maandag 1 oktober 2012

Pepers, paprika, en kippenlever



Stap één van het pepers pekelen. Vier uur in pekel (80 gram/liter).

Gisteren

Aardappel, poblano peper, ei
Een oven-tortilla, en voor alle duidelijkheid: tortilla betekent hier Spaanse tortilla, eierstruif, niet Mexicaanse tortilla.
Blokje bio aardappel mét schil in een ovenschaal, olijfolie erover en in een hete oven. Af en toe omhusselen.
Poblano's grillen (foto's zie verderop; je kan ze ook met een tang boven het vuur houden), koelen, open snijden, uithalen, reepjes.
Olijfolie, rode ui, knof... Ik hád kunnen beginnen met blokjes rookspek, maar dat vergat ik.
Versgemalen korianderzaad, fijngewreven komijnzaad, laurier...
Scheut witte wijn en inkoken. Laurier eruit.
Als de aardappelen gaar beginnen te worden grof zeezout erover en dan dat uienspul.
Ei kloppen en ook erover.
Stripjes poblano erover, iets met olijfolie ingekwast.
Oven.


Die poblano's (zie dus verderop) waren prima, werkelijk; zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Net niet erg pikant, en zie ook de volgende regels.

Culinaria

Ik heb een theorie. Er wordt nog op gestudeerd.
Als pepers scherp zijn op de punt van je tong, dat blijft dat scherpe ook na verhitting.
Als ze scherp zijn achter in je mond (poblano), dan wordt dat bij verhitting minder (poblano).

Mooie culi site hier.

Ik hoorde een stuk muziek wat ik altijd erg mooi vind, luister hier, en ik realiseerde me dat ik nog nooit dit gegeten heb.
Dat wordt tijd, ouwe!


Pepers in een pot, tot de helft pekel in die pot gieten en dan tot boven witte wijnazijn.
Sluiten en de eerste dagen de potten regelmatig draaien, zodat de boven de vloeistof uitstekende deeltjes bevochtigd worden.
Binnenkort commentaar op de smaak.
(Ook van Westland Peppers natuurlijk...)
(Middelste pot ook gele pepers? Dat lijkt maar zo;
linker pot wel een enkele half geel half groen, mijn schuld.)

Ontdekte wat

Phillipijns kookboek, Spekrolletjes met kippenlever en waterkastanje.
Met sojasaus, knof en palmsuiker (voor de marinade van de lever). Pakketje in spek, gril, bestreken met olie en bestrijkend met de marinade.

En zie, Kumaki, Hawaii hier.

Ik heb wat rondgegoocheld, en je kan alle kanten op. In plaats van die kippenlever oesters; in plaats van die waterkastanje ananas.


Poblano's op het grilpannetje (zonder vet of zo).
Zet er wel een gewicht op (pannetje met water erin) en draai regelmatig.
Goed heet stoken > rook > laag. Draaien > weer goed heet stoken etc.
Je krijgt ze zo met enig beleid vanzelf in een mooie platte driehoekige vorm.

Recepten

Pizza, Macedonisch
Maak een pizza, maar niet te dun.
Beleg met flink geraspte niet té jonge kaas en met flink pepers uit pekel. Geen tomaat dus.
Bestrooi met basilicum en oregano, besprenkel met olijfolie en bak de pizza in een zo heet mogelijke oven.

Oost Spaanse pizza, Coca, soort gerecht om mee te nemen naar het werk op het land.
Maak flink deeg, soort tussen brood- en pizzadeeg in (Turks brood-deeg zeg maar) en wat tomatensaus.
Leg een vrij dikke plak van iets minder dan 2/3 van het deeg op de ingevette bakplaat en bak die bij ongeveer 165 graden midden in de oven totdat ze ietsjes begint te bruinen.
Haal het deeg uit de oven, draai de plak om, wals wat plat en beleg met de tomatensaus en verdere ingrediënten (als bij pizza, en inclusief stukken van worstjes en/of chorizo, stukken vis, olijven...).
Houd van elk hoofdingrediënt een mooi en niet te klein stuk apart.
Rol de rest van het deeg uit, smeer aan beide zijden in met olie, vouw dubbel en rol weer uit.
Herhaal dit een keer of drie.
Rol de lap dan erg dun uit, leg over de coca, druk de randen goed aan (bevochtig ze wat) en bestrijk de bovenkant met ei, losgeklopt met water.
Maak openingen voor de apart gehouden stukken hoofd-ingrediënt en druk ze in het deeg zodat na het bakken te zien is wat er in de coca zit.
Bak in het midden van de oven op 180 graden.


Zo iestie mooi!
Plat over de helft snijden, vocht opvangen en later aan je gerecht toevoegen.
Uithalen (pitjes en zaadlijsten).
Strips snijden of niet.
Gebruiken als onder, of zó eten (met olijfolie en zeezout en knof),
of bewaren in olijfolie.
Dat laatste zonder knof. Nooit knof in olie bewaren.
Anaerobische bacteriën!

Wetenschap nu.

Eindelijk.

Wired science hier.

Ig Nobelprijs hier.

Mosasaurus hier.

Einstein in Japan hier.

Tuinslanggedrag hier.


Dit is voordat het de oven in ging (waar de aardappels al waren geweest).
Het lijkt een enorme plas olie, maar dat is geklutst ei.
Foto als klaar vergeten, zo lekker rook het.
Enorm lekker, verdomd...