woensdag 6 maart 2013

Chocolade, duif, vijfkruidenpoeder



Inkopen

Hierboven van die mini komkommers.
Ik eet nooit van die "snoepgroenten", het idee, maar ik had die komkommertjes nodig voor een klassiek Japans recept een dezer dagen. Dus in die streken is het blijkbaar geen nieuwerwetse flauwekul.

Kocht verder (zie de foto's verderop) jalapeño's en rawits, een wilde geschoten houtduif en een komkommerachtige, uit Suriname waarschijnlijk, die ik niet thuis kan brengen, een nimwa maar die naam zal wel niet kloppen.


Culinaria

In Duitsland kocht ik wildzwijnworst. Komt nog ter sprake hier.
Maar ik wilde er al over melden dat er ietsje steranijs in zit.
Dat dacht ik vandaag, én ik las vandaag over een meisje van acht of zo waarvan het lievelingseten (behalve pizza en "frietjes" natuurlijk) "de rijst die mamma maakt met steranijs en kaneel" was.
Dat is natuurlijk rijst met vijfkruidenpoeder in oorsprong. Google op rijst + vijfkruidenpoeder...

Loek.
Die gans is niet zielig, die ruïneren de boeren, je struikelt er over, het is een plaag, en het is erg lekker.

Gisteren laat thuis, had in Groningen al wat gescoord, niks meer gegeten, en vanavond werd het ook weer enorm laat en ik wilde die fameuze beanz in tomatensaus met knakworst en ananas maken. Maar ja, ik had geen blikje ananas.
Wel een halve verse, maar dat werkt niet. Dat moet blik zijn...

Van Kokswereld ontving ik dit (vis) hier (alle links hier in een nieuw venster) en dit (Limburgse streekproducten) hier.

En voor de Nog Steeds Niet Ontplofte Kip zie hier.


Ik denk dat ik die houtduif ga opensplijten, dan snel dichtschroeien,
en dan in de oven bedekt met ontbijtspek...

Spanje

Ik kreeg van PJ een oud nummer van ¡Viva España! Dank.
Kreeg er wel meer, maar in dit nummer staat een hoop gastronomisch.

In Lerida (west van Barcelona; in lokaal dialect, uhh, taal Lleida [jEIda]) hebben ze Encenalls.
Zie hier. "Krullen", op de manier van hout- of staalkrullen.
Alleen recepten in het Catalaans te vinden.

En een heel verhaal met allerlei Spaanse uienrecepten, wat ik een keer hier afzonderlijk behandel.

En een artikel over Calçots, een soort lente-uien, ook weer Catalaans.
Zie hier.
En zie de Calçotada, de Calçoterij zeg maar hier.
Het wordt gegrild op sarmientos, wijnranken (van na de snoei). Lamsvlees daarop grillen is heerlijk...
Calçots worden gegeten met Romanesco saus, lees hier.
(Op de markt kocht ik mooie stevige dikke bos-ui. Daar moet het prima mee lukken...)

En voor de Gastronomische week van Girona zie hier

Tot slot zie Appio Heino hier.


"Nimwa"...