zaterdag 19 januari 2013

Tosti, kokkels, koekenpannen



In tropische landen vloeibaar, hier stijf.
Net als palm"olie".
Beide lekker voor curry.
Zie trouwens hier (alle links hier in een nieuw venster).
Het schijnt trouwens erg gezond te zijn in zoverre dat het bij hoge verhitting nauwelijks schadelijke stoffen aanmaakt. 
Zie ook hier.

Culinaria

Koekenpannen zie hier.
De goedkoopste is dus de beste...

Een heel aardige Slurp! hier.
Dat restaurant in Bordeaux ken ik wel, en daar staan inderdaad altijd hordes voor, ik zat er dikwijls vlakbij op een terras, vlakbij de VVV. Niet heengaan hoor!

America's Test Kitchen (voornamelijk advertentie- en verkoopwerk) had nu eindelijk wat recepten. Drie.
White chicken chili hier.
Slow-Cooker meatballs hier.
Het derde recept was soep met gerst dus dat moeten we niet. Dat is meer iets voor Janneke.

Die nieuwe Cahors van de Aldi is prima.
En ze hebben nu een andere, duurdere merlot Pays d'Oc die ik nog niet heb geproefd. Met een "geinig etiket", en daar hou ik niet zo van.
Uhh, die oude merlot begon wat minder te worden, wat te verwateren.

Maakte vandaag een tosti met kaas en Dyonnaise, die Dyon sauzige mosterd, ietsje mayo-achtig. Erg lekker!


Erg goede Parma ham.
Vrij weinig vet, maar toch een "vette" smaak.

De Culinaire Pers

De Volkskeuken had wat over havermout.
Gadverdamme!
Het scheen goed tegen depressies te zijn. Nou, ik kríjg die ervan!

De Vieze Man van NRC Next, Broekbraak, die heb ik nou voor het laatst gezien, want ik heb die gebakken lucht puber games apps en iPhone krant ingeruild voor de Volkskrant. Die is tegenwoordig niet mee zo betweterig als vroeger.
Ravioli met drie soorten biet, citroen-basilicum Ricotta, ananas-salsa, "zeeduivel met een korst van olijfkruim en een peterselie-Pastis injectie".
Flikker op! (Nou ja, dat is ie dus!¬]

Klootwijk, Dagblad van het Noorden nu, verbaasde zich erover dat kokkels uit blik lekker zijn. Oók lekker net als verse bedoelde hij, als ik het allemaal goed heb begrepen.
Nou, dat kan je natuurlijk niet vergelijken, wat weer niet wil zeggen dat het niet lekker zou zijn. Het is ánders (met citroenzuur en zo).
Net als gedroogde kruiden tegenover verse. Dat is wat ánders, dat moet je niet vergelijken.

Beddington in de VK tot slot, dat kan weer niet missen: geitenkaascrème, bietensalade, karwijzaadcrumble.
Mens doe normaal.
En ja hoor, weer drie soorten biet! Chioggiabiet onder andere. En hier heb je ze alle drie.
Ik zou zeggen Laat ik eens beginnen met wat aardigs van gele biet te maken.
Ottolenghi kwam trouwens ook weer voorbij natuurlijk. En ook weer dat gelul over "vegetarisch". Dat heet niet "vegetarisch t.o.v. vlees en vis", dat heet "vlees of ei of tofu of vis of kaas".


Nederlandse (zo heet dat, niet "Hollandse") geiten Pecorino.
Erg lekker. Campina.
En zie hoe dik je de korst moet wegsnijden.

Planning

want er is weer een week voorbij.
Vlees, kaas, tofu, vis, ei.
Vijf dagen, en twee dagen naar Stad is één week.

Morgen varkenstong, gekookt in die fraaie groentebouillon van laatst (diepvries!). Met saus van licht zure goji bessen (zie hier), en risotto met snijboon (had ik over van die blote kindertjes; diepvries!).
Maandag iets geen gelul's: ovenfriet (want ik hoorde van iemand dat die en die soort, ergens schreef ik het op, erg goed is, dus dat wil ik weten), gebakken ei (heb mooie, echte boerderei-eieren) en iets met venkel vooraf met ietsje rookspek en gemaakt weer met die groentebouillon van zondag.
Woensdag fregole (ze zeggen altijd fregola; zie hier; "soort couscous" maar wel 50 keer zo groot per korrel...) met sojabrokken (werkelijk prima eten als je kan koken), kastanjechampignons en gedroogd eekhoorntjesbrood.
Donderdag koolvis, linzen en schorseneren. Koolvis, want het is honderd jaar geleden dat ik schorseneren proefde, dus die moet ik goed kunnen proeven. Of maak ik ze vooraf, en linzen met koolvis en malaga daarna?! Schorseneren dan in beslag uit de frituur vooraf!?
Zaterdag bladerdeeg gevuld met panir / paneer (zie hier; nog een halve in de diepvries!)(leren we meteen of dat kan, panir invriezen) en iets met masala, en baby romano sla erbij. Romano sla (baby ken ik niet) zie hier. Die groene dan dus. En dat "vullen" ervan, dat deed ik er bij de Blauwe Blazer ook mee.

