vrijdag 5 augustus 2011

Inkopen, maar weer eens...


maar heb wel tijd voor het blog omdat ik eten van gisteren over heb. Enorm lekker maar weer. Pasta (gnocchi sardi) met gebakken courget en vers geraspte Pecorino. Maar nu komt het, wat die Pecorino betreft: dat was geiten-Pecorino! Wist ik veel... Maar overheerlijk hoor. Uhh, ik vroeg (de wijsneus) "Was dat pecorino sardo of romano?" Maar dat ging voor die geiten dus niet op.

Kocht er een stuk Brugse Blomme.



O ja, C1. Borage vraag (is dat niet boragie?).
Ik at ooit ergens in Spanje (Noord Huesca) Boraja [boorÀchaa]. Nu betekent boraja borage. Maar dit was zeer zeker geen boragie (plaatselijke naam dus). Dit zag er uit als een vrij teer rabarberplantje, teer groen, en het wekte sterk de indruk bij mij dat het close familie was van de kardoen. Enig idee?

Mail C1.
Nou laat je een andere herfstanemoon (niet met dubbel n) zien. Dit is de enkelbloemige. Die van 1 aug. had veel meer bloemblaadjes. Dat wordt verwarrend.
En die witte plant tussen de blauwe borage: je denkt toch niet dat die te herkennen valt op die foto (van 1 aug)?


Die AAnemoon kwam van het web.
En ja, zoals al eerder gezegd: het weer zat altijd tegen als ik de planten wilde / moest fotograferen.

De witte die je nu postte was beter te herkennen (goed zo Van Thiel, we gaan vooruit. Moeilijk hoor, planten echt goed fotograferen). Dat is een witte Malva (wrsch. M. sylvestris), of kaasjeskruid. De "gewone" is roze.

Dank.



Kardoen

En die Gioia, dat heb je dus niet goed. Volgens mij dan. Betekent vreugde. Denk maar aan het Frans en Engels. In Spanje geven juwelen vermoedelijk meer vreugde dan bij ons?

Je hebt gelijk. Maar dat geeft helemaal niks, dat ik ongelijk heb. Een echte wetenschapper kan alleen maar als keihard bewijs zien dat iets niet klopt.

Oh ja, je vraag over "savons". Nog nooit sochus en savons gelezen? Behoorlijk popi, maar daar kan jij ook wat van in je spelling, zou ik zeggen.
Zo kan ie wel weer.
C1


savons??



Kardoen, gekookt. Lekker: gegratineerd met kaassaus. Neem geen slap smakende kaas, en de kaas moet tegen bitter op kunnen. Dus bijvoorbeeld een zoetige, Emmentalerige.

Kocht Udon (zie verderop) en daarop stond een recept waarin umeboshi azijn werd gebruikt. Umeboshi ken ik, heerlijk, maar umeboshi azijn niet.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kijk ook hier trouwens.

Ik moet nog veel leren.
Op de markt Lauki hier en Bitawiri hier (ja bita = bitter, wiri = ?, iets van blad of zo) en tajerblad, taroblad hier.



Gisteren dus pasta, courget, Pecorino.
Courget door bloem en in boter goud bakken.
Pasta koken (gnocchi sardi) met ietsje paddo- en ietsje kruidenbouillonblokje. Afgieten, koudspoelen,wat olijfolie erdoor husselen.
Olijfolie, rode ui, knof...
Witte wijn, pikant paprikapoeder, heel ietsje Marmite...
Proef...



Snij courgette in stukkies.
Vet een ovenschotel wat in.
Meng de pasta door de uien etc. in de pan.
Courget ook erdoor.
Naar die ovenschotel.
Rasp er de Pecorino over, oven en laat enkel de kaas smelten (kan ook in de magnetron).
Serveer met citroenpeper erover en ietsje Japanse sojasaus (heel mooi!)



Wat anders nu. Eindelijk.

Hollands landschap hier.
Maar wat een ontzagwekkende "kijk ons eens modern zijn" shit site.

Las iets over sablés (zanddeeg) koekjes uit de omgeving van de Mont Saint Michel, die met Isigny boter gemaakt waren. Herinnerde me die boter. Search the blog.

O wacht, kijk:



Planning, opgepast.
Morgen koya tofu (gedroogde tofu), bakbanaan, champignons.
Overmorgen gerookte zalm, Roseval aardappelen, puntpaprika (vandaag vier enorm grote op de markt voor € één; twee naar buuv).

Woensdag gehaktdag, donderdag ongepubliceerd gerecht dag, vrijdag gedicht dag.

Henk Spaan
Spaans benauwd
(Voor Lévi Weemoedt)

En
Juin
Worden
Ale
Fransen
Bruin

Lévi Wemoedt

Ici Lévi
(Voor Henk Spaan)

In
December
Eten
Ze
Nóg
Camember



Lévi Weemoedt

O ja!
Moest Radio 4 via internet ophalen (zendmast geknakt). OK. Maar nu waren er vandaag om de haverklap ook daar storingen. Wat schoot me te binnen? Dat ik in Frankrijk uiterst gelukkig was met Radio Classique. Ik zoeken. Klik op Ecoutez "Radio Classique en direct". Uhh, je moet daarna, geen idee waarom, misschien alleen met FireFox, het formaat van je venster bijstellen.

Een verademing. Geen om de haverklap Peter Eutfeut of hoe schrijf je dat, geen Taartwedstrijden, geen om de drie dagen de Bolero van Ravel, geen "on-neuribare muziek".
Heerlijk.
Ook geen fragment-raden wedstrijden gelukkig met hun dagelijks terugkerende onnozelaars, geen enorm geneuzel programma's zoals 's zondags avonds ("Ja ik denk dat het A is"; ... "Ja, eigenlijk dacht ik ook al dat het B was"), gewoon muziek. Punt.

Ja, wel af en toe wat gepraat, maar dat is interessant. Geen gekwaak.
Ja, wat ik al in mijn Franse tijd zei: wel veel Franse componisten. Maar dat ervaar ik niet als hinderlijk. Dacht daaraan toen ik net van -gezeur- Radio 4 weer naar FrCl overschakelde. Satie. Helemaal niks op tegen.
En trouwens: hoe dikwijls hoor je Satie op R4? En als het wordt gehoord dan is het Reinbert de Leeuw. En dat is gewoon niet goed.

De Leeuw, Gnossienne 1, hier. Niet naar de beelden kijken, die maken het alleen maar erger.
Klára Körmendi hier.
Geen egotrip, gewoon muziek. (Waar Suus het niet mee eens is...)