vrijdag 8 maart 2013

Quorn, kroepoek, Indonesisch



Eerst even El Commandante.

Ik zei tegen Zuli (Venezolaanse; hier; alle links hier in een nieuw venster) toen ik haar wat Volkskrantartikelen gaf over Chavez "El commandante...".
"Se fue" zei ze. Hij is weg.

Hierboven nam hij afscheid, denk ik.
Se despide...

Toekomst

Ik zit er over te denken om om de dag of zo een post over één thema te plaatsen.
Ik heb al een hele stapel liggen.
Eten in New York, fouten in De Dikke, opmerkingen over zijn Elsevier verhalen, Oost Friesland (culinair en iha), Spaanse uiengerechten, Hongaarse keuken...

We zullen zien zei de blinde...


Gisteren

Eekhoorntjesbrood, Quorn, kroepoek en emping

Quorn: koop "stukjes", en "naturel" natuurlijk.
Eekhoorntjesbrood: zie hierboven. Blik uit Duitsland. Uitstekend, erg fijn van smaak, maar minder sterk van smaak dan vers. Wat ik oploste met dat weekwater, zie onder.

Roerbak de Quorn kort in wat olijfolie, en let op dat kleine afvallende stukjes niet verbranden (die eet ik altijd meteen op). Uit de pan.

Olijfolie, sjalot, knof...
Espelette peper...
Paddowater erbij (van dat weken van dat gedroogde eekhoorntjesbrood van laatst)(maar je kan ook weinig gedroogd eekhoorntjesbrood verknippen tot heel klein, dat weken en dan zeven) en inkoken.
Proef op zout.

Frituur aan, en frituur kroepoek en emping.
En de Quorn en daarna ook het eekhoorntjesbrood in het spul opwarmen.

Jezus wat was het weer lekker...


Ik bedacht in ene, als ik toch ga frituren, "Kan je Quorn frituren?"
Nogmaals: we hebben het over naturel en blokjes.
Nou, dat gaat dus prima en het is erg lekker ook!
Serveren met Japanse of Chinese sojasaus met citroen erdoor en wasabe (of anders maar sambal) lijkt me...

Indonesisch of Hongaars

Wat ik bedoel met die één thema posts is iets wat vergelijkbaar is met het volgende. (Het volgende is geen uitgebreid verhaal voor één post, alleen een voorbeeld van het idee.)

Een menukaart van een nieuw Indonesisch afhaalhuisje.
Toko Semarang op het Zuiderdiep in Groningen.
Zie hier.

Je leest, en je ziet en noteert en bedenkt van alles.
Daging blado (rundvlees met peteh bonen), o ja, lekker...
Ayam ritja ritja. Ayam? Ik ken dat alleen (uiterst lekker!) met speklappen, babi ritja.
Sambal goreng udang peteh, garnalen met peteh, hmm!
Tahoe-tempeh, de combinatie in gerechten is me onbekend.
Lemper, kleefrijstballetjes met -hier- kip erin. Doet denken aan sushi, maar dat bananenblad kan je niet eten.
Kiprisolles. Koloniaal! Toch?!
Frikandel djagoeng (maïs).

Mooi allemaal.
En recepten erbij en commentaar en...



Dit is een schijf van die Nimwa van laatst, gebakken. 
Ziet er niet uit, maar heel erg lekker. 
Heel mooi krokant, knakkig, hoe zeg je dat, geloof het of niet. 
Mooie frisse smaak ook.
Het moet relatief lang bakken.

Vrijdag = gedicht

Een anagram van Unica Zürn

Wir lieben den Tod

Rot winde den Leib,
Brot wende in Leid,
ende Not, Beil wird
Leben. Wir, dein Tod,
weben dein Lot dir
in Erde. Wildboten,
wir lieben den Tod

Unica Zürn zie hier.

And now for something completely different: