zondag 30 december 2012

Zuivel, worst, garnalen



Gisteren

Ei, garnalen, spek, champignons, rijst. Deense omelet.
Enorm lekker.
Lijkt wat op die Noorse vissoep met spek.
Kook rijst.
Bak -dus- spekjes uit.
Bak heel kort rauwe gepelde garnalen mee. Die van Euroshopper zijn perfect, ook erg lekker rauw.
Kluts ei met wat melk, gebakken champignon-stukjes, peper en peterselie.
Maak er met de garnalen en spek een roerei van.


Voor het eerst dat ik die dingen maakte.
Super simpel.
Vormpje inspuiten met zo'n invet spuitbus, rijst erin en goed aandrukken, omkeren en het valt er vanzelf uit.

Enkel al die garnalen met spek: je blíjft het doorvreten...

Overigens maakte ik roerei omdat ik nog maar twee eieren had.
Die Deense omelet dat hoort anders. Je bakt met dat spek aardappelschijfjes mee, en die ei-etc. schenk je daarover, zonder die champignons en mét bieslook.

Culinaria

Vanavond at ik runderschenkel. En zoals bijna altijd at ik gestoofd rundvlees met pasta.
Ja, kijk. Ooit maakte ik die combinatie omdat ik niks anders had, en dat was zo ongeloofelijk lekker...

Loek
Ik heb óók een houtje-touwtje jas. Lang, donkerblauw, echte camel vilt...
Echte houtjes ook, alhoewel zwart gelakt...

Marieke
Het is niet zozeer genetisch bepaald, dat ook wel wat, maar meer iets anders, dat geen zuivel kunnen eten. Dat ontwikkelt ieder mens als ie in de jaren na de moedermelk geen zuivel heeft gegeten.
En ja, wat een gedoe over blote kindertjes...
Dat brengt me wat in herinnering, iets waarover ik al langer dub.
Waarom zijn putti altijd jongetjes?
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier (zie de tekst) en hier.

NRC video, Panforte, hier.
Erg hoor, dat zigzag snijden van die vijgen...
En die noten laat ze niet zien, maar dat doe je met een deegroller en dat spul in een handdoek.
Voorgemalen kruidnagel, hoe durf je dat te gebruiken!!!
En wat hier wordt vergeten: echt goede panforte moet maanden rijpen...
En welke die met cacao is, dat kan je natuurlijk ook ruiken...
En waarom gebruikt ze geen honing trouwens?

Die panforte doet trouwens sterk denken aan dat Spaanse spul, van met bloem gemengde geperste gedroogde vijgen. Of beter, pan de higos (vijgenbrood) is zowat hetzelfde. Zie hier.

Kocht bij AH Spianata romana. Uitstekend spul. Zie hier.


Varia

Herzag na jáááren Die Blechtrommel.
Prachtige film.
"Zo jong als we nu zijn, zo komen we nooit meer samen".
Met Aznavour, die blijkbaar voortreffelijk Duits spreekt.
Heel interessant is ook het gedeelte over nazi Duistland.

Rembrandt (in kopie) hier.
Van Gogh, ook nep hier.