dinsdag 25 september 2012

Brood, kaas en azijn



Brugse Blomme, altijd lekker

De foto's vandaag zijn van de inkopen van vandaag.

Culinaria

Gisteren die pizza wegens heel veel werk, en dus geen foto's van "gisteren".
Vandaag Groningen en de tweede helft van die (enorme) pizza. Dus morgen een foto-thema'tje.

(Gisteren overigens 670 pageviews...)

Vandaag in NRC Next Bœuf Wellington. Dat moest met gehakt en daar ketchup doorheen.
Hoe is deze stupiditeit in Godsnaam mogelijk. Can one get stupid. Ja, en die eikel schrijft ook nog over culi in een groot dagblad dus...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Eerst denk je O, dat recept is vanwege die "Compo". Maar nee, "Voor zo’n Beef Wellington zijn we, gelukkig maar, niet aangewezen op Compo." Sic...


Desembrood, geen zuurdesembrood.
Frans tov. Duits zeg maar.

Zie Bœuf Wellington hier (alle links hier in een nieuw venster). Dat bladerdeeg wordt iets ingesneden om er een patroon in te maken, meestal diagonaal kruisend overigens.
Rond de Châteaubriand zit een duxelle (zie hier; het kost nogal wat om een correct recept in het Engels te vinden, in het Nederlands is dat onmogelijk). Daarvan moet de smaak in het vlees trekken. Zie hier. En de bedoeling van het bladerdeeg is dat alle smaken binnen blijven.
NB Vroeger werd alleen het vlees gegeten!

Zie  hier een recept waarin ook prosciutto.


Emping melindjo.
Geplette gedroogde noten, die je frituurt net als kroepoek.
Enorm lekker.
Dit is de zoete, en jammer genoeg kan je de pikante alleen ál gebakken kopen.

Ik had het laatst over die mojama (die tonijn-ham die we donderdag gaan proeven), en parallel daaraan had ik het over hueva, gepekelde kuit. En nou zat ik in ene te denken dat Italiaanse bottarga (gepekelde harder-kuit, zie hier) eigenlijk hetzelfde is als die Spaanse hueva. Is dat zo?
Na lang gezoek: nee. Hueva is uit tonijnkuit gesneden, en bottarga, van harder dus, heb je in Spanje ook en heet daar botarga.

Recept

Pinda-soep met vlees
Trek een bouillon van kip, zoutvlees, ui, iets knoflook, kentjoer, piment, iets cayennepeper, daoen salam en een kwart citroen.
Giet de bouillon af en haal het vlees uit het vergiet.
Roer pindakaas glad met wat bouillon.
Doe de bouillon en het papje in een pan en breng roerend aan de kook.
Hak groene peper en selderijblad fijn en werk dat door de soep.
Snijd het vlees klein, roer door de soep en breng aan de kook.
Laat 10 minuten zacht trekken en breng op smaak met zoute ketjap.


Gedroogde moerbei. Erg lekker.
Moerbei zie hier.
O wacht, dit is natuurlijk gedroogde witte moerbei, zie hier.

Varia

PJ was die Paaltjens link kwijt.
Zie hier.
Ook veel culi daar!
(O, PJ, vergeet niet die foto's van die nazi-lijken en van die koloniale onthoofdingen te sturen!)

Zag Valkyrie, maar de film bleek Von Stauffenberg te heten.
Heel erg mooi.

Morgen op 2 om 20.25 weer Wijn aan Gort!

En morgen twee verhalen schrijven, over wat er nieuw is in Photoshop en in InDesign CS6, en vier examens controleren, en de drukproeven van Illustrator CS6 controleren en er diverse nieuwe illustraties bij maken.

Dus doei!


Japanse "gedestilleerde azijn met tarwe-smaak".
Ook met rijst en ook nog met maïs gemaakt.
Maar erg lekker en vol van smaak. 
Schijnt lekker te zijn voor dipsausje met sojasaus gemengd, wat ik me goed kan voorstellen en dat gaan we proberen ook.