dinsdag 22 mei 2012

Vandaag


enkel en alleen commentaar op mijn inkopen.

Marieke: dank, maar wacht tot morgen.
En nog veel meer andere dingen ook: wacht ook tot morgen.


En, ja, gefermenteerde Chinese kool.
Het verschil met die zwarte gefermenteerde kool, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) is dat die zwarte van Tianjin kool gemaakt is, zie hier. En die witte hierboven, dat is van gewone Chinese kool. Zoals bij ons in de winkel.


Dit is Taotjo, maar "géle" taotjo. Geen zwarte (van zwarte boontjes) maar van gele boontjes.
Ik heb sterk de indruk dat je de zwarte gebruikt "in de keuken", en de gele "op tafel".
Net zoiets als ligh en dark soy: resp. in de keuken en seekuu op tafel...


En nu Ginko noten. Tsja. Ik heb ze gegeten, zo zonder meer, lekker, heel apart.
Maar wat ik met dit blik moet, geen idee. Dat kompt!

Het volgende betreft enkel luiheid.
Hummus bin tahini, kekerpuree met tahin.
Uit blik ja, maar gelukkig is dit blik puur, ik bedoel der zit niks anders in dan kekers en tahin. Dus niet zelf maken is geen schande. Dus de olijfolie, knof, koriander en cayenne gaan we zelf toevoegen.
Perfect.
De basis uit blik, de finesse uit eigen keuken.


O ja! Liep langs de visboer, zag iets wat leek op kleine gekookte inktvisjes, vroeg of dat kleine gekookte inktvisjes waren. Ja. Ik zeg Wat kost dat, nou Zo en zoveel, ik zeg Geef maar drie ons. Zegt dat jochie Wat betekent dat meneer, drie ons?


Kreeg zo'n raar knoflook-bolletje, wat ze je steeds maar proberen te slijten.
Een soort een-tenige knoflookbol. Uhh, de laatste tijd zie je ze nauwelijks meer, maar ik zag er in ene vandaag een eenzaam liggen en kreeg die gratis mee.

We gaan die opsnijden en becommentariëren.



Je kijkt rond en rond en altijd ontdek je wat.
Vandaag iets wat lijkt me verwant is aan die ume boshi, die gepekelde Japanse pruimen. Maar Chinees dan.
Long feng. Google op long + feng + plum.
These plums are just pickled and not preserved so they're eaten just for fun. The dried ones are extremely sour but these pickled ones are much sweeter and easier to consume. There are various brands and the plums also vary depending on what country they're from. These Meiyuan Long Feng Plums are the ones that I've been looking for for awhile. It's not something I can describe well without it sounding dirty so I'll just leave it to your imagination 


Ik zou ze vanavond geproefd hebben, ware het niet dat ik geen enkel potje had om ze in op te slaan...

Maar goed, we naderen het einde.
Ik was dus bij Toko Weuro.
Erg aardige mensen, we hebben de armen op de dijen geslagen, pratend over hoe je die "Eeuwenoude eieren" in drie maanden maakt in paardepis.
Maar goed, hij had dus een bult van die "zwarte eieren", 10 dozen of zo, ik ging afrekenen, ik zeg Mij ook zo'n doos, maar ja, die tiepe vóór me had dus alles, alles meegenomen...

K**


Dit kocht ik er ook nog.
Eigenlijk vroeg ik naar zo'n plat blikje gerookte oesters, maar enfin.

O ja.
Een puzzel in de trein. Antwoord op een vraag was Wim Ibo.

Hé. Die kwam ik laatst nog tegen. Die vond Drs P "faciel", de ontzagwekkende kwaker...

Iets schoot me te binnen. Kent u de three women?
Wim Kan, Wim Ibo en Wim Sonneveld...

Doei!