dinsdag 29 januari 2013

Salade, mosterd, chocolade



Gisteren

Salade blauwschimmelkaas, noten, rozijnen

Het hoort met Cabrales en met witlof ("Galicische salade"), maar ik had nou eenmaal ander spul liggen.
Week rozijnen in malaga.
Prak blauwe kaas met room; afhankelijk van de soort kaas heb je meer of minder room nodig om een dikke saus te krijgen.
Werk er kleingehakte sjalot door, geperste knof, wat van het weekwater en half pikant paprikapoeder.

Giet de rozijnen af.
Maak een vinaigrette van sherry-azijn en mooie Spaanse (of beter nog Portugese!) olijfolie.
Brood in de oven.
Sla snijden (ik had zo'n Baby Romana ipv die witlof), saus erop, rozijnen en walnoten.
Serveer met mooi brood en de vinaigrette.


Dat ging er allemaal in...
Culinaria

Marieke
Welkom terug!
O, óók een karbonade met mosterd!
En Tierenteijn is toch ook vrij scherp?
En zie vandaag mijn nieuwe mosterden.
En die "Fabiola" was een Duitser.
En ik heb niet zoveel tegen ons koningshuis, als ik zie wat ze de laatste decennia deden...

Loek
Ja, madera!
En net als bij rundertong rozijnen (geweekt in madera).
En bij tomatensoep? Kweenie...
En kijk, Zuid Nederland. Prachtig. Dacht je dat die Noord Nederlandse vermolmde sleurslagers hier voor hun zompig refo-publiek ooit ossenstaart zouden neerleggen? Hahahahahahahaha!


Geen idee wat dat is...
Süss pikant mit Meerrettich.
 
Fijn als je zo populair bent en vanalles krijgt opgestuurd.
(Die Janneke moet dat vanalles bij mekaar likken!)
(En die Broekbaard sturen ze alleen rotte vis!)
(Daarom kijkt ie zo smerig!)

Rode boekje
Chocola, Spanje ± 1955 (ik ben al heel oud!).
Enkel vloeibaar.
En heel dik, en geserveerd uit zo'n ding hier (alle links hier in een nieuw venster), van binnen vertind natuurlijk. En dat roerstokje, of beter draaistokje, zie hier.
En ernaast kreeg je een hoog glas koud water en een citroen-meringue. Die wij opaten, maar dat was om in dat water op te lossen waardoor het zoet werd (tegenover de bitterheid van de chocolade) en fris.
Vandaar ook die titel van dat boek, "Como agua para chocolate", zie hier, (zo goed) "Als water voor chocolade".

Volkskeuken
(Loek, daar mag jij met je abo ook wel eens over schrijven. Of schrijf eens wat over die prachtige genitalische weekendbijlage van zaterdag...)

Maar goed. Frijoles refritos, Mexicaanse bonenpuree. Zie hier. Lijkt op die Italiaanse.
Lees versgemalen korianderzaad, en lees niet gemalen komijnzaad maar versgekneusd komijnzaad. En mik altijd dat soort spul diréct na het malen of kneuzen onder de vloeistof of vet.
Maar dan! "Bruine bonen"! Schande! Rode bonen ja!
En die jalapeño pepers, noteer daarbij dat dat groene moeten zijn (wat in een potje, zoals er staat, zeker niet altijd het geval is).


Dit is zoete mosterd. 
Dat ken ik.
Lekker.

Gepocheerd ei,

oftewel het Nationaal Congres van de Verenigde Eierklungelaars.

Zie hier.

Video 1: over klungelen gesproken...
(2 is wat anders)
3: Dat gekloot zagen we al ooit. "De eiwitten blijven mooi bij elkaar" woehahahahahahaha!
4: Wat is dat voor aierblaaskikker? En de hele pan weer vol slierten natuurlijk. "Mijn truc" hoewahahahahahaha!

Varia

Zag Sleepy Hollow.
Beetje flauwekullig.
En dan die "Nederlandse families" Van Tassel en Van Garret. Tassel is klets, en Garret is van oorsprong een Franse naam (Pat Garrett).

Anderzorg.
U stuurt mij een rekening, een "aanmaning" zelfs. Een factuur die u mij al drie maal eerder stuurde, en waarop ik telkens direct heb gereageerd.
Is men op uw boekhouding onnozel of zo? Of denkt uw debiteurenadministratie dat ik niks anders te doen heb dan om de haverklap op uw gezeur te moeten antwoorden?
U factureert mij per 27 01 13 (betalingskenmerk 5000 0000 7459 5468; was 6000 0000 7283 5143, was 2000 0000 9887 1805) € 6,36 "Apothekers" (03 09 12; 7105936)  en € 53,92 en € 35,22 "Ziekenhuizen" (16 04 12; 7130202).
Op 27 11 12 betaalde ik u € 6,36 "Apothekers" (03 09 12; 7105936)  en € 53,92 en € 35,22 "Ziekenhuizen" (16 04 12; 7130202).
Zou het misschien zo zijn dat de oogarts (want dat betrof het) scheel is en mij dubbel zag, zodat ik dezelfde verrichtingen en medicijnen twee keer moet betalen? Of hebt u gewoon een administratie van Jan Lul?


Deze, dat is die ze op zondag na de mis in de kroeg bij de kalfsworst eten.
Met Pretzel / Bretzel. 
Gekleed in lange hertelederen broeken met Stickerei.
(Als neger moet je zo'n kroeg nooit binnenkomen...)