zaterdag 23 maart 2013

Baasje boodschapjes doen



Een middag Groningen lopen...
Die kleine zwarte gedroogde limoentjes rechtsonder vergat ik separaat te fotograferen.
Gedroogde limoen, leerde ik, wordt vóór het drogen in pekel gekookt.
Verschil tussen grotere gele van laatst en deze?
Deze zijn wat meer voor raspen en ergens over strooien.
Die grotere gele, dat is meer mee-stoven (opengehakt).
Mooie frisse smaak geeft dat.
Ook meestoven, leerde ik, "om de smaak van het vlees weg te halen", lees smaak van oude schapen weg te krijgen.

Inkopen

Eerst naar die keukenspullenwinkel op het Damsterdiep, dank voor de tip PJ.
Sjieke tent, erg duur maar erg goed spul en heeft heel veel. En niet zo'n kwaakwijf als dat mens Kamphuis op de Brugstraat ("Natuurlijk gaan onze schuursponzen roesten als u ze niet afdroogt voordat u ze weglegt"; een schuurspons afdrogen...).
Kocht er een kartelsnijdertje, zo'n zigzag pizza-mesje. Wel € 19...

En wat blijkt: die paardenslager zit er vlakbij!
Druk!
En paardenbief was uitverkocht. "Dat moet u bestellen meneer".
Kocht een mooi compact stuk paardenrosbief, € 9,50 kilo.


En verdomd, eindelijk een goeie Turk in Groningen gevonden!
Pal naast die paardenslager weer...
Zie dat verhaal over die zwarte limoentjes hierboven onder de eerste foto.
En zie de olijfolie hierboven. Uit Syrië! Ik zeg Dat daar nog iets uitkomt...
Een fijne lichte ietsepietsje kruidige smaak.

Kocht er ook een blik biber dolma, dolmas van mini paprika'tjes.
Biber: "peper", paprika. Biber dolma: paprika-dolma. Dolma biber: paprika'tjes voor dolmas.
Ingrediënten ui, olie, tomaat, druiven, munt, peterselie, dille.

(Jaaaaren geleden kocht ik in Wageningen, in de Turkse afdeling van de EDAH, een pot baby meloentjes. Ook om dolmas mee te maken.)

En ik kocht er Pan de albaricoque, abrikozenbrood, een plak Spaanse geperste abrikozen met amandelen erdoor.
Je hebt het ook, meer nog, van vijgen.

Wat een fantastische hoek daar, met die kookwinkel, paardenslager en Turk naast mekaar...


Ik denk dat ik wel 10 kilometer gelopen heb. Station, Grote Markt (Der Witz), Damsterdiep, noordkant Noorderplantsoen, Wilhelminakade, Kijk in 't Jatstraat, Huis de Beurs, De Kale Jonker, station...
Bij Mamamini in het Noorderplantsoen scoorde ik een snijbonenmolen voor € 2,-.

Wilhelminakade: Jumbo.
Fantastische Portugese wijn Porca de Murça, Somontano wijn, jalapeños, kerrie djawa (Conimex; perfect spul; eindelijk gevonden!), raapzaadolie (ken ik niet), wilde knoflook-spelt-spaghetti, escargots met kruidenboter, Coertjens Bels paardenstoofvlees in blik (móet ik geproefd hebben, met fritten natuurlijk),


In die Kijk in 't Jatstraat langs die Bulgaarse winkel. Link zie gisteren, nou vooruit, filmpje van de wankele Bulgaar nog een keer hier (alle links hier in een nieuw venster).

Nieuwe eigenaren, in plaats van die vage (bezopen?) vorige Bulgaar.
Aardige Nederlander (U kan nog niet pinnen want dat ding staat nog op naam van de vorige eigenaar, dus u begrijpt...) en aardige Bulgaarse vrouw.
Wat zijn dit voor worstjes? "Koe, varken, kruid en droog".
Worstjes dus (erg lekker), Bulgaarse zult, en weer dolmas maar nu van mini courgettes, ingrediënten als die hier boven.
Die winkel heet trouwens Plovdiv, naar misschien wel de oudste stad ter wereld (4.000 voor Chr.).

Tot slot op de markt een kilo lever voor de paté.


(Die worstprijs, dat is drie stuks.)