maandag 12 september 2011

Heb m'n Graves (The Greek Myths) teruggevonden




Amsterdam vanaf het Oosterdok. Het lijkt bijna een mooie, prettige stad...

Moest, want ik neem het eens per jaar ter hand, wel weer even wennen aan het feit dat de inhoudsopgave van de Graves niet aan paginanummers refereert maar aan hoofdstukken en paragrafen. Maar goed.

Argos Panoptes, de heldere, één en al oog, daar had ik het gisteren over. Graves schrijft "De helft van Echidne was een prachtige vrouw, de andere helft was een gevlekte slang. Ooit leefde ze in een diepe grot, tussen de Arimi, waar ze mensen rauw at en haar echtgenoot Typhon een nageslacht van afgrijselijke monsters baarde. Maar de honderdogige Argos doodde haar in haar slaap."
En
"Ook al was Hermes de slimste aller dieven, hij wist dat hij Io niet kon stelen zonder ontdekt te worden door een van de honderd ogen van Argos. Daarom toverde hij hem met zijn fluitspel in slaap [Argos had altijd maximaal twee ogen slapend], vermorzelde hem met een rotsblok, hakte zijn hoofd af en bevrijdde Io. Hera stopte de ogen van Argos in de pauwenstaart als blijvende herinnering aan de lafhartige moord, en stuurde een horzel af op Io om haar te steken en over de hele wereld achterna te zitten."
Zo.



Io, Correggio.

Recept
Lima-bonen met maïs, Mexico
Kook lima-bonen.
Gril maiskolven en haal ze af.
Gril pepers, liefst poblano.
Gril flinke paddestoelen.
Giet de bonen af en bewaar het kookvocht.
Roer de mais en de bonen door elkaar, kruid met chili-poeder (komijn, knof, oregano, cayennepeper), giet er wat van het kookvocht bij, roer goed om, laat aan de kook komen en laat nog een minuut of 10, 15 staan.
Bak verse chorizo goed bruin en snijd in stukjes (of bak blokjes droge chorizo bruin).
Roer de kleingesneden pepers en paddestoelen, en de chorizo door de rest.



Jezus, de blaadjes vallen, de kastanjes...

En verder hep ik eigenlijk niks te vertellen, behalve dan dat ik deze maand een partij rekeningen moest betalen, nooit ooit eerder gezien, zo'n berg...

Je kent misschien de Vacances de Monsieur Hulot (zie enkele dagen eerder), maar gegarandeerd niet de Vacances de Monsieur Haydn hier (alle links hier in een nieuw venster).

Net zoals Bach opdook ná Beethoven (toen met al die koppen op die piano's) kan Haydn best wel eens opduiken na Bach...



Papa Haydn...