zondag 2 september 2012

Kreeftensoep, appelmoes en perenjam



Vandaag
Vandaag plaatjes en foto's van zeezoutwinning. Zo leer je nog eens wat.
Hierboven het systeem van Guérande, maar misschien doen ze het overal wel zo (ook in Kaap Verdië mischien wel, zie hier; alle links hier in een nieuw venster).
Zie Guérande hier.

En ook vandaag nog eens simpel koken vanwege de drukte. Maar toch al ietsje minder simpel.
Een pak kreeftensoep.
Maar eerst in boter en olijfolie sjalot aanbakken, knof erbij en rode lombok (wat altijd enorm lekker smaakt in vissoepen en zo).  En in die slalot etc. bakte ik flink champignons.
Kreeftensoep erbij, vermicelli (wat overigens wormpjes betekent, wéér wat geleerd!) en cognac. In plaats van vermicelli erin kan er natuurlijk ook stokbrood bij, maar ja, dat had ik niet.


Guérande
Nét onder Bretagne

Recepten
Perenjam met gember
Gebruik zoete peren en niet teveel suiker (rietsuiker).
Kook de jam samen met flink gemberpoeder en de pitjes uit een cardamom-peul (zwarte pitjes; gele wegflikkeren).
Breng op smaak met citroen.

Peren-kir
Maak een kir met een-vijfde Belle de Brillet en vier-vijfde champagne (Kir Royal) of "champagne" of droge witte wijn.
Belle de Brillet kan je ook namaken; één op één calvados, cognac en Cointreau.


Guérande, weer
Dit lijkt precies op een postzegel van PJ, zie verderop 

Appelmoes en nog zo wat
Ja, daar ging het in Fisher (The Art of Eating) over.
Uhh, even resumerend eerst. Op het West Europese continent gebruik je zoete appels. Maar in Engeland zure, én suiker erbij. Apple sauce. Bij gebraden varkensvlees!
Nu haar recept. Idem dito Engels, maar op het moment van het vuur af halen een flinke klont boter erdoor roeren. Gezouten boter lijkt mij.

Haar hoofdstuk ervoor of erna, dat ging over Kosher. Niks gebraden varkensvlees dus.
Weer even resumeren.
* Vlees + melk dat mag niet. Nee. Je moet zelfs verschillende pannen voor melkproducten en voor vlees hebben. Ja en nog weer andere pannen ook, maar daar gaat het nu even niet om. Maar goed, geen vlees in boter gebakken, geen vlees met roomsaus of met kaas gegratineerd.
* Een vriend van me zat in een commune of een kiboets (of hoe schrijf je dat) of zo in Israël. Die dronk melk bij zijn eerste ontbijt daar. Iedereen raar kijken. Middagmaal: hij kreeg geen vlees. "Nee, er zit nog melk in je maag".
* Fisher tipt ook aan dat je -dus- na vlees als hoofdgerecht geen ijsje kan eten, of een kaasplankje nemen. En dat daarom joden (het is niet "Joden" trouwens) zoveel vis eten. Koudbloedig. Die vis dan dus. Kan je in boter bakken, roomsaus erbij, kaasplankje erna en een ijsje ook nog, you name it.
In het hoofdstuk over borsjtj meldt ze dat dat erg lekker is met rundvlees. Ja, maar dan geen zure room erdoor dus!

Het meest onkoshere gerecht nu. Maiale al latte, varkensvlees gestoofd in melk. Je vindt heel wat recepten, maar dit hier is perfect. Maak het in Nederland met een rollade.
Die melk moet schiften. Zie hier.


Giens, Zuid-west Frankrijk

Een schiereiland bij Toulon. Zoutpannen.
Onze Kuifje specialist schrijft De ruïne op het omslag van de zwarte rotsen staat op Isle d'Or dat, volgens waarnemingen van schoonzusje T., in de buurt van Toulon ligt.
En dat is daar, ja. Maar het is Ile d'Or hoewel je dat niet zou verwachten. Zie hier. Je hoort de storm fluiten...

En voor de rest
at ik het restant van die pizza van enkele dagen geleden in drie stukken, een met wat Portugese olijfolie erover (mooi), Griekse (die is daar net iets te fijn voor, althans de mijne), en ook cantharellen-olijfolie. Truffelolie maar dan met cantharel zeg maar. Ja, mooi! Maar laatst was die olie niet lekker op kaas. Maar ja, dat was koude kaas, die pizza dat was warme kaas. Maakt verschil hoor (terwijl de kaassoorten elkaar zeer weinig ontliepen)

Tot slot. Het was me het weekendje wel.
GP3, GP2 en F1.
GP3 hier. (Vervolg hier; dat kokende water...)
GP2 hier. Deze incluis het vervolg.
F1 zie hier. Zie vooral Alonso, vanaf 1 minuut 35. Die heeft niks in de gaten en dan ziet ie in ene wat langskomen..

Wat en ongelofelijk domme man trouwens, die Mol of hoe heet ie, die RTL verslaggever van de F1. Die stapelt echt de ene groteske domheid op de andere. Gaan er vier vóór Vettel de baan af, Vettel start 10, staat 11 en "heeft dus een plaats verloren". Nee natuurlijk niet eikel, vijf! Gaat iemand níet de pits in (omdat ie simpelweg niet kón), "O nee, hij wilde niet de pits in" terwijl de compleet gereedstaande pitscrew weer naar binnen loopt. "Ja hij gaat tegen het einde van de race sneller want hij heeft een lichtere auto want er zit minder benzine in zijn tank". En die anderen dan, verbruiken die geen benzine dan?

Eikel.
Ik bedoel dat ben je dan, als je al jaren officieel verslaggever F1 bent. Niet dan? Nog afgezien van het feit dat het altijd zo gaat. "Kijk, daar gaat Vettel de pits in! Toch Vettel ja! Ongelofelijk!. Uhh, o nee, het is toch Webber...