zaterdag 26 januari 2013

Kom aan tafel


(1962)

Bladen

Voor een logé die niet aan tafel komt ontbijten, of voor oma, die tussen de middag liever op haar kamer blijft, wordt vaak een blad verzorgt. Neem hiervoor een groot blad met een passend kleedje. Leg het beleg op kleine schaaltjes, geef er wat schoongemaakt fruit bij en zet een klein vaasje bloemen op het blad. Schik netjes op het blad bordje, vorkje, mes en vingerdoekje.
Voor een zieke worden boterhammen kant en klaar gemaakt, besmeerd en belegd en in kleine stukjes gesneden. Krijgt de zieke een gekookt ei, pel dan een klein gedeelte van de schaal eraf. Voor een zieke is het ook gemakkelijk als het ei helemaal gepeld is en in een diep kommetje of coupe wordt gedaan. Daardoor wordt knoeien voorkomen. Voorkóm dat er kruimels in bed kunnen vallen, b.v. hagelslag of korrels op brood. Geef thee in een klein potje, heet en vers gezet. Koffie en warme melk kunnen in een thermoskan of op een theelichtje gebracht worden.
In een beker melk mogen geen velletjes voorkomen. Is er post, een krant of tijdschrift ontvangen, geef deze dan gelijk met het blad mee.