woensdag 5 december 2012

Ravioli, biefstuk, runderbouillon



Vandaag stills uit Het paard van Sinterklaas en Waar is het paard van Sinterklaas.
Verderop tubes.
Een ding.
Je hoort dikwijls dat die tweede film minder is.
Gelul.
Twee ontroerend mooie films.

Culinaria

NRC video over Iers rundvlees. Mooi! Een ding, noisettes is "nwasettu", niet "noizettus".
Hij bakt het op grofzout, en dat is een prima idee. Vergelijk het met steengrillen maar dan op een laag grofzout.
Hetzelfde idee als au gros sel, in zoutkorst. Vis, kip, bief...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Ter compensatie zie hier.

Gisteren ravioli 5 formaggi van AH. Was eens in de aanbieding voor € 1,- en ik mikte wat in de diepvries. En ik ben ketchup aan het maken en gebruikte de "rauwe" tomatensaus (vóór toevoeging suiker en azijn) om er met rode wijn een saus voor bij die ravioli te maken.
Dat spul was lekker, maar wel weer wat van dat zoete kindersmakerige zoals bij McDonald's en zo.


Recept

Rawon, runderbouillon, Indonesië
Doe een paar keloeweks (toko, evenals de andere Indische ingrediënten) in een flinke hoeveelheid heet water en laat 24 uur staan.
Kook runderbouillon, met wat daoen djeroek poeroet erbij en een stengel sereh.
Laat volledig koelen en schep er de volgende dag het vet af.
Kook rijst.
Breng de bouillon aan de kook, zeef en breng weer aan de kook met het weekwater van de keloewek.
Blancheer prei en bak kroepoek.
Fruit in weinig arachide-olie een plakje terassi tot het aan beide zijden wat lichter van kleur is.
Voeg de fijngesneden keloewek toe, ui, knoflook, geplet korianderzaad, rode Spaanse peper en fijngesneden verse laos.
Roer even om op halfhoog vuur.
Zet het vuur laag en roer er koenjit door en fijngesneden selderij-blad.
Doe bij de bouillon en proef deze op zout; gebruik ketjap asin om de bouillon te zouten.
Doe rijst in de soepborden, strooi er taugé over, de prei en grof gehakt hardgekookt ei.
Serveer met kroepoek of emping. Of beide.


Ach, ik gooi er nog wat
Ravioli 
recepten tegenaan.

Ravioli
Maak deeg met ei.
Rol in twee helften uit.
Beleg een helft met hoopjes vulling, bevochtig het deeg tussen de hoopjes vulling met water (eventueel met eiwit), bevochtig de andere deeglap helemaal en leg die met de vochtige kant naar beneden op de eerste lap.
Druk de bovenste deeglap rond de hoopjes vulling goed vast op de onderste (begin aan de ene kant terwijl de andere kant omhoog gehouden wordt om lucht-insluiting te voorkomen).
Snijd de stukjes los van elkaar met een zigzag snijder.
Kook in gezouten water tot ze drijven.
Proef of de ravioli goed gaar is (niet al dente).
Serveer met een saus en met geraspte Parmezaan.


Ravioli met vlees-vulling
Maak bolognese, met relatief veel vlees en weinig tomaat/vloeistof.
Vul hiermee de ravioli.
Serveer met tomatensaus en geraspte Parmezaan.

Ravioli met vis
Maak de vulling zoals het mengsel voor quenelles maar eventueel met zeevis, en vul daarmee de ravioli.
Serveer met een saus zoals waarin quenelles worden gekookt of mee geserveerd.
Quenelles: hier. Gebruik als saus een gebonden saus gemaakt met bouillon van het afval van de vis, en Loire wijn.


Het paard

Trailer hier.

Première Waar is het paard hier.

Trailer Waar hier.

Varia

Heel aardig museum hier.

Gouden Loeki verkiezing hier.
Maar je gaat toch geen 30 van die filmpjes bekijken??
O, wacht. De meeste mensen kénnen ze natuurlijk...
(Het meeste is trouwens erbarmelijk...) (Ik zag de eerste helft en toen had ik er genoeg van.)

NRC Next, Carrière bijlage, tiepes worden geïnterviewd over geld uitgeven.
Tiepo: "Ik geef niet om luxe".
"Laatste grote aankoop: computer monitor (1.700 Euro)."
Ik geef niet om luxe...