maandag 4 maart 2013

Bamboe, sushi en Portugese wijn



(Die sushi als ik eraan toe kom. Het is al erg laat en mijn personeel had vrij vandaag...)

Gisteren

Gerookte tofu (zie hierboven), bamboescheuten, maïs-pannenkoek.
Die pannenkoek had ik nog in de vriezer, en die gebruikte ik toen bleek dat de geplande besan-pannenkoek (kikkererwtenmeel) een heel gerecht was met allemaal dingen erbij. Ik bedoel dat het een recept in een mapje was, een recept waarvan ik dacht "Bloem en water of zo en bakken maar", maar edoch.
En die bamboe, dat is Japans. Het recept dan dus.

Bamboeblik lekken en goed het vocht eruit schudden.
Maïskiemolie, sjalot en knof en redelijk wat lombok want de smaak dringt niet echt door in dit gerecht...
Bamboe op hoog vuur erin opbakken.
Dashi erbij (kan je bij de betere toko kopen; bouillon van tonijn en zeewier), en wat sake en wat mirin (zoete sake; ook bij de betere toko)...
Op smaak brengen met Japanse sojasaus en eventueel Louisiana jalapeño saus, "groene Tabasco".


Kleingesneden gerookte tofu er in opwarmen (waarvoor het redelijk soepig moet zijn want dat is droog spul; normaliter doe je het in soep; enorm lekker, daar niet van).

En ja, serveren met rijst of in mijn geval met die maïs-pannenkoek dan dus. Die er uitstekend bij smaakte, met dat lichte zoetje...

Culinaria

Hier (alle links hier in een nieuw venster) heb je die overactieve Amerikanen weer.

En die Portugese wijn, zie gisteren, was werkelijk overheerlijk.
Wat ik al gedacht had...



Sushi

Nou vooruit dan.

Ik zag gisteren de film, nou ja, reportage Jiro dreams of sushi.
Prachtig. Lees hier en zie hier
(Loek: het is een set van vier DVD's over koken, en ik zal je het tzt sturen, als ik ze alle vier heb gezien.)

Sushi, dat is rijst, sushi-rijst natuurlijk, plus vis.
Een rijstkussentje met wat vis er op, in vorm gekneed.
Vis, inktvis, garnaal...

En bestreken met wat sojasaus met wat wasabi erdoor.
Dat is sushi meestal. In het echt dan dus.

Heel soms is sushi een stukje tamago, zie hier met rijst, of een "tofu pouch", zie hier, gevuld met rijst.

En sushi is helemaal niet meestal zo'n zwart rolletje...


Mooi en corect is dat in die film, de nadruk op
* Het zeker weten dat het zus en zo moet en niet anders; ík weet het beter!
* De details!
* Elke keer beter (en vooral als het "perfect" is, dan kan je mooi gaan bedenken hoe het nóg beter kan); het kan áltijd beter!

Hij laat tonijn drie tot 10 dagen "hangen".
Maar dat roep ik al decennia!
(Nou ja, je praat dan wel over een forse bout, niet over een lullig lapje...)

Ik zag ook dat ze die sushi rijst niet alleen fors wasten, maar ook kneedden. Om er nog meer prut af te krijgen, want het is toch al een niet echt droogkokende rijst.


Mooi.
Dat kreeg ik van een leerling vandaag.
Hoe mooi je met Flash een foto kunt verschilderijen.
(Luxemburg, benedenstad Grund)
Je zit niet zozeer op dat soort dingen te wachten, maar het is erg interessant hoe verschillend de diverse Adobe toepassingen (Photoshop, Illustrator, Flash), allemaal toch Adobe spul, met hetzelfde verhaal omgaan, met bitmap naar vector omzetten.