zondag 14 augustus 2011

Cousteron en zo




Proefde die Cousteron.
Erg mooi. Heel apart in z'n simpelheid. Niet zacht niet hard, niet zout niet zoet. Gewoon mooi.
Méér korst wegsnijden dan je met zo'n soort kaas gewend bent.

Vandaag niks koken. Kookte gisteren óók voor de buurvrouw, maar om onduidelijke redenen werd het veel en veel te heet. Aan die lombok alleen kan het niet gelegen hebben.

Die eindelijk eens opengemaakte Aka Miso was heerlijk trouwens!
(Aka Miso, donkere Miso, is gemaakt van sojabonen, gefermenteerde sojabonen én rijst.)



Hierboven zie hieronder. Miso, sugar snaps, Quorn (er was bij AH geen tofu, ennuh als ik Quorn neem dan neem ik stukkies, naturel natuurlijk), en kidneybeans. Ja, de planning was die Vietnamese loempia's te maken met die rijstvellen, maar ja, het werd laat...

Snaps kop kontje, in tweeën, koud water, afgieten.
Bonen afgieten.
Quorn bakken / uit de pan.
Pindaolie, sjalot, gemberwortel, lombok, knof...
Goed uitgelekte snaps erin roerbakken.
Warm water, Aka Miso... Proef.
Plus kidneybeans... + Quorn..., proef.

Kijk, hier staat niet genoteerd, en ik weet het ook niet meer, wat voor hot ik er in heb gedaan behalve dat stukkie lombok. Maar ja, wat het ook was, het was forsch...
Een enerzijds iets zoetige maar anderzijds ook weer drogige hete smaak.
Geen idee maar wel perfect.

Zelfs bezopen ben ik geniaal...



Aka Miso

Recept
Eindelijk
Lamslever voor op brood
Maak de lever schoon en snij hem in het platte vlak open.
Bestrooi van binnen met peper en zout (en eventueel andere kruiden of specerijen).
Sla dicht en bind op.
Leg in kokende bouillon, doe een deksel op de pan en zet het vuur lager; het moet juist tegen de kook aanblijven.
Als de lever zowat gaar is (prikken; geen rood vocht) deze in de bouillon laten afkoelen.



Gevel in Brussel, wow!, waanzinnig toch? Gebruikte ik vandaag in een cursus.
Uhh, in Amsterdam heb je ook ergens zoiets. Een pand waar grote kabouters op staan. Ongetwijfeld krijg ik daarvan, in ruil voor die turfworsten, een foto!

L. nu. Op Harry's bar kom ik terug. Moet even eerst wat van K v h Reve daarover teruggevonden hebben.
Herinnerde me al wel dat een bekende van hem, een vrij kort vrouwtje Polak, zich er in de buurt liet fotograferen onder het straatnaambordje Corte Polaca. Wat overigens het Poolse Hof betekent.

Uhh, Harrie's bar is inderdaad ontzagwekkende shit.

Uhh, Radio Classique heeft vakantietips deze tijd van het jaar. Die worden voorafgegaan door de tune van Las Vacances de Monsieur Hulot. Trailer hier (alle links hier in een nieuw venster).



Trailer Mon Oncle hier.
De meest klassieke is natuurlijk Jour de fête. Hier. Ik heb de met de hand ingekleurde versie. Verhaal hierboven klopt dus niet helemaal.
Schitterend!

De Hulot site is een fantastische (en, voor alle duidelijkheid, al jáááren oude maar ongeëvenaarde) Flash. Hier.