donderdag 24 januari 2013

Zult, gekookt rundvlees, Ricotta



Gisteren wegens laat wat uit de vriezer.
Heerlijke tortilla Quorn paddo's

Ongepubliceerd recept

want het is donderdag.

Zult, Duitsland
Dit is meer zult zoals wij dat kennen (bij ons van half kalfskop half varkenskop). Het is niet die Duitse "zult" met stevig vlees erin, die warm gegeten wordt.
Een pond kalfsbotten (schouderblad erbij) klein hakken met drie ons kalfspoot en 50 gram doorregen.
Blancheren, als je de zult níet grijs wilt hebben.
Met een liter kalfsfond langzaam aan de kook laten komen.
Afschuimen, zout erbij, vijf uur zachtjes laten trekken en af en toe vet eraf scheppen.
Een uur voor het einde van het koken peper erbij, een ons soepgroenten, en ietsje majoraan, tijm, laurier en kruidnagel.
Door een doek gieten, redelijk maar niet totaal afkoelen en ontvetten.
Klaren met mager rundergehakt en eiwit.
Op smaak brengen met madera of port.
Op een koud schoteltje bekijken of het voldoende stolt, zo niet gelatine toevoegen. Maximaal zes blaadjes gelatine per liter gebruiken.


Brugse kaas, gerijpt in Trappist.
Lekker wel, maar ff wennen eerst.
Het "bittere" van bier proef je mooi.

Culinaria

Foodies hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ook nogal nep. Dat recept hebben we allang eerder voorgeschoteld gekregen, en als je op "Klik hier voor meer recepten" klikt dan krijg je enkel warmmakertjes om je te verleiden tot aankoop.
(Daar staat oa. een inleiding op "Zuurdesem starten"; alleen het weinige wat daar staat is al zwaar gelul.)

Volkskrant, Volkskeuken, kip in wijn maar geen coq-au-vin.
"Het is geen coq-au-vin want de kip heeft enorm lang in de wijn gelegen". Het is exact klassiek coq-au-vin, alleen heeft de kip 24 uur ipv. 12 uur in de wijn gelegen. Wat geen reet uitmaakt. Na 12 uur verandert er niks meer. Eerder al niet. En al helemaal niet als je die cognac bij de wijn doet, ipv. te gebruiken om te flamberen.

In het voorjaar, net tegen de tijd dat ik ga verhuizen, heb ik heel veel zaad van Blauwe morgenster. Niet alleen een mooie overblijvende plant, maar ook de beroemde vergeten witte schorseneer. Iemand? Komt soms pas op een jaar na het zaaien.


AH kip ("100% gegarandeerd plofkip!") met "wasabi".
"Wasabi" tussen aanhalingstekens want dat zit er niet in.
Wel "kruidenextract".
Smaakt niet slecht en inderdaad wat wasabi-pikant.
(Het ziet er minder onsmakelijk uit dan op de foto.)

Planning

Gekookt rundvlees met mostarda. Gekookt in bouillon met veel groenten, en met aardappelen opgebakken in ganzevet. Burp.
Gefrituurde tofu op z'n Japans, met rice cakes en bosui. Die rice cakes, dat zijn een soort rijst-kroepoekjes die je kookt, niet van die rijstcrackers. En met gari, gemarineerde gember, "sushi gember". Zelfgemaakt natuurlijk.
Italiaanse aardappelomelet met ansjovis, met paprika. Room ook nog erdoor. Her-burp, maar goed, vandaag was m'n suiker goed, cholesterol was prima en bloeddruk idem, dus ik kan er weer tegenaan.
In boter gesauteerde gerookte zalm (lekker hoor!), met courget-pasta en gebakken kappertjes.
Ricotta uit de oven (ondanks dat ik niet zo'n ricotta-man ben ga ik dat toch eens proberen; kruiden erop en olijfolie erover), met tomatensaus en mooi vers brood. En zwarte olijven...


Seurat, "Pizza dans un café chantant"

Muziek

Eindelijk

Dag Maarten,
Je beloofde ons recentelijk nog meer vreemde instrumenten. Maar er zijn ook vreemde combinaties van conventionele instrumenten! Als je de zusjes Labeque uitnodigt Bach te komen spelen dan kun je ze niet aan het klavecimbel zetten. Nou, dan spelen zij hun aandeel in het concert voor vier klavecimbels toch op fortepiano’s…! Met handige technici aan de knoppen!


Even tussendoor.
Die instrumenten (en meer nog: muziek) komen!
Bij mij gaat dat op en af. Zoals je ondertussen gegarandeerd wel weet.
In een week drie rare instrumenten en dan drie maanden niks.
Vier recepten uit de oude doos per week, en (nu!) al wekenlang niks...

En mijn hemel wat is dat een feest geworden! Het plezier spat er van af. Luister!
Hoor hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zalig nietwaar?
Groet!
H.


Dank! Prachtig!

Uhh, als je van Bach naar dit stapt, en je doet dan nog één stap verder, dan kom je bij Peter Schickele.
Hoor hier.


Zie Peter Schickele aka P.D.Q. Bach hier.

Nóg een stap verder hier.