maandag 24 september 2012

Kaasbrood, vegetarisch eten, en pindasaus


Culinaria

Ik heb het er al eerder over gehad. Dat voor mij vegetarisch of niet vegetarisch niet telt.
Je moet mooi koken, en je moet variëren. Vlees, ei, tofu, vis, kaas... Maar ik kon nooit goed onder woorden brengen waarom het niet om vegetarisch of niet zou moeten gaan.
Maar luister. Uhh, ik wil niks met vegetariërs te maken hebben, als het gaat om wat en hoe je moet koken. Dat is een soort religie van die lui. Maar ik wil ook niet te maken hebben met mensen die elke dag vlees eten. Dat is een soort culinaire domheid. En misschien dat ik aan die mensen nog wel een grotere hekel heb dan aan vego's.

Zo.


Ja, dank PJ, dat is die peperdure pan uit de NRC. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Uhh, kweenie. Die pan doet me aan sauna denken...

Nog wat.
Ik pekelde twee rundersaucijzen. Dan krijg je eigenlijk ossenworst zou je kunnen zeggen. Alleen er is een groot verschil tussen die twee.
Als je verse runderworst pekelt, dan krijg je heerlijk smakende bewaarbare worst, maar die is niet rood, die is bruin. Behalve als je het pekelt met coloroso, kleurzout (zout met 0,6% saltpeter).
De naam kleurzout is fout; het kleurt niet, het voorkomt dat de kleur omslaat. Verplichte kost overigens in alle vleesbeleg, behalve in rosbief. Want zou je het in rosbief gebruiken, dan zou je die rosbief niet groen zien worden als ie wat minder wordt.
Zie de foto hieronder.



Kaasbrood

Een tijdje geleden had ik het over foccacia di recco, zie hier. En trouwens, binnenkort maak ik chatsjapuri, zie hier. Ik gaf die link al eens, ook kaasbrood.

Maar goed. Op het gevaar af dat ik deels dubbel mededeel, want er hangt me zoiets bij, een experimentje.
Niet zozeer die foccacia, maar drie dingen vergelijken. Koopman's pizzabodemmix, witbroodmix en zelfrijzend bakmeel. En dan die foccacia makend met panir. Alles met iets olijfolie erdoor en water naturlijk.
Dat zelfrijzend, dat is niks, hoogstens 1/3 door andere mix. (Ik ben handelsreiziger. In zelfrijzend bakmeel. Kan ik lekker in me nest blijve ligge.)
Die pizzabodem was mooi, maar dat wordt niks als je het met tomatensaus erop bakt. Dan zou je het op een wel heel erg hete bakplaat moeten schuiven.
Dat witbroodmengsel heb ik -nauwelijks gerezen- gebakken, prima spul.


Pizza Marcello
Champignons, artisjokken (nou, één artisjok), gekookte ham, salami én pikante salami, spek, uien, asperges (huhh? en trouwens niet ontdekt tnt, uhh, o wacht! die sliertjes!) en mozzarella.
Lekker hoor, echt, alleen veel te veel, maar dat komt mooi uit voor morgenavond, ná Groningen.
Uitstekende kwaliteit dus, maar niet goedkoop.
Zie hier.

Maakte ook een serieuze foccacio die recco, alhoewel dus met panir, wat me het meest in de buurt van die Recco kaas lijkt te komen.
Olijfolie, rode ui, knof, pepertjes...
Blokjes aubergine...
Op dat deeg, na wat afkoelen, met panir-stukjes.

Recepten

Pinda-koekjes
Roer 100 gram boter met 75 gram rietsuiker romig.
Werk er een eigeel door en 225 gram bloem.
Werk er pindakaas doorheen tot je een dik deeg hebt.
Maak er platte koekjes van, leg die op een ingevette bakplaat, wrijf ze in met stijfgeklopt eiwit en bestrooi ze met gehakte pinda`s.
Bak 20 minuten op 180 graden en laat koelen op een rooster.


Pindasaus, sos katjang /  kacang, Indonesië
In een blender ui en knoflook mengen.
Eventueel goela djawa erbij om het zoeter te maken; eventueel kruiden mee-blenden (komijn, koriander, kentjoer...) en/of trassi (trassi oedang gebruiken, geen trassi goreng want die is al gebakken) en idem verse gember en/of laos.
Het mengsel omroerend in arachide-olie aanfruiten met wat daoen salam en eventueel met een enkel blaadje daoen djeroek poeroet.
Om het pikant te maken sambal meefruiten.
Op laag vuur pindakaas erin zacht laten worden en goed mengen.
Eventueel verdunnen met (cocos)melk, nooit met water. De saus is een emulsie, net als melk. Dat het wel kan met gekocht spul bewijst dat daar chemiek in zit.
Op smaak brengen met ketjap manis, eventueel wat ketjap asin, en eventueel asem-water om het meer zoetzuur te maken.
Eventueel gehakte zoute pinda`s toevoegen.


Huis de Beurs

Varia

Zag voor het eerst die eeuwenoude film Zorba the Greek.
Schiet niet op.

L.
Dag Maarten, ik zal proberen of ik deze mail verstuurd krijg omdat ik je even wil laten weten dat mijn computer weer niet werkt. De mails die binnen moeten komen ontvang ik niet. Er komt te staan: verzenden en ontvangen berichten 66%. Het is de hele week al het geval maar ik ben zo druk aan het schilderen dat ik geen tijd heb om een van de jongens uit de kroeg te halen om dit gedonder te verhelpen. Zit ik toch mooi te kloten. 
Nu weet je in ieder geval waarom je niets van me hoort. Ik ga trouwens die door jou aanbevolen olijfolie bestellen! 
Dag, L.
Zoals je ziet heb ik je bericht wel gehad, en ik antwoordde. Gehad?
En zie gisteren: die "gewone" olijfolie van hen is ook aanbevelenswaardig.


Groningen, Folkingestraat.
Gunst, 't is kunst!

(Maar dank PJ)

Even nog wat over die advertenties hier, waarvan dus de opbrengst naar Kika gaat.
Dat kan je beheren, ik bedoel: wat wel en wat niet.
Jaja, sure man!
Jullie krijgen advertenties op basis van jullie surf- en zoekgedrag. Dus hoe zou ik kunnen weten wat voor advertenties jullie zien?
Je kan wel bepaalde categorieën uitschakelen, zoals ik deed. Cosmetica, sex...

Vond een Youtube ergens over, zonder advertentie. Zocht op brood, Youtube daarna met brood-advertentie...
Veel advertenties die je zou willen weren, dat is rich internet, animaties. Maar daarvan kan je dus de URL helemaal niet achterhalen! Hoe moet je die dan blokkeren?
Of je blokkeert een bepaalde advertentie, komt ie terug met een andere URL, je blokkeert, zelfde verhaal, en dan komt ie terug als rich internet. Kan je 'm niet meer blokkeren...


De afdeling olieën...