zondag 28 oktober 2012

Kuit, snijbiet, gort



Gisteren

Blinis, forelkuit, zure room, paddo's
Die blinis van beslag gemaakt, geen deeg-blinis dus, en verder was het weer ongehoord lekker.
Ik zeg dat maar even van dat beslag, want je komt soms rare dingen tegen, zoals op deze suffe website (alle links hier in een nieuw venster). "Kneed het deeg tot het niet meer aan de hand kleeft [...] spatel het eiwit erdoor". Dat moet een goochelaar wezen.

Maar goed.
Gelijke delen bloem en boekweitmeel, zout, bakpoeder, melk, ei. Het moet wat dikker zijn dan pannekoekbeslag want er zit -dus- bakpoeder door (en bak dus rustig met rijstijd, en niet op hoog vuur). Laat het deeg trouwens eerst rusten.
Olijfolie, sjalot, knof, pepertje...
Paddo's in stukjes ("seizoensmengsel" van AH) erbij...
Proef op zout.
Bak de blinis in boter etc.
Serveer met de kuit en met zure room.


Wat is dit dan voor paddo? De hoepeljurkpaddo?

Baskische restaurants

Kreeg een mailtje van Miren, een Baskische, die lang geleden een tijdje mijn koksmaat was in Utrecht, in een super lopende tent waarvan ik de naam niet ga noemen want het is al jaren een shittent. Die studeerde iets met plastic, en die kon koken, want die was geboren en opgegroeid boven een beroemd Baskisch restaurant, super simpel en super goed, de kroeg van de Vissersbroederschap van Fuenterrabia (Baskisch Hondarribia), zie hier.
De gerechten die langskomen, dat is griet of turbotin, tong, heek in groene saus en kokkels.
Zoek trouwens in dit blog op ipurdi, over Miren.

Een ander beroemd restaurant is Cámara in Pasajes de San Juan. Zie hier.
In het restaurant heb je een grote opening in de vloer met een hek eromheen, en daar beneden is de zee met een grote kooi met kreeften enz. Als je kreeft bestelt wordt die opgetakeld, getoond, en als OK even (spartelend) onder je tafel gelegd.


Ja, of Casa Nicolasa in San Sebastian. Super klassiek. Zó klassiek dat er geen website is. Het idee...
(Naar dit -kwijtgeraakte- kookboek ben ik al jaren op zoek.)

En dan heb je nog twee of drie sterrententen die ik oversla, want dat is gedoe van gerechten met 32 ingrediënten.

O, zo zien de kroegen in San Sebastian er uit. Niet geënsceneerd hoor.

Culinaria

Ik schreef gisteren dat ik vandaag (ei, rijst, amsoi) alles in dashi ga koken. Gelul. Dat is morgen de tofoe en courget, met Chinese stoombroodjes.

Las over Saint Nectaire. Dat is lang geleden.
Zie hier. Uhh, die foto klopt niet want die kaas is niet wit.
Ik kan me niet herinneren die kaas gegeten te hebben, echter edoch, zie hier.
De grond is in die streken zwart, vulkanisch.

En met die Groninger Belg van gisteren hadden we het over snijbiet. Zie hieronder, dank PJ.
Dat is ook weer zoiets uit die acelgas en paksoi familie.


Links

Parelgort (uhh, bekijk de links ondanks dat je geen interesse in parelgort hep; aardige links)
De Russische winkel hier.
Peulvruchten  hier.
De Zuidmolen hier.

Lakenvelder vlees
Goudsbloem hier.
De Mare hier.
De Lakenvelder hier.
Korenblik hier.

Die sites van hierboven, dat is gezond en zo. En macro-dynamisch.
Het ziet er dan dus ook niet uit meestal, enkele uitzonderingen daargelaten.


Bonte reus.
Dank PJ!

Nou gaan we kijken naar sites van biologische en gezonde en zo huis-aan-huis leveranciers.
Dat moet mooier zijn. Gelikter. Info van NRC trouwens.

De Krat hier.
Streekbox hier.
Kistje vol smaak hier.
De Groene Lekkerbek hier.
The Green Bee hier.

Ach, dat gelikter, dat valt tegen.

Ik heb trouwens een nieuwe piercing laten zetten.

Doei!