donderdag 25 oktober 2012

Tahoe, melklikeur, rare wortels



Piet Paaltjens.
Dank PJ, ook voor de rest!

Ongepubliceerd recept

want het is donderdag.
Tahoe goreng tepoeng
Wordt ook met tempeh of garnalen gemaakt.
Tepoeng / tepung is bloem, en hier betekent goreng tepoeng "in beslag gefrituurd".
Snij een blok tahoe in de lengte door en snij van de helften bijna 1 cm. dikke plakken.
Breng rijstmeel (tepung beras) op smaak met koriander, kardemon (gemalen) en wat zout, en maak er met water een dik beslag van.
Breng dat weer op smaak met geperste knoflook.
Haal de tahoe erdoor en frituur.
Serveer met pikant gemaakte ketjap.


Culinaria

Ik at vanavond de rest van die lahmacun, A] omdat ik gisteren na de eerste helft krom stond van de hoeveelheid en B] omdat het met het werk weer eens forsch uitliep. Omdat ik te laat uit me nes kwam, maar goed.
Trouwens gisteren proefde ik er zo'n ingemaakte Spaanse peper bij, maar vandaag ging ik er drie proeven en vergelijken: rode, gele en groene. Groene: mooi fris, niet scherp. Rode: mooi vol van smaak, niet al te scherp. Gele: scherp.
Die pepers kwamen van hier.

De hele planning, die maakte ik net.
* Zaterdag -dus- die nog steeds op het lijstje staande blini's met forelkuit en daarbij broccoli spruiten als die dan  nog goed zijn, en zure room. (Vrijdag = Groningen = niet koken.)
* Zondag groentesaus met ei en lontong (die ik nog een halve heb liggen). Op een of andere manier wil ik er wat tahin doorwerken en er sushi gember bij eten.
* Maandag tofoe in dashi (tonijn-zeewier bouillon) met Chinese stoombroodjes en courget uit de oven met rookspekjes.
* Woensdag (dinsdag = Groningen) kip met nangka / jackfruit en roti. Met vers ingemaakte groene peper.
* Donderdag kidneybonen, puntpaprika, parmezaan (vers geraspt natuurlijk!) en een poblano peper.
* Zaterdag rolmops met friet (kookboekje Louis Paul Boon) en vooraf koolsoep.


Foudgum, net als die kerk en dat andere naambordje.

Las een oud stukje Johannes van Dam (Elsevier). Over een of ander restaurant waar ze graag met gezonde dingen werken.
Maca, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier ("People are using maca for sex")(Gezond, toch!).
Yacón-siroop, weer een rare wortel, zie hier en hier.
Spirulina, zie hier ("ook vissen- en kippenvoer"). Ik dacht al Dat klinkt als een bacterie, maar het is een alg. Nou ja.


Recepten

("Recepten" dat zijn dus geen "Ongepubliceerde recepten"; ze zijn eerder gepubliceerd, maar wel ondertussen aangepast.)

Porra antequera, Spanje
Pureer goed uitgelekte paprika uit blik (snij ze open) met blokjes tomaat (zonder vel, vloeistof of pitjes) en flink knoflook.
Haal schijven oud stokbrood zonder korst door melk met zout en knijp ze uit.
Werk het brood door de groente-massa; het moet een vrij stevige prut worden.
Maak met olijfolie een "mayonaise" van deze massa en breng die op smaak met peper, zout en witte wijnazijn of citroensap.
Doe in een kom en garneer met stukjes gekookte ham en/of goed uitgelekte tonijn en/of gekookt ei.
Laat goed koelen.
Serveer met stokbrood.


In dit kerkje had hij zijn eerste benoeming of hoe heet dat ook weer.
O ja, beroeping.
Schiet niet echt op als je net uit het Leidse studentenleven komt...

Varia

Hele email discussie tussen een tiepe die me een boek stuurde in een envelop met Nederlandse gulden-postzegels beplakt, dat mag blijkbaar. "PS: Ik maak gebruik van nog geldige postzegels in GULDENS. Daarom lijkt het of er teveel gefrankeerd is, maar het is tot op de euro-cent nauwkeurig."

En PJ die stelde dat al zijn het postzegels uit Zambia, dat je brief dan nog aankomt.
Ja, zo frankeer ik ook nog steeds al mijn post. Van mijn dochters krijg ik de zegels dan terug. Vaak zijn ze sinds een tijdje niet eens meer afgestempeld. Afgeweekt of uitgeknipt kun je ze weer gebruiken.
Een brief met voor-frankering van Sandd, de concurrent, plus een ongeldig gemaakte zegel er bij opgeplakt. Komt gewoon aan. De tweede was een  aangetekende; geen enkele afstempeling. Kan ik zo weer gebruiken. Strafport betalen bestaat kennelijk niet meer.

Ik zal eens wat fantasiepostzegels gaan maken. Ontdekte net een postzegel-rand gimmick in Photoshop.


Goedemiddag Maarten, de bretels die op de foto te zien zijn, vind ik mooi.
De merknamen die jij noemt interesseren me niet erg. Ik heb ruim 10 jaar in de couture wereld rondgelopen en uiteindelijk vind ik sobere kleren het mooist. Bij mannen is dat vooral (kleding die afgeleid is van) werkkleding: manchester/corduroy broeken, schipperstruien, visserskielen, joppers, enz. enz.

Jawel, maar die merknamen dat wil niet zeggen dat het géén sobere kleding is. Simpel en tegelijkertijd erg mooi.
En wat zijn joppers??

Het is functioneel, doorgaans van goede stof en er zit niets teveel aan. Met werkkleding bedoel ik niet de kleding waarin  de grote wijnkenner, met die pijpenkrullen onder zijn neus, zich hult. Kleding waarvan hij, zichtbaar denkt dat grote wijnkenners dat dragen, dat valt bij mij onder “vermommen”. Gelukkig mag je dat hier maar drie dagen: met carnaval, tenzij je werkzaam bent bij de rechtbank of voor de kerk, dan mag je als man bijvoorbeeld het hele jaar een jurk dragen. Over wantrouwen en vermomming gesproken.
Dag, L.

Dank!


O, ik vergat die likeur!

Portugese melk-likeur, Licor de Leite
Smaakt als Rivella.
Doe in een pot met wijde opening: een kilo suiker, een liter alcohol (minimaal 36%), een in de lengte gesplitst vanille-stokje, 60 gram geraspte bittere chocolade en twee halve citroenen in schijven.
Roer met een houten lepel en laat zoveel mogelijk suiker oplossen.
Voeg een liter rauwe melk toe en roer weer goed om.
Dek af en laat 12 dagen op een koele plek staan; roer elke dag goed om.
Gooi door een vergiet en filter daarna door koffie-filters.
Bottel.