vrijdag 23 december 2011

"Kerst-inkopen", kent u die uitdrukking? "Kerst-inkopen"?




Planning
Zaterdag gegrilde eendeborst, doperwten-sjalottensaus, gebakken kumquat.
Zondag kreeft, kastanjepuree-saus, gebakken kastanje-champignons (geen idee hoe dit alles te combineren).
Maandag die wild-Wellington van laatst met puree, jus met rode ui en knof, en cranberrysaus.

Burp!

Tamarillo.

Kocht tamarillo, terong api, vuur-aubergine, en inderdaad, het is familie van de aubergine. Erg lekker. Niet te dicht tegen de schil aan eten...

O ja, die hoofdprijs van die Spaanse loterij is dus 720 miljoen. Maar ja, per lot worden 1.800 deeltjes verkocht...
En zo'n lot valt altijd in een dorp of een stadswijk, want daar kopen winkeliers en bar-eigenaars gezamenlijk een lot, en verkopen die 1.800 deeltjes dan via winkels, clubs etc.
1/1.800 deeltje: toch vier ton...

Bucatini met puntpaprika.

Gisteren
Bucatini (holle spaghetti) met witte punt-paprika en overjarige komijnenkaas.
Kook de pasta met een beetje paddoblokje, afgieten, koudspoelen, olijfolie erdoor.
Olijfolie, rode ui, gerookte knof, soepgroenten, peterselie.
Witte wijn en wat water, pikant paprikapoeder, iets groentenbouillonblokje, fijngewreven komijn, vers gemalen korianderzaad, laurier...
Proef.
Puntpaprika-stukkies erbij...
Pasta erdoor...
Rasp er de kaas over...



Ik at drie keer een kleine portie, een keer met sukkies heel kleine augurk, een keer met jalapeño uit de pekel en een keer met knof-chutney.

Mail L.

De bakker heeft Merengues in de toonbank liggen en dat doet me denken aan een tearoompje in Leura in de Blue Mountains in Australië. Ik was daar eens met mijn broer (daar woonachtig) en de oude schilder. Je waande je in b.v. Bergen aan Zee, Waalre, Laren, die sfeer dus. Mijn broer zei: "Ze verkopen hier het meest Pavlova`s, er is geen kunst aan, maar de mensen vinden het lekker en prachtig". De oude schilder hield niet van thee en stond buiten een sjekkie te draaien.
Mijn broer had zijn huis gekocht van twee oude tuinarchitectes, die vanwege de reumatiek de boel niet meer bij konden houden. Bloeiende cactussen, citroenbomen, waratah's, maar ook narcissen, blauwe regen, tulpen, rododendrons, azalea's, gewoon wat hier bij ons ook groeit, stond daar in die tuin te bloeien. Lopend door de laantjes van het dorpje, stak regelmatig het gebloemde achterwerk van gebukte mevrouwen boven de planten uit. "What a lovely day, isn'it?" zeiden/riepen ze vanonder een strohoed met lint wanneer je passeerde.




Australische Pavlova

Een aantal kilometers en dorpjes verderop stond een bordje met "Botanical Garden". Er was een onbemande kassa en wij liepen via slingerpaadjes naar boven. We hadden in de hoogte een soort bungalow gezien. Daar aangekomen kwam een bejaarde man in ouderwetse kleding en op een soort hoge schoenen, die ik, als soort, het laatst heb zien dragen door Frits Philips staande langs het honkbalveld. De oude man was een gepensioneerde professor van de Universiteit van Sydney en had deze tuin ooit gekocht. Hij vertelde dat de skyline van Sydney 's avonds fenomenaal was, terwijl hij weer met ons naar beneden liep en alles wat groeide bij de Latijnse naam noemde. Groeten, L.

Mooi! Dank!



Blue Mountains

Ooit gehoord van de relatie tussen Frits Philips en Gerard Reve?
Tsja...