Google, maar véél succes, véél hits...


In allerlei boeken de laatste tijd (Hongaars, Surinaams, joods...) is steeds sprake van het gebruik van Baking powder én tegelijk Baking soda.
Dus dat kocht ik maar, toen ik het bij de toko zag staan.

Veel niet-Spaanse, uhh, anders-Spaanse woorden / termen.
Hierba huerto, moestuinkruid: munt (menta). Mojo, saus (salsa). Allerlei rare namen voor paprika-soorten. Millo: maïs (mais).

Chorizo maken de net als in Mexico met azijn door het worstdeeg. Maar ze gebruiken geen komijn.

Castañas con chicharrones, kastanjes met spekjes.
Kastanjes roosteren, pellen.
Spekjes bakken.
Door mekaar.
"Drink er wijn bij, nooit water!"

Gehaktballetjes met veel ui en knof en peterselie, die ze, voor het bakken, door ei en paneermeel halen.
Daarna in tomatensaus met veel ui...


Dit ontbrak nog laatst.
Van die knoflookmosterd en zo.
Dank PJ.

Muziek

Eindelijk.

Panfluit.
(Je hebt ook 'n ontzagwekkende slijmer die "gevoelig" panfluit speelt. Schaamfluit of zo heet die.)

* Zie en hoor hier

* En hoor hier.

* Mooi hier.

* En The Inca Bob Dylan hier.

 Zo kan ie wel weer.