vrijdag 4 januari 2013

Bouillonblokjes, oesters, artisjokhart



Chinese gedroogde dadels.
Hard als een steen.

Gisteren

Zo'n lekkere kippenbouillon heb ik nog nooit gegeten.
En wat dies meer zei (zij?): een sublieme (jajaja, ik zeg het zelf) combinatie van Oosters met Europees. Zo. Nou Berend Broekbaard weer.

Je kookt die gedroogde dadels mee met bouillon die je vanaf koud opbouwt. Kip, vis, rund, groente, maakt niet uit. Maar altijd koud water + spul eerst, en altijd vanaf dat koude begin die dadels erbij.

Een ding, nee twee. Bedenk 1] dat die dadels nauwelijks smaak afgeven, maar dat je ze 2] wel eet bij die soep of wat dan ook. Dus daar moet dan wel dadel bij smaken. Ja, of je eet die dadel ergens anders bij, dat kan ook natuurlijk.


 Fuero wakame

Gevogeltefond, water, ui, knof, soepgroenten, peterselie, ietsje foelie, ietsje kruidnagel (een of twee verpulverde kopjes), geplette witte peperkorrels, zeewier (Fuero wakame), kipstukjes (soepkip, vlees, bot, karkas...). Liefst geen of weinig vel aan die kip.
Laat uren heel zachtjes trekken, af en toe omroerend.
Zeef, dadels apart houden, proef (wat Chinese rijstwijn erbij?), lelieknoppen erbij, langzaam aan de kook, half uurtje sudderen,

"Tofu cakes" erbij (soort gedroogde zwarte tofu; bij de betere Chinese toko; lekker spul!) en kleine blokjes courget. Die tofu cakes, daar moet je ff ietsje aan wennen, maar het went heel erg snel.

Frituur kroepoek en emping, en serveer met de losgepluisde dadel naast de soep.

Die soep is waanzinnig lekker. Zo'n lippenklever!


Lelieknoppen

Culinaria

Marieke
Klootwijk: nomen est omen. Hij begon ook ooit tegen mij te schelden, toen ik hem er op wees dat caldo verde niet wordt gemaakt van boerenkool. Boerenkool in Portugal, het idee... En trouwens van die kool daar, chouve, ga je groen schijten, We mogen dus aannemen dat Kleuter Woutwijk een genetische afwijking heeft en van boerenkool groen schijt. Kleuter Groenschijt. De omhooggevallen proletekop hier (alle links hier in een nieuw venster).
En wat die bouillonblokjes betreft: ach. Jij gebruikt blokjes (schrijf je af en toe), en ik gebruik blokjes (schrijf ik af en toe).
En trouwens, dat schreef ik al eens: die Knorr lamsbouillonblokjes (bij de betere Marokkaan), daar kan je werkelijk heerlijke dingen me doen. Niks lamsoverheersende smaak, gewoon mooie smaak. Ik gebruikte het laatst voor een overheerlijke بدر هاري (Selecteer de tekst, uhh, die van rechts naar links loopt, rechtsklik, en kies dan voor "Zoeken bij Google naar...")
Een beetje een bloederig recept, maar als je van vlees houdt dan moet dat kunnen, zeker als je het à l'Estelle uiterst kort suddert.


Tofu cakes

Oesterparel hier. Waar zit, ongeveer regel 1 van webdesign, de knop om het geluid uit te zetten?
Grote shit trouwens.

Slow Food (scroll naar onderen voor de video) hier. Uhh, op 02.50 is ze uitgeluld.
Kweenie. Cult. Erbij horen ipv weten. Idee prima, praktijk blabla.
Heel exclusief, niks "gewoon". Peperduur om mee te doen.
En dan die herder. "grote kudde", 400 schapen. Je weet niet waarover je het hebt man. Ja, over "restorans"...

Mooi!
Stukjes artisjokhart (blik), mozzarella, zwarte peper.

Varia

(Morgen doe ik weer eens een raar instrument of zo hoor.)

H. schrijft
Dag Maarten,
Marieke heeft gelijk, prachtige muziek:

Purcell - Strike the viol - Andreas Scholl, Accademia Bizantina hier.
Strike the viol (= vedel, niet viool!)
Maar wat hij schreef over het orgel: Purcell - Wondrous Machine (Ode to St. Cecilia) hier is ook adembenemend bij Minkowsky!
Een goed 2013!
H.

Dank en insgelijks!


Gedroogde dadel, uitgeplozen, pit in het midden

Hahahahaha! Wat zegt Ivo (geluid aanzetten!) hier.

Er stond net een Auping advertentie hier.
Ooit, in een vlaag van idiotie, reageerde ik op een NRC contact advertentie.
Kreeg ik een Auping aan de lijn. Die net van een Auping gescheiden was.
Ik zeg "Heb je zeker wel een goed matras?" Ja, dat had ze.
Maar ze was behoorlijk bezopen, en op de achtergrond huilende kindertjes...

Vrijdag gedichtdag.

Mijn geloof, en dat heb ik met B. gemeen, zegt:
Vrijdag een gedicht schrijven over schuldgevoel (niet gemeend want anders kan je wel bezig blijven, maar het moet wel gemeend klínken), zaterdag seks maar niet in eigen huis, zondag níet naar de kerk maar wel hard zingen, maandag geen geld aanraken maar wel veel op rekening kopen, dinsdag veel varkensvlees eten, woensdag een refo een trap geven, donderdag Wilders elke week twitteren of z'n haar al begint uit te vallen van het bleken, en vrijdag het leukste van de afgelopen week herhalen.
De meer extremen onder ons trappen ook nog, als extra belijdenis, op vrijdag een islamiet, op zaterdag een chassidim ("chassidimoon" volgens Karel van het Reve) en op zondag een tofelemoon.
Een vrolijk geloof! We staan nog net niet met pijpekrullen en zwarte mantels te zingen en te dansen en als afgekeurde gekken rond te springen en vrouwen te bespugen naast een eeuwenoude muur.

Maar goed.

The fields are chill, the sparse rain has stopped;
The colours of Spring teem on every side.
With leaping fish the blue pond is full;
With singing thrushes the green boughs droop.
The flowers of the field have dabbled their powdered cheeks;
The mountain grasses are bent level at the waist.
By the bamboo stream the last fragment of cloud
Blown by the wind slowly scatters away.

Li Po


(Uhh, wat is het verschil tussen een jood en een islamiet? Uhh, als je over joden een goeie grap maakt dan kunnen ze daar hard om lachen. Als je over een islamiet een grap maakt dan slaan ze je liefst ter plekke dood.)