Uhh, die baby romano sla ("romaine") en die schorseneer, die zijn deze week bij de AH in de aanbieding.


Sambal kemangi.
Kemangi is Aziatische citroen-basilicum.
Daar had die vieze kwaker van NRC het nog over.

De Dikke

Gisteren in Amsterdam het Gala van het Kookboek, zie hier, waar beslist wordt welke culinaire prol het komend jaar moet likken en wie gelikt moet worden.
Dat zo'n ikoon als Claudia Roden daar intrapt! Nou ja, als die thuiskomt zegt ze Dat was eens maar nooit weer. Wat een ordinair volk! En de ballen verstand van eten ook nog!

Claudia Roden? Ja, die krijgt de Johannes van Damprijs, hou je het voor mogelijk?
Mensen, dat heet marketing. Een kwaakhoofd met één boek, vol klets en omissies, sticht bij leven een prijs naar zijn naam. De windbuil...

Maar goed, Janneke natte dromen dat ze die prijs ooit krijgt voor d'r quinoa boekje...

En nog wat.
Ik maak vandaag pasta friuta.
Daar kan je op internet zegge en schrijven één recept van vinden. Zie hier.
En kijk nou eens in dat boek van die dikke. Daar staat dat recept in, woord voor woord letterlijk overgeschreven, inclusief dat die pan goed "doorbakken" (gebruikt) moet zijn, en "verdeel de pasta over kommetjes".
Die man heeft dat dus nooit gemaakt, dat kan je gevoeglijk zeggen, want dan was die tekst wel wat anders geweest. Iemand ooit iets moeilijks gemaakt, en het recept daarna toch woordelijk overgeschreven? Komkom!

Zo'n man die "klassieke homeopathie" schrijft in plaats van gewoon homeopathie, terwijl hij hetzelfde bedoelt (Elsevier 5 januari).


Dit is erg goede braadharing / panharing.
Niet die vieze zoete troep van Koelewijn.
Eigenlijk is het hetzelfde idee als boquerones, hier.
Of ook wel een beetje als ceviche, hier.

Varia

Deze witte stippen website hier is van een van mijn cursisten.
Nou jullie weer.

L! Arke, 6 dagen 5 nachten (= effectief vier dagen) Lissabon, € 303,-!

Las dat Spartacus momenteel te zien is als ballet, woehahahahahahahahaha!!!!!!

Dat Radio Vier, dat wordt een steeds grotere ramp.
Afgezien van die omhooggevallen kunstartiesten, kwijlkwijl over hun eigen optredens, kan je het niet meer aanzetten of je valt in Poulenc of Pärt ("Perd") of Ten Holt.
Die eerste twee zijn gevallen acolyten, want die zijn ooit samen in de sacristie betrapt (rokkendragers, wat wil je), die derde dat weet ik niet zo zeker maar dat zal ook wel zo'n misdienaartje, mis dienaartje! zijn geweest als je die muziek hoort...

Hieronder panharing, braadharing...
Uien en kruiden op azijn en een tijd laten staan.
Verse haring door beslag, frituren, afkoelen en in die azijn.
Heerlijk!
Maar trap niet in die Koelewijn shit!


Tot slot.

Ik vergat vrijdag het gedicht.
Nou ja, vergat: "vergat" voor het gemak.
Wat wil je. Je komt uit de kroeg en zo...

Juffrouw A.

Op 19 september, een nevelige
negentiende, stapte juffrouw A.
aan de verkeerde kant van
haar scheepje Steeds Tevreeden
in het Meppelerdiep.

Het was al koud, zij had
de kachel niet aan kunnen krijgen,
haar oude moeder was gestorven,
alles roestte en knarste, vanuit
haar kombuis leken god en
sociale zaken niet te bereiken.
Zij ging van boord.

Rutger Kopland