dinsdag 26 februari 2013

Plofkip, ei, bonen



Dit zijn die soissons, die Reuzenbonen van Bonduelle.
Blik zit maar 2/3 vol maar dat hoort zo.
Wel erg lekker!

Gisteren

Soissons, bosui en eieren uit de oven

Die eieren uit de oven, dat is uit dat kookboekje van mevrouw Maigret.

Nog een jaar of drie vier voor anderen werken, en dan ga ik naar mijn huisje in Cagnes. Dan kook ik alleen nog maar voor mezelf. Spiegeleieren en koteletten.
"Maigret op Montmartre"

Olijfolie, rode ui, knof, ietsje lombok...
Witte wijn, laurier, Louisiana jalapeño sauce ("groene tabasco"), wat versgemalen korianderzaad, wat fijngewreven komijn.... Proef.
Bosui erdoor, kleingesneden... Bonen erdoor...
Ovenschoteltje invetten, in de oven heet laten worden, voorzichtig (deed ik niet) de eieren erin breken, in de oven, en als het wit is gestold is het klaar.
Zout over het wit malen en peper over het geel.
De dooier is zéker lekkerder dan van een gebakken ei.


Lekker, zowel ei, als bonen + bosui...
(Samen met dat zuurdesembrood wat ik nu eet was het vandaag wel, uhh, nou ja, laat maar...)
 
Culinaria


De plofkip wordt afgeschaft, prima, maar realiseert Wakker Dier zich wel dat dit ten koste gaat van het milieu? Langer leven, meer voeding want meer bewegen, meer sojaverbouwing, meer poepen...

Die Amerikanen blijven maar mailen met recepten en abonnementen.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Paddo's

Ik had nog een wilde paddo recept voor die paddo-man van dat boek van gisteren.
Melkzwam drogen.
Weken, spekjes uitbakken, stukjes paddo opbakken met ui en knof, flamberen met Pernod...

Paddo-discussie met de schrijver.
*Beste Maarten,
Je blog ziet er mooi uit! Po ku is gewoon shiitake, zie ook de tabel op blz. 10.
Groet, M.
*Jawel, maar 1] shiitake heeft een dunnere (plattere) hoed, en 2] po ku heeft nooit die barsten op de kop. Heb je wel eens bij de toko een blik po ku gekocht? Dat is toch wat anders dan wat je hier vers als shiitake vindt.
Groet!
Maarten
* Beste Maarten,
Het zijn twee varianten van de shiitake: een met gebarsten hoedhuid, een zonder.
Groet, M.


Leer

Daar ga ik morgen een paar dagen voor zaken naar toe. Oost Friesland. Garnalen en haring en zo.

De kaart van mijn hotelletje (€ 20,-/nacht...) zie hier. Die PDF is niet goed gemaakt, dus als je tekst over de tekst ziet, open het dan in Internet Explorer; die slikt alle fouten.

Recepten in het plat Oost Fries hier.
Groene kool met droge worst, lekker.
En "tuffel", dat is natuurlijk (kar)toffel. En die "pannkook" dat is dan in feite rösti. "Riev": reiben. Reibekuchen zeggen ze in Limburg...

Varia

Daytona nu, eindelijk.
Pole position voor een vrouw, de tweede pole in de US voor een vrouw, zie hier.
Danica Patrick werd achtste, en realiseer je dat, als je de bocht juist vóór de finish ziet, hier.
Ze heeft geluk gehad, én er geluk mee gehad.

(En je weet het: advertentie in Youtube video? Klik op terug en weer op vooruit. Weg istie. Meestal. Heel soms twee keer op en neer. Maar dat is altijd nog een stuk sneller dan die 10 seconden debielen-ondergoed.)

Makubesu zie de volgende afbeelding.
Makubesu??


Macbeth...