woensdag 30 november 2011

Ik blijf me derin vastbijten...


Eindelijk eindelijk ontdekt hoe je SketchUp files kunt openen in Photoshop Extended, ze daar roteren, bewerken etc. Ook gevonden hoe je ze moet opslaan om ze in SketchUp weer te openen, maar dat werkt dus niet... Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...

Vanavond gerookte zalm met Argan olie (dat werd op het etiket van die olie aangeraden), en daarna groentensoep waarin bakbanaan gekookt. We zullen zien zei de blinde.

Vanavond, nu al trouwens, zie hieronder. Uitstekend spul. Gek trouwens. Laatst had ik het over die drie boeken van Cela (misschien hier wel, tsjee...) waarin ie als zwerver rondtrekt. En dat ie in een van die boeken in Roa del Duero komt. En dat ik daar 40 jaar geleden ook eens was. Wat een gat... Net zo'n gat als toen Cela er liep. "Hebt u hier een hotel?" -"Nee, wel een pension" (uhh, tegen mij). Maar moet je het nou zien, dankzij die Ribera del Duero hier (alle links hier in een nieuw venster).

Dat gatenkaaspand!



(Is dat rechts op dat etiket dat symbool voor radioactiviteit??)

Recept
Migas de pastor, opgebakken oud brood, Spaanse Pyreneeën

Als herder, ik dus, krijg je twee keer per week een groot vloerbrood, wat na twee dagen keihard is. Dus Migas de pastor, kruimels van de herder.
Hard oud vloerbrood (zo lìchtbruin mogelijk; van dat lichtgrijze zeg maar) in flinterdunne plakjes snijden (met een kloek mes tegen de borst) en die plakjes in reepjes en die reepjes in heel kleine stukjes. In grove kruimels zeg maar.
In een wok of braadpan in wat olijfolie wat stukjes rauwe ham en/of gare slakken en/of knoflook aanbakken, maar het kan ook zonder.
Flink gesnipperde knoflook erbij, even later goed omscheppend dat brood erin meebakken, een scheut water erbij en eventueel uitgeknepen rijpe tomaat, goed omroeren op heel hoog vuur, en blijven roeren tot het mengsel weer zeer-zeer goed droog en rul is. Niet makkelijk! Als het niet lukt omdat je geen dunne grote pan boven een groot heet vuur hebt, probeer dan de migas met wat water te besprenkelen voordat je ze bakt, in plaats van water over de pan te gieten.
Pan op tafel zetten, iedereen een liefst houten lepel geven, lepel in de pan, en tegen de wand van de pan die lepel voldrukken.
Serveren met rosé en ijskoude blauwe druiven.



Als je zoekt, dan zie je dat ze een cataplana gebruiken, zo'n diepe koekepan met twee handgrepen (in Portugal met deksel). Maar in de open haard schiet dat niet op natuurlijk. Dan moet je zo'n diepe koekenpan met een hele lange steel hebben, en een treeft om die pan op te zetten boven 't vuur.

Tip, saus, super. Merk Santa Maria (perfect dus¦¬], assortiment Tex Mex, Wrap Salsa (hot). Ja, perfect. Met allemaal van die knapperige blokjes komkommer of paprika of weet ik veel erin. Echt zo'n "relish".

Waar? Tja, geen idee bij jullie. Hier bij de Poiesz [pois], maar die hebben jullie natuurlijk niet...

Zag Mammuth, met Gérard Depardieux.
Vreemd. Tiepe met pensioen. Wat nu. Supermarkt, dooie vent op de grond, loopt verder.
Kijk, dan begin ik al af te haken...
Dikke motor, rijden...
Schiet niet op.
(Opvallend; er zijn goeie acteurs die alleen in goeie of steeds betere films spelen, Clint Eastwood, en acteurs die in erg goeie en erg slechte films spelen, Gene Hackman.)



Gisteren weer zo super simpel en zo ontzagwekkend super lekker. Ik bleef het ruiken in m'n dromen. God, wat was het lekker. Sambal brandal...

Tsja, het recept gaf ik gisteren al. Dus maar even een verhaal. J-P Franssens.

Die had een stamkroeg in Amsterdam. En in ene kwam daar elke avond een vrouw die niks zei, in een hoekje zat, thats it.
Maar op een gegeven moment raakte ze aan de praat. Dat ze depri was. Maar goed, dat moest de kroeg sindsdien elke avond horen. En op een gegeven moment zegt Franssens "Weet je wat jij moet doen? Er een einde aan maken".
Goed. Vanaf die avond kwam die vrouw niet meer. Wel enkele dagen later een oudere heer. "Wie is meneer Franssens?". Nou, dat was hij dus. "Nou, kijk meneer, mijn dochter was depressief, uhh die kwam hier regelmatig, ennuh die heeft zelfmoord gepleegd. En ze heeft een briefje voor mij achtergelaten. Dat ik u moest bedanken voor hoe u zich altijd voor haar ingespannen heeft!".



(Gatsie wat een vies kommetje!)

(At net die groentesoep van vanavond. Met selderijzaad en lavaswortel. Ach ach ach, waar hep ik 't aan verdiend...